Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2023 με το περιβόητο ποσοστό 41% και για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο προεκλογικό της πρόγραμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων εξουσίας πρόταξε τις μεταρρυθμίσεις.

Και πράγματι και τώρα στους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί μιλούν και αναγγέλλουν μεταρρυθμίσεις.

Πέραν αυτού, φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να θυμίζουν την εκλογική τους επιτυχία με το 41% και μόλις χθες Τρίτη 20 Νοεμβρίου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το έπραξε αναφερόμενος στα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερανιστικά νομοσχέδια

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα απλοποιήσουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά και της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για χρόνια αιτήματα των επιχειρηματιών αλλά και των απλών πολιτών.

Θα μου πείτε, «μα δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερις μήνες», ωστόσο κάποιες δηλώσεις υπουργών φανερώνουν είτε πολιτική ατολμία είτε αδυναμία αντιμετώπισης τους τέρατος της γραφειοκρατίας που επί σειρά δεκαετιών έχτιζε η πολιτική εξουσία.

Αναφέρομαι στην παραδοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή για τα ερανιστικά νομοσχέδια. Για τους μη μυημένους πρόκειται για τα νομοσχέδια που κατεβαίνουν στη Βουλή και περιέχουν δεκάδες σελίδες με σειρά άσχετων άρθρων και διατάξεων που έρχονται να ρυθμίσουν άλλες παλιότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ήταν επίσης ατάκτως ειρημένες…

«Εγώ έχω μία εμπειρία τώρα αρκετών ετών πραγματικής διοίκησης και υπάρχουν περιπτώσεις που σου λέει η Διοίκηση, αυτό το νόμο δεν μπορώ να τον εφαρμόσω, φέρτε άλλο νόμο. Σας φαίνεται τελείως παράλογο», είπε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και συμπλήρωσε: «Αλλά το έχω ακούσει τουλάχιστον επτά φορές στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών ως Αναπληρωτής Υπουργός και υποπτεύομαι ότι θα το ακούσω και πολλές ακόμη στο επόμενο διάστημα. Αυτό, δυστυχώς μας αναγκάζει να φέρνουμε και νομοσχέδια με επιμέρους λεπτομερειακές ρυθμίσεις και κατανοώ τη δυσφορία της εθνικής αντιπροσωπείας όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα νομοσχέδια. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα της ζωής, την οποία δυστυχώς αν πρόκειται να ασκούμε εύρυθμα διοίκηση και πολιτικές δεν μπορεί παρά να την έχουμε…».

Μεταρρυθμίσεις

«Και ναι, είναι μία πραγματικότητα…» θα συμφωνήσω με τον υπουργό, ο οποίος μάλιστα είναι εξ αυτών που θεωρείται υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ωστόσο, όταν ακούς έναν πολιτικό που βρίσκεται στην εξουσία και έχει τη δύναμη να κάνει μεταρρυθμίσεις, να εφαρμόσει σύγχρονο τρόπο διοίκησης και να κάνει πιο απλή τη ζωή των πολιτών, να μην μπορεί να αλλάξει τον τρόπο νομοθέτησης, τότε μόνο απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που μπορεί να προκληθούν στους πολίτες.

Και δεν είναι μόνο τα συναισθήματα, είναι και αυτά που γεννά το τέρας της γραφειοκρατίας: Τα εκτρώματα της διαφθοράς και της αλαζονικής εξουσίας… Τις απειλές δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κράτους.

Η κυβέρνηση του «41%», δεν αρκεί να το φωνάζει πρέπει και να το δείχνει…

Και όχι για να επιδεικνύει την ισχύ της αλλά για να υπηρετεί τους πολίτες.

Προτάσεις για τη νομοθέτηση και την γραφειοκρατία έχουν κατατεθεί από πλειάδα φορέων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Μπορεί κάποιες από αυτές να τις υιοθετήσει και να τις εφαρμόσει.

Αρκεί βέβαια να το θέλει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion