Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ερείπια τα μισά κτίρια της βόρειας Γάζας από τους βομβαρδισμούς [χάρτες]
Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος του θύλακα σε ερείπια
Ο ισραηλινός στρατός έχει ερημώσει μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε περισσότερα από τα μισά κτίρια και μεγάλες περιοχές ολόκληρων γειτονιών κατά τη διάρκεια της επίθεσής του που διαρκεί 42 ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.
Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεοπτικούς ρεπόρτερ ενσωματωμένους στον ισραηλινό στρατό και από τις ίδιες τις IDF δείχνουν ένα κατεστραμμένο τοπίο, με τα συντρίμμια των κάποτε πολυσύχναστων δρόμων, αγορών, σχολείων και τζαμιών σε μεγάλο βαθμό έρημα.
Η πλήρης έκταση της καταστροφής έχει υπολογιστεί χρησιμοποιώντας σήματα ραντάρ που συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ο Κόρεϊ Σερ του CUNY Graduate Center και ο Τζέιμον Βαν Δεν Χόεκ του Oregon State University χρησιμοποίησαν αλγόριθμους για να υπολογίσουν πόσα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον στο 50% της δομής τους από την έναρξη του πολέμου.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η καταστροφή που προκάλεσε το Ισραήλ στις υποδομές της Γάζας ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χερσαίας εισβολής, ενώ επικεντρώνεται γύρω από στόχους που το Τελ Αβίβ έχει δημοσίως προσδιορίσει ως βασικούς για τους στρατιωτικούς του σκοπούς.
Το Ισραήλ επικεντρώνεται τώρα ανατολικά, μέσα στην πόλη της Γάζας, αλλά και στη νότια Γάζα. Το Σαββατοκύριακο, οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Ζεϊτούν και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν σε σχολεία που αποτελούσαν καταφύγια αμάχων.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ξεκαθάρισε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί σύντομα στην υπόλοιπη Γάζα. «Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στη δυτική πλευρά της πόλης έχουν ήδη αντιμετωπίσει τη θανατηφόρα δύναμη του Ισραηλινού Στρατού», είπε στο KAN Radio. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά το καταλαβαίνουν αυτό απόψε. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη νότια Λωρίδα της Γάζας θα το καταλάβουν σύντομα επίσης».
Περιοχές Βόρειας Γάζας και Πόλη Γάζας
Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γάζα από τα βόρεια όρια του θύλακα. Είχε προηγηθεί κυλιόμενο μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, φλόγες από ισχυρές εκρήξεις εκτοξεύονταν προς τον ουρανό καθώς στον θύλακα εισέβαλλαν τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.
Τεθωρακισμένες μπουλντόζες καθάρισαν μεγάλες εκτάσεις γης για να δημιουργήσουν τις προκεχωρημένες βάσεις του Ισραηλινού Στρατού ενώ ακολούθησε μεγάλες δυνάμεις πεζικού, με τους στρατιώτες να κινούνται μέσα από σε μεγάλο βαθμό ερειπωμένες μικρές πόλεις, όπως την Μπεΐτ Χανούν.
Περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, σχεδόν οι μισές δομές της περιοχής της Βόρειας Γάζας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δείχνει η ανάλυση των δεδομένων ραντάρ.
Αλλά τα βόρεια όρια της Λωρίδας της Γάζας αποτελούσαν απλώς ένα στάδιο για την εισβολή του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας. Η ανάλυση των ζημιών δείχνει ότι καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα κινούνταν προς τον πρωταρχικό τους στόχο – το νοσοκομείο Αλ Σίφα – δημιούργησαν μια δίοδο μέσα από τις γειτονιές που βρίσκονταν στον δρόμο τους, ειδικά τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι, όπου κάποτε ζούσε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.
Οι IDF κατέστρεψαν το σπίτι του Χανίγιε όχι μία, αλλά δύο φορές — πρώτα με μπουλντόζα και μετά με αεροπορική επιδρομή. Τα δεδομένα του ραντάρ δείχνουν ότι μόλις το 30% του στρατοπέδου παραμένει ανέπαφο.
Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός Στρατός κινήθηκε παραλιακά στη διαδρομή του προς το νοσοκομείο Aλ Σίφα, συναντώντας τα στρατεύματα που είχαν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας από τα νότια. Αυτή η «λαβίδα» άφησε επίσης πίσω της μεγάλη καταστροφή στην πορεία της.
Τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούν τώρα ανατολικά από αυτές τις τοποθεσίες, στα μόνα μέρη στην πόλη της Γάζας που παραμένουν σχετικά άθικτα. Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν σφοδρές μάχες στη Ζεϊτούν και στην ενδοχώρα το Σάββατο, ενώ τις τελευταίες ημέρες δεκάδες χιλιάδες άμαχοι συνέχισαν να φεύγουν νότια σε έναν δρόμο που ελέγχεται από στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού.
Περιοχές Ντεΐρ Αλ Μπαλά και Καν Γιουνίς
Το Ντεΐρ Αλ Μπαλά, ένα νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας διάσπαρτο με χουρμαδιές και φάρμες εκτροφής αλόγων, έχει παραμείνει σχετικά αλώβητο μέχρι στιγμής. Αποτελεί κατοικία αγροτών και φιλοξενεί τις εξοχικές κατοικίες των πλουσιότερων οικογενειών, ενώ είναι λιγότερο κατοικημένο από τα πυκνά καταφύγια της πόλης της Γάζας και τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς της.
Αλλά στα νοτιοανατολικά βρίσκεται το Καν Γιουνίς, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κάτοικοι τεσσάρων γειτονιών – όπου ζουν πάνω από 100.000 άνθρωποι – ξύπνησαν και βρήκαν χιλιάδες φυλλάδια από τις IDF που τους διέταζαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους δυτικούς ομολόγους τους ότι υποπτεύονται ότι οι ηγέτες της Χαμάς κρύβονται τώρα νότια της γραμμής εκκένωσης που διέταξαν τους Παλαιστίνιους να περάσουν, για την ασφάλειά τους. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να είναι πιο «ακριβές και εύστοχο» στις επιχειρήσεις του, για να μειώσει τις απώλειες αμάχων.
Περιοχή Ράφα
Σχεδόν όλος ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων ζει τώρα στη νότια Γάζα, κάτω από τη γραμμή εκκένωσης, σε μια αναγκαστική μετανάστευση που οι Παλαιστίνιοι παρομοιάζουν με αυτή της Nakba — που σημαίνει «καταστροφή» στα αραβικά — η οποία ακολούθησε τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Μεγάλες τεντουπόλεις έχουν δημιουργηθεί για τη στέγασή τους, με δεκάδες άτομα να μοιράζονται τους ίδιους χώρους.
Τα τρόφιμα και το νερό είναι λιγοστά και η πόλη σπάνια έχει ηλεκτρισμό. Αλλά η βοήθεια εισέρχεται από την Αίγυπτο που βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι στη βόρεια Γάζα, ενώ ο ΟΗΕ είναι σε θέση να διανέμει πιο εύκολα τις βασικές προμήθειες.
Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θέλει οι άνθρωποι που βρίσκονται στη νότια Γάζα να μετακινηθούν ξανά, προς ένα μικροσκοπικό τετράγωνο γης που ονομάζεται Αλ Μουγάσι κατά μήκος της ακτής μεταξύ της Ράφα και του Καν Γιουνίς.
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου