Η περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy και η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μπροστά στην κούρσα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του μήνα ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διατεθεί πακέτο μετοχών της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών με σκοπό να αυξηθεί το ποσοστό του free float της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μέτοχοι του ενεργειακού ομίλου είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) που κατέχει το 47,12% και το ΤΑΙΠΕΔ που έχει στη διάθεση του το 35,48% των μετοχών. Οι μετοχές σε διασπορά αντιστοιχούν στο περίπου 8%.

HELLENiQ ENERGY

Και οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να το αυξήσουν προσκαλώντας μέσω του ΧΑ την είσοδο κυρίως θεσμικών επενδυτών. Οι κύριοι μέτοχοι έχουν καταλήξει στη διάθεση πακέτου που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των μετοχών. Η αναλογία της πώλησης μετοχών ανάμεσα στους δύο επενδυτές είναι 6 προς 4.

Η πορεία του εγχειρήματος θα κρίνει και τη συνέχεια των κινήσεων των δύο μετόχων για την περαιτέρω είσοδο μετοχών στο ΧΑ. Οι πληροφορίες θέλουν, από το νέο έτος να διατίθεται και άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 8%, εφόσον πάει καλά η πρώτη απόπειρα.

HELLENIQ ENERGY: Εντός στόχων η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Η αύξηση του ποσοστού διάθεσης μετοχών αναμένεται να αποτυπώσει καλύτερα στο ταμπλό της αξίες της εισηγμένης και να δώσει επίσης και αξιόλογη ρευστότητα στην εταιρεία για το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Το μεγάλο στοίχημα, αν μη τι άλλο, του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αυτήν την περίοδο είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Και για την ακρίβεια πακέτο μετοχών που αντιστοιχεί στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της προετοιμασίας μπαίνει στην τελική ευθεία. Το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑ βρίσκεται στη φάση της σύνταξης και θα βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία του εννεαμήνου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα συμπεριληφθούν όλα τα έσοδα του ΔΑΑ από τις αφίξεις στην τουριστική περίοδο.

Πέραν αυτού ΤΑΙΠΕΔ και οι άλλοι μέτοχοι του ΔΑΑ αναμένουν να κατατεθεί στη Βουλή η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι εκτιμήσεις θέλουν τη σύμβαση να φτάνει στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου. Οπότε μετά ανοίγει ο δρόμος για το ΧΑ.

Οι εκτιμήσεις θέλουν πως τα έσοδα από τη διάθεση του 20% του ΤΑΙΠΕΔ θα ανέλθουν στα περίπου 800 με 850 εκατ. ευρώ.

Ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει να δουλεύει το φάκελο των περιουσιακών στοιχείων των λιμανιών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να βγει στον αέρα η πρόσκληση για τον διαγωνισμό πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Πηγές δεν αποκλείουν ο διαγωνισμός να γίνεται σε μία φάση. Δηλαδή να μην απαιτηθεί προεπιλογή υποψηφίων. Κάτι βέβαια που δεν έχει ακόμα κλειδώσει και εξετάζεται προσεκτικά.

Στο master plan του ΟΛΛ προβλέπεται η τουριστική αξιοποίηση του λιμανιού με τον τετραπλασιασμό των χώρων για σκάφη αναψυχής αλλά και της βελτίωσης της υποδομής για κρουαζιερόπλοια μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι προοπτικές για αυξημένα έσοδα είναι θετικές με δεδομένο το ό,τι το Λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται κοντά στο «Ελ. Βενιζέλος», έρχεται η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ η ίδια η πόλη του Λαυρίου έχει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό ιστορικό και τουριστικό αφήγημα.

Τα λιμάνια της Καβάλας και Ηρακλείου

Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να κλείσουν και οι αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών της Καβάλας και του Ηρακλείου της Κρήτης.

Για την Καβάλα ως γνωστόν έχει ανακηρυχθεί ως προτιμητέος επενδυτής για την υπο-παραχώρηση του εμπορικού λιμένος Φίλιππος Β’ η κοινοπραξία «InternationalPort Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Και για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου η κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi – Μινωϊκές Γραμμές.

Και για τις δύο τελευταίες μεταβιβάσεις αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια