
Ο υπέρμαχος της «θεραπείας του σοκ», άκρως φιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος κομίζει ριζοσπαστικές απόψεις προκειμένου να διορθώσει μια οικονομία που έχει πληγεί από τριψήφιο πληθωρισμό, μια επικείμενη ύφεση και την αυξανόμενη φτώχεια .
Ο Μιλέι κέρδισε με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διαφορά. Έλαβε περίπου το 56% των ψήφων έναντι λίγο πάνω από το 44% του αντιπάλου του, του περονιστή υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα.
«Το μοντέλο της παρακμής έφτασε στο τέλος του, δεν υπάρχει επιστροφή», είπε ο Μιλέι σε μια προκλητική ομιλία μετά το αποτέλεσμα, ενώ αναγνώρισε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Οι εφιαλτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Αργεντινή
«Έχουμε μνημειώδη προβλήματα μπροστά μας: πληθωρισμός, έλλειψη εργασίας και φτώχεια», τόνισε. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν υπάρχει χώρος για χλιαρά ημίμετρα».
Ο Μιλέι υπόσχεται τη «θεραπεία του οικονομικού σοκ». Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, την απόρριψη του πέσο και τη μείωση των δαπανών, δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που είχαν απήχηση στους ψηφοφόρους που είναι οργισμένοι με την οικονομική κρίση της χώρας.

Οι προκλήσεις
Οι προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει είναι τεράστιες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα άδεια ταμεία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ένα πρόγραμμα χρέους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πληθωρισμό κοντά στο 150% και μια σειρά από capital controls.
Κάποιοι Αργεντινοί είχαν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία ως επιλογή του «μικρότερου κακού»: φόβος για την οδυνηρή «οικονομική ιατρική» του Μιλέι έναντι του θυμού του Μάσα και του περονιστικού κόμματός του για μια οικονομική κρίση που άφησε την Αργεντινή βαθιά χρεωμένη και ανίκανη να αξιοποιήσει τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές.
Ο Μιλέι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, οι οποίοι μεγάλωσαν βλέποντας τη χώρα τους να βυθίζεται από τη μια κρίση στην άλλη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η νίκη του αναστατώνει το πολιτικό τοπίο και τον οικονομικό οδικό χάρτη της Αργεντινής και θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο σιτηρών, λιθίου και υδρογονανθράκων. Ο Μιλέι έχει επικρίνει την Κίνα και τη Βραζιλία, λέγοντας ότι δεν θα τα βάλει με τους «κομμουνιστές» και ευνοεί τους ισχυρότερους δεσμούς των ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ευχήθηκε στον Μιλέι καλή τύχη και επιτυχία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό να γίνει σεβαστή η δημοκρατία. Από την πλευρά του αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε ότι ήταν μια «θλιβερή μέρα» για την περιοχή.
Βαθιά ρήξη
Η νίκη του Milei, ενός 53χρονου οικονομολόγου και πρώην τηλεοπτικού αστέρα, έσπασε την ηγεμονία των δύο κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων αριστερά και δεξιά – των περονιστών που κυριαρχούν στην πολιτική της Αργεντινής από τη δεκαετία του 1940 και της κύριας αντιπολίτευσης, του συντηρητικού του Μαζί για την Αλλαγή.
«Οι εκλογές σηματοδοτούν μια βαθιά ρήξη στο σύστημα πολιτικής εκπροσώπησης στην Αργεντινή», δήλωσε ο Χούλιο Μπάρντμαν, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Observatorio Electoral, πριν από την ψηφοφορία.
Η νίκη του κ. Μιλέι αναμένεται να μεταμορφώσει –πέρα από το πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής, καθώς βάζει τέλος στην εναλλαγή των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία– και την εξωτερική της πολιτική, καθώς ο επόμενος πρόεδρος έχει πει πως δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», αναφερόμενος στη Βραζιλία και στην Κίνα, κι έχει εξαγγείλει πως θα επιδιώξει πολύ στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια