Οι επικεφαλής των συνδικάτων της αεροπορικής βιομηχανίας της Αργεντινής δήλωσαν ότι θα αντισταθούν σθεναρά στα σχέδια του επερχόμενου προέδρου Χαβιέ Μιλέι να ιδιωτικοποιήσει την κρατική αεροπορική εταιρεία, σε ένα πρώτο σημάδι της ταραχώδους σχέσης που αναμένεται να έχει ο φιλελεύθερος με το ισχυρό εργατικό κίνημα της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Μετά τη νίκη του την Κυριακή, ο Μιλέι δήλωσε ότι στοχεύει να παραχωρήσει μετοχές της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Αργεντινής Aerolíneas Argentinas στους εργαζομένους της και να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση στην οποία βασίζεται.

«Αν θέλει να πάρει την Aerolíneas, θα πρέπει να μας σκοτώσει», δήλωσε την Τετάρτη ο Πάμπλο Μπιρό, ηγέτης του συνδικάτου των πιλότων των αεροπορικών εταιρειών της Αργεντινής για να συμπληρώσει: «Και όταν λέω να σκοτώσει, εννοώ κυριολεκτικά: θα πρέπει να πάρει πτώματα και εγώ θα μπω πρώτος στη λίστα».

Αργεντινή: Πιάνει το «αλυσοπρίονο» ο Μιλέι – Αρχίζει η «θεραπεία του σοκ»

Σχέδιο αντίδρασης

Το ακροαριστερό κοινωνικό κίνημα Unidad Piquetera ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ηγηθεί μιας πορείας στο κέντρο του Μπουένος Άιρες την Πέμπτη προκειμένου να αντιταχθεί στα σχέδια λιτότητας του Μιλέι, ενώ οι επικεφαλής του θα συναντηθούν για να συντονίσουν ένα “σχέδιο δράσης” για τους επόμενους μήνες.

Η νίκη του Μιλέι με 11 ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές της Κυριακής σηματοδοτεί μια απότομη αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης για την Αργεντινή, μετά από τέσσερα χρόνια ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής υπό το αριστερό λαϊκιστικό κίνημα των Περονιστών.
Αρκετοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, μεταξύ των οποίων ο Πάμπλο Μπίρο του συνδικάτου των πιλότων αεροπορικών εταιρειών, δήλωσαν ότι περιμένουν από τον νέο πρόεδρο να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά του για την Αργεντινή πριν διαμορφώσουν μια αντίδραση.

Την Τρίτη, ο Edgardo Llano, επικεφαλής ενός συνδικάτου εργαζομένων στις αερομεταφορές, δήλωσε ότι το σχέδιο του Μιλέι θα σημάνει την «υπογραφή της ληξιαρχικής πράξης θανάτου» της Aerolíneas Argentinas, η οποία κρατικοποιήθηκε το 2008, «διότι αυτή η εταιρεία δεν λειτουργεί χωρίς τη συμβολή του κράτους».

Θαυμαστής της Θάτσερ

Ο Μιλέι, ο οποίος έχει αποκαλέσει την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ έναν από τους πολιτικούς του ήρωες, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει “οτιδήποτε μπορεί να περάσει σε ιδιωτικά χέρια”, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εταιρείας ενέργειας YPF.

Ο σκληρός δεξιός οικονομολόγος έχει επίσης υποσχεθεί μεγάλες και ταχείες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την εξάλειψη του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος της Αργεντινής.

Ο Μιλέι μπορεί να δυσκολευτεί να υλοποιήσει την ατζέντα του, δεδομένου ότι το κόμμα του La Libertad Avanza κατέχει λιγότερο από το 15% των εδρών στην Κάτω Βουλή της Αργεντινής και λιγότερο από το 10% της Γερουσίας. Η μεταβίβαση των μετοχών της κρατικής αεροπορικής εταιρείας σε ιδιωτικά χέρια θα απαιτούσε απλή πλειοψηφία, ενώ η ιδιωτικοποίηση της YPF θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η επιρροή των Συνδικάτων

Τα Συνδικάτα των εργαζομένων έχουν μεγάλη επιρροή στην Αργεντινή. Ορισμένα είναι στενά συνδεδεμένα με τους εν ενεργεία Περονιστές, όπως ο υποψήφιος για πρόεδρος της Αργεντινής και απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, ο οποίος έχασε από τον Μιλέι την Κυριακή.

Τα συνδικάτα των Περονιστών και τα κοινωνικά κινήματα έχουν δηλώσει ότι θα περιμένουν μέχρι την ορκωμοσία του Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου για να ξεκινήσουν διαδηλώσεις. Αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Biró, δήλωσαν ότι περιμένουν από τον Μιλέι να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του προτού διαμορφώσουν μια αντίδραση.

Σύγκρουση

Το εργατικό κίνημα της Αργεντινής είναι μεγάλο και πολυδιάστατο και ο Ροδόλφο Αγκουγιάρ, επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει «ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της Αργεντινής να έρθει γρήγορα σε συμφωνία» για να υποστηρίξει τον Μιλέι σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η εξουσία του. Ωστόσο, η Σίλα Βίλκερ, διευθύντρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων Tres Punto Zero, δήλωσε ότι μια «περίοδος διαδηλώσεων» εξακολουθεί να είναι πιθανή μόλις καταστούν σαφείς οι στόχοι των σχεδίων λιτότητας του Μιλέι.

«Ο λόγος του Μιλέι [μετά τη νίκη του] χαρακτηρίζεται από ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την αντίδραση», δήλωσε η ίδια, για να συμπληρώσει: «Ενώ μπορεί να έχουμε σχετικώς ήρεμους δρόμους αυτή την εβδομάδα, η γλώσσα που χρησιμοποιείται (σ.σ. από τα συνδικάτα) στην Αργεντινή προαναγγέλλει τη σύγκρουση που έρχεται».

Ο Μιλέι επανέλαβε κατά τη νικητήρια ομιλία του την υπόσχεση να πατάξει τις “εκτός νόμου” διαδηλώσεις , αναφερόμενος σε όσες μπλοκάρουν τους δρόμους, οι οποίες είναι συχνές στη χώρα και αποτέλεσαν σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους του Μιλέι, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή