Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στηρίζει το γουάν έναντι των συναλλαγματικών ισοτιμιών 23 άλλων νομισμάτων —συμπεριλαμβανομένων του ευρώ, του γιεν και της λίρας— με τις ημερήσιες ρυθμίσεις της έναντι αυτών των νομισμάτων από τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση ενός επίσημου μετρητή που μετρά την αξία του γουάν έναντι των άλλων νομισμάτων.

Οι έμποροι προχώρησαν σε πωλήσεις καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα και η αναταραχή στον τομέα των ακινήτων ώθησαν την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Καθώς η νομισματική της πολιτική αποκλίνει από τον υπόλοιπο κόσμο και αποδυναμώνει το νόμισμά της, οι Κινέζοι αξιωματούχοι πρέπει να σταθμίσουν πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων καθώς η εμπιστοσύνη εξασθενεί.

Ενώ έχει δοθεί λιγότερη προσοχή στις προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) να στηρίξει το νόμισμα έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, η διαδικασία φαίνεται να λειτουργεί. Το σταθμισμένο καλάθι του εμπορίου έχει κερδίσει περίπου 1,2% από τα τέλη Ιουλίου, ενώ το γουάν έχει αποδυναμωθεί περίπου 2% έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών, επιτρέποντας στο γουάν να αποδυναμωθεί πιο δραστικά σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε να αποκομίσει λιγότερο από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε στο Bloomberg η Φιόνα Λιμ, ανώτερη αναλύτρια συναλλάγματος στο Malayan Banking Berhad στη Σιγκαπούρη. Περαιτέρω αδυναμία θα «κόστιζε περισσότερο όσον αφορά την εμπιστοσύνη, τις εκροές κεφαλαίων και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε.

Η PBOC ψάχνει ολοένα και πιο βαθιά στην εργαλειοθήκη των πολιτικών της για να ανακόψει τη διολίσθηση του νομίσματος, καθώς το γουάν υποχώρησε σε χαμηλό 16 ετών έναντι του δολαρίου πριν από λίγες ημέρες.

Το νόμισμα σταθεροποιήθηκε, καθώς οι αρχές εγκατέστησαν την πιο σθεναρή άμυνά τους με προφορικές προειδοποιήσεις και έθεσαν την ισοτιμία αναφοράς δολαρίου-γουάν στο ισχυρότερο περιθώριο που έχει καταγραφεί.

Σίγουρα, η σχετική σταθερότητα του δείκτη μπορεί επίσης να οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία των ασιατικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου λόγω προβλέψεων ότι η Federal Reserve μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γεν και το γουόν της Νότιας Κορέας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Ιουλίου.

Το γουάν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται σε εύρος από 2% έως και 10% γύρω από τα επιτόκια αναφοράς της PBOC σε καθημερινή βάση. Οι διαπραγματευτές υποβάλλουν τα προτεινόμενα επιτόκια — εκτιμώμενα με βάση το προηγούμενο κλείσιμο και τις αναμενόμενες συναλλαγές — στην κεντρική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια λαμβάνει την τελική απόφαση για την ημερήσια επιδιόρθωση.

Η ανάλυση του Bloomberg που ξεκίνησε το 2018 δείχνει ότι οι καθορισμοί για νομίσματα εκτός δολαρίου σπάνια αποκλίνουν από τις τάσεις της αγοράς – σε αντίθεση με το δολάριο – πιθανώς λόγω έλλειψης ρευστότητας και μικρότερης σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να έχουν μια ισχυρότερη σημασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Εξάγοντας την ισοτιμία δολαρίου-γουάν που βασίζεται στη διόρθωση για άλλα νομίσματα και συγκρίνοντάς την με μια ημερήσια έρευνα του Bloomberg, η ανάλυση δείχνει ότι η PBOC έχει θέσει το γουάν 0,5% υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς σε έναν κινητό μέσο όρο πέντε ημερών. Αυτό το χάσμα είναι το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν το νόμισμα της Κίνας βίωνε μια περίοδο αδυναμίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή