Ρίξτε μια ματιά αυτόν τον καιρό τι γίνεται στην Ευρώπη και σχεδόν καμία χώρα δεν φαίνεται να συμπεριφέρεται όπως θα περιμέναμε.

Οι Ολλανδοί επανεξετάζουν τη στάση τους για το σεξ, τα ναρκωτικά και τα εταιρικά κέρδη στις σημερινές εκλογές και ενδέχεται να δουν τον ακροδεξιό, αντιμουσουλμάνο λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς στην κυβέρνηση.

Η Γερμανία, η οικονομική ατμομηχανή της ηπείρου, έχει μεταμορφωθεί στον άρρωστο οργανισμό της Ευρώπης, βυθισμένη σε μια ασταθή πολιτική συμμαχία, που καθημερινά εκτίθεται για την οικονομική της πολιτική. Τελευταίο κρούσμα τα κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εκτός προϋπολογισμού που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει παρατύπως η κυβέρνηση Σολτς.

Στην Ιταλία, η οποία φημίζεται για τις ασταθείς κυβερνήσεις της και όλοι προέβλεπαν ότι βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, μέσα σε ένα τριήμερο η κυβέρνηση Μελόνι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον οίκο Moody’s αποφεύγοντας την υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας, ενώ γέμισε τα κρατικά της ταμεία προχωρώντας σε μια σημαντική αποκρατικοποίηση. Πούλησε το 25% της αρχαιότερης τράπεζας της χώρας, Banca Monte dei Paschi de Siena, έναντι 920 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και έτσι όμως η Ιταλία δεν θα γλιτώσει την ένταξή της σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης με την επιστροφή των νέων δημοσιονομικών κανόνων από τις αρχές του νέου έτους, αλλά εκεί θα βρει και τη Γαλλία. Το χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί στο 110% του ΑΕΠ έως το 2025.

Ολα αυτά έχουν συμβεί μόνο τις τελευταίες μέρες, σημάδι ότι η Ευρώπη οδηγείται προς το 2024 σε κλίμα ρευστότητας. Φανταστείτε απλώς τι θα γίνει αν στα μέσα της χρονιάς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Η Ευρώπη σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να βρεθεί πολύ πιο απομονωμένη στον κόσμο από ό,τι είχε συνηθίσει.

Μέσα σε όλα αυτά, ο άλλοτε «μεγάλος ασθενής» της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα, όχι μόνο δείχνει να σφύζει από υγεία, αλλά έχει το περιθώριο να ανακοινώνει πολλά δισεκατομμύρια νέων ελαφρύνσεων, πετυχαίνοντας όχι μόνο πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση του χρέους της. Προβλέπεται να μειωθεί μόλις κατά 1 δισ. ευρώ (356 από 357 δισ. ευρώ) σε απόλυτα μεγέθη, αλλά πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες (152,3% από 160,3%) σε σχέση με πέρυσι. Μια μείωση που δεν οφείλεται, όπως πολλοί εκτιμούν, αποκλειστικά στον πληθωρισμό, αλλά κυρίως στην ανάπτυξη 2,9% που εκτιμάται ότι θα έχουμε το 2024, αλλά και στις σημαντικές αποπληρωμές χρέους. Μόνο φέτος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα βγουν από τα δημόσια ταμεία (από το μαξιλάρι) 5,290 δισ. ευρώ για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου που έληγαν κανονικά το 2024 και το 2025.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα συνεχίσει να μειώνεται το χρέος και σε απόλυτα μεγέθη, αλλά θα φύγουν από τη μέση και δάνεια με υψηλό επιτόκιο που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό. Και το πετυχαίνουμε αυτό μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας μισθούς, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, όλα συμφωνημένα με την Κομισιόν. Χωρίς τους αστερίσκους του παρελθόντος, χωρίς δράματα. Προφανώς δεν ζούμε σε έναν παράδεισο. Οι αυξήσεις των εισοδημάτων για τους περισσότερους πολίτες δεν καλύπτουν τις αυξήσεις των αγαθών και των υπηρεσιών. Ωστόσο αυτό συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και η αντίδραση των άλλων κυβερνήσεων ξαφνικά δεν είναι το ίδιο κανονική με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να της το πιστώσουμε…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion