Σε ανταλλαγή γουάν με αμερικανικά δολάρια προχώρησαν οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας στην αγορά Swap και στη συνέχεια προέβησαν σε πώληση αυτών των δολαρίων σε αγορές συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Το γουάν κέρδισε 2% την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας σε επίπεδα περίπου 7,13 ανά δολάριο – το υψηλότερο επίπεδο στο τελευταίο τετράμηνο – και οι μεγάλες κρατικές τράπεζες συνέχισαν να πωλούν δολάρια για γουάν αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές.

Η Κίνα στηρίζει το γουάν έναντι του δολαρίου και… άλλων 23 νομισμάτων

Οι κρατικές τράπεζες συχνά πιστεύεται ότι μπαίνουν στην αγορά συναλλάγματος για λογαριασμό των αρχών, αλλά το timing σε αυτή την περίπτωση είναι ασυνήθιστο καθώς συνήθως πουλούσαν δολάρια όταν το γουάν βρισκόταν υπό πίεση να υποτιμηθεί.

Η δράση των κινεζικών κρατικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα ήρθε εν μέσω ευρείας αποδυνάμωσης του δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του νομίσματος έναντι των μεγάλων εμπορικών εταίρων, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% τον Νοέμβριο, καθώς οι αμερικανικές αποδόσεις υποχωρούν απέναντι στα σημάδια ότι η πολιτική νομισματικής σύσφιγξης που ακολούθησε η Fed έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Προσπάθεια για ενίσχυση του γουάν

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά είπαν ότι οι κρατικές τράπεζες μπορεί να προσπαθούν να ενισχύσουν τα κέρδη του γουάν και να ωθήσουν τους εξαγωγείς να μετατρέψουν περισσότερα από τα συναλλαγματικά τους έσοδα στο κινεζικό νόμισμα. Το γουάν εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου φέτος.

Η πώληση δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες έκανε το χερσαίο γουάν να αγγίξει για λίγο τα 7,1296 ανά δολάριο, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε επίσης την ημερήσια ισοτιμία δολαρίου-γουάν αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη, έθεσε το μεσαίο σημείο σε χαμηλό 3-1/2 μηνών στα 7,1406 ανά δολάριο.

“Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι συνεχίζουν να μειώνουν τον καθορισμό σε αυτό το επιτόκιο. Για μένα, φαίνεται ότι κάνουν προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της μείωσης των επιτοκίων”, δήλωσε ο Kiyong Seong, επικεφαλής μακροστρατηγός για την Ασία στη Societe Generale.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει άνιση και ανώμαλη με τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις να εκπλήσσουν ανοδικά τον Οκτώβριο, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα και οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να πέφτουν.

Ενώ η οικονομία χρειάζεται ακόμη περισσότερα μέτρα τόνωσης, οι αναλυτές λένε ότι η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα μπορούσε να προσθέσει καθοδική πίεση στο κινεζικό νόμισμα, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων στην Κίνα και άλλων οικονομιών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η PBOC εισφέρει μετρητά μέσω των μεσοπρόθεσμων δανειακών της διευκολύνσεων (MLF) στο τραπεζικό σύστημα, αλλά έχει διατηρήσει τελευταία το επιτόκιο αυτών των δανείων αμετάβλητο.

«Κάποιες αστάθειες γύρω από αυτό το επίπεδο θα μπορούσαν να είναι πιθανές αυτή τη στιγμή, εκτός εάν υπάρξουν περαιτέρω σημαντικές καθοδικές κινήσεις του δολαρίου ή πρόσθετα σημαντικά θετικά γεγονότα», δήλωσε ο Zhi Xiaojia, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Credit Agricole.

«Πράγματι, το χάσμα αποδόσεων παραμένει αρκετά μεγάλο και εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου από την PBOC και του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση