Nέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης των μελών του ΟΠΕΚ+  που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Βιέννη, σύμφωνα με αναλυτές και πηγές του ΟΠΕΚ+ που επικαλείται το Reuters. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σημειώσει πτώση κατά 16% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, κορυφαίου παραγωγού παγκοσμίως, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η αγορά ανησυχούσε για την αύξηση της ζήτησης, ιδίως από την Κίνα, τον νούμερο ένα εισαγωγέα πετρελαίου.

Τα μέλη του Οργανισμού έχουν ήδη συμφωνήσει να περιορίσουν την παραγωγή κατά περίπου 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% περίπου της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης και στην οποία περιλαμβάνεται η εθελοντική μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την Σαουδική Αραβία και κατά 300.000 βαρέλια από την Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

ΟΠΕΚ: Νέα μείωση της παραγωγής μελετά το καρτέλ

Οι περικοπές έχουν ως στόχο την στήριξη της αγοράς του μαύρου χρυσού. Ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates, εταιρεία συμβούλων για το πετρέλαιο με έδρα το Χιούστον του Τέξας,  Άντριου Λιπόου είπε ότι τα μέλη θα επικεντρωθούν στην προσφορά και τη ζήτηση και όχι στη χρήση του αργού ως όπλο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς.«Ορισμένες από τις χώρες ανησυχούν για την επέκταση του πολέμου σε μια περιφερειακή σύγκρουση», είπε ο Λίποου. «Θέλουν να δουν το πετρέλαιο τους να συνεχίσει να ρέει».

Η στάση της Ρωσίας

Καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο εξετάζουν περαιτέρω περικοπές της προσφοράς, η Ρωσία έχει ελάχιστα κίνητρα για μια ριζική αλλαγή, αφού τα έσοδα της από την ενέργεια είναι σημαντικά, οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες από τις προβλέψεις της και το δημοσιονομικό της έλλειμμα μειώνεται.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξει κάτι ριζικά», τόνισε πηγή προσκείμενη στη ρωσική κυβέρνηση που επιθυμεί να είναι ανώνυμη αναφερόμενη στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+.

Η πηγή πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα για εκπλήξεις κατά την συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο  κινούνται πτωτικά σήμερα Τρίτη, αντιστρέφοντας το ράλι της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι ανησυχίες για την εξασθένηση της ζήτησης εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας υπερίσχυσαν της προοπτικής εμβάθυνσης των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

Τι προβλέπει η ισχύουσα συμφωνία για το 2024

Ο ΟΠΕΚ+ στην τελευταία του συνεδρίαση τον Ιούνιο παρέτεινε τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχούν στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης, μέχρι το τέλος του 2024. Στη μείωση περιλαμβάνονται οι περικοπές  κατά 2 εκατ βαρέλια ημερησίως που συμφωνήθηκε το 2022 και επιπλέον 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε εθελοντικές περικοπές από εννέα χώρες του ΟΠΕΚ+ που συμφωνήθηκαν νωρίτερα φέτος.

Η ομάδα μείωσε επίσης τους συνολικούς στόχους παραγωγής της από τον Ιανουάριο του 2024 κατά 1,27 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σε σχέση με τους τρέχοντες στόχους, σε 40,58 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών, τις οποίες οι εννέα συμμετέχουσες χώρες παρέτειναν έως το τέλος του 2024, ο τεκμαρτός στόχος για το 2024 οδηγείται σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Σε πραγματικούς όρους, ωστόσο, διαμορφώνεται σε περίπου 740.000 bpd υψηλότερα από την παραγωγή του ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), δεδομένου του αντίκτυπου της εθελοντικής περικοπής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο bpd που είναι σε ισχύ.

Οι στόχοι για αρκετές αφρικανικές χώρες μειώθηκαν για να ευθυγραμμιστούν με τα μειούμενα επίπεδα παραγωγής. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν ενισχύσει την παραγωγική τους ικανότητα, να αυξήσουν την παραγωγή τους το 2024.

Τι αναμένεται από την συνεδρίαση της Κυριακής

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ , που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους είπαν στο Reuters ότι στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι οι περαιτέρω περικοπές στην προσφορά πετρελαίου με στόχο να στηρίξουν την αγορά.

Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αναθεωρήσει περαιτέρω τους στόχους του 2024 για τη Νιγηρία, την Αγκόλα και το Κονγκό μετά από αναθεωρήσεις από εξωτερικούς αναλυτές, όπως ανακοίνωσε τον Ιούνιο. Η Αγκόλα και το Κονγκό αντλούν κάτω από τους στόχους τους για το 2024 λόγω της μείωσης της παραγωγικής ικανότητας, ενώ η Νιγηρία έχει πλησιάσει ή ξεπεράσει τον στόχο της για το 2024 τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Energy Aspects, αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατ. bpd τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο παρακάτω πίνακας, που διαμόρφωσε το Reuters παρουσιάζει την παραγωγή και τους στόχους του ΟΠΕΚ+ για το 2023-2024 σε εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities