Σε αρνητικά εδάφη διολισθαίνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς γίνονται προσπάθειες να κατοχυρωθεί μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, ενόψει της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης για αρκετά χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν στο placement της Εθνικής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,34% στις 1.246,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 77,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.036,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,20% στις 1.047,14 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντήρηση δυνάμεων

Εύλογη η αφομοίωση

Η αγορά προέρχεται από μία πλούσια εβδομάδα, με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να της χαρίζουν σημαντικά κέρδη. Και είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο να αφομοιώσει αυτές τις εξελίξεις, αλλά και το μεγάλο τζίρο που έφεραν τα πακέτα της Εθνικής, αφού κάτι τέτοιο έχουμε να δούμε από την 10ετία του 2000.

Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η θεαματική υπερκάλυψη του placement της Εθνικής είναι κάτι που προδικάζει ότι σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο πακέτο μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μία αγορά που με το ζόρι στην πρόσφατη πτωτική περίοδο κατάγραφε 70 εκατ. τζίρο, ξαφνικά βρέθηκε με 1 δισ. placement και μάλιστα σε ένα μόνο τίτλο. Αυτό που μόνο του μας δείχνει ότι οι θεσμικοί ξένοι επενδυτές είναι εδώ και έτοιμοι να επενδύσουν στην ελληνική αγορά μέσο – μακροπρόθεσμα, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

Στην πιο μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, οι ξένοι βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση και της ελληνικής αγοράς μετά τις εικασίες ότι κάπου εδώ τα επιτόκια θα σταματήσουν την άνοδο. Άλλωστε και τα κλεισίματα των βιβλίων κατά τον Νοέμβριο θα παίξουν τον ρόλο τους με την άνοδο να ξεδιπλώνεται επιθετικά μετά τα μέσα του μήνα. Τα κλεισίματα από τους Έλληνες έρχονται τέλος έτους και συνήθως και το ξεκίνημα του έτους είναι θετικό…

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Λάμδα, Alpha Bank, Autohellas, Πειραιώς και Aegean. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΔΕΗ, Quest, Jumbo, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ, Εθνική, Cenergy και Μυτιληναίος προσπαθούν να υψώσουν αναχώματα με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Motor Oil, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες