Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι είναι ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, με τα στοιχεία για τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, έξι ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών,  να σοκάρουν. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα  διαμορφώθηκε στο 143% σε ετήσια βάση, παραμένοντας ανάμεσα στους υψηλότερους σε ολόκληρο τον κόσμο και βαραίνοντας τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στην προσεχή ψηφοφορία.

Σε μηναία βάση, η άνοδος των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,3% (από 12,7% τον Σεπτέμβριο).

Έντονη ανησυχία προκαλούν και οι προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, οι οποίοι αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή τους για τον ετήσιο πληθωρισμό για φέτος στο 185,0%, από την εκτίμηση του περασμένου μήνα για 180,7%.

Αργεντινή: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Στο 142,7% τον Οκτώβριο

Η Έρευνα Προσδοκιών Αγοράς (REM), που διενεργήθηκε μεταξύ 27 και 31 Οκτωβρίου μεταξύ 38 συμμετεχόντων από εταιρείες συμβούλων, χρηματοοικονομικές οντότητες και τοπικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, εκτιμάται ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός θα φτάσει το 11,5% τον Νοέμβριο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής και σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Τα δύο πέμπτα των ανθρώπων ζουν στη φτώχεια και μια επικείμενη ύφεση κλονίζει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή την ερχόμενη Κυριακή.

Η Αργεντινή παλεύει για χρόνια με τον υψηλό πληθωρισμό, για τον οποίο οι οικονομολόγοι κατηγορούν την εκτύπωση χρήματος και την εδραιωμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στο τοπικό πέσο. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον τελευταίο χρόνο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991.

Η εκλογική αναμέτρηση

Στις εκλογές της 19ης Νοεμβρίου θα αναμετρηθούν ο νυν υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα και ο φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, το αουτσάιντερ κατά τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Π Μιλέι προτείνει το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας ως δραστική λύση για την αναχαίτιση των τριψήφιων αυξήσεων των τιμών.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στην εκλογική αναμέτρηση ο πληθωρισμός θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση πρόκληση για τον επόμενο ηγέτη της Αργεντινής. Οι ασταθείς έλεγχοι του νομίσματος έχουν αποδειχθεί μη βιώσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματος είναι στον ορίζοντα για την επόμενη κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η μείωση του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιχειρηθεί μέσω της περικοπής των επιδομάτων, κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 200% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη της τελευταίας μηνιαίας έρευνας της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή