«Η αγορά έδειξε εμπιστοσύνη στη χώρα, στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα, με την σημαντική υπερκάλυψη της διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Π. Μυλωνάς, μιλώντας στην τελετή έναρξης της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Η σοβαρή προεργασία και τα δυνατά μεγέθη της τράπεζας οδήγησαν στην επίτευξη του εγχειρήματος. Συνεχίζουμε τη δουλειά και θα είμαστε ξανά σύντομα εδώ», συμπλήρωσε, αναφερόμενος προφανώς στη διάθεση και των υπολοίπων μετοχών της Εθνικής τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ. Ενώ επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν αγόρασαν μετοχές της Εθνικής με σκοπό το κέρδος, αλλά επενδύουν στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην τράπεζα.

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Ο ρόλος της Εθνικής

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλος τόνισε ότι αποτελεί σταθμό για την ελληνική κεφαλαιαγορά η επιτυχής διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και σημείωσε ότι οι αιτήσεις των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στη δημόσια προσφορά της Εθνικής, προσέγγισαν τις 7.500. Από αυτές οι 765 αποτελούν νέες μερίδες που άνοιξαν για την εγγραφή στο placement της Εθνικής και οι 315 αφορούν στην ενεργοποίηση αδρανών κωδικών.

Υπερκάλυψη και placement

Υπενθυμίζουμε ότι η διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 8 φορές.

Ειδικότερα, το τίμημα ορίστηκε στην τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα για το ΤΧΣ θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Στο βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό η κάλυψη διαμορφώθηκε στις 8,1 φορές, ενώ στην Ελλάδα υποβλήθηκαν προσφορές 450 εκατ. ευρώ από επενδυτές λιανικής.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής πλέον είναι και οι Fidelity, BlackRock, Capital, Lazard, Norges, Allianz, Wellington, Gic, Robeco και RWC.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται και οι σχεδιασμοί για το υπόλοιπο 18% της Εθνικής που κατέχει το Δημόσιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά όπως έχει αναφέρει και ο ot.gr, η δεύτερη και κατά φαινόμενα τελευταία φάση αποκρατικοποίησής της, θα μπει σε αναμονή για τους επόμενους μήνες, μιας και το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε άλλη πώληση έως και το καλοκαίρι του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες