Οι επενδυτές επιφύλαξαν θετική στάση απέναντι στην μάλλον αναμενόμενη νίκη του φιλελεύθερου οικονομολόγου Χαβιέ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, στην Αργεντινή, ενθαρρυμένοι από τις δεσμεύσεις του να εγκαινιάσει μια ριζική ανανέωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.

Οι μετοχές των εταιρειών της Αργεντινής που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα, η εταιρεία πετρελαίου YPF σημείωσε την καλύτερη συνεδρίαση από το 1993, έως και 40% υψηλότερα. Η Banco Macro και η Grupo Financiero Galicia έκλεισαν την ημέρα με άνοδο 20% και 17%, αντίστοιχα. Το Global X MSCI Argentina ETF σημείωσε άλμα ρεκόρ 12%. Οι τοπικές αγορές ήταν κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας.

Τι φέρνει η εκλογή Μιλέι στην Αργεντινή – Η θεραπεία-σοκ και οι 4 προκλήσεις

Η επόμενη ημέρα

«Αυτή είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή», δήλωσε στο Bloomberg ο Χόρχε Πιεντραχίτα, ιδρυτής της Gear Capital Management στη Νέα Υόρκη.

Η νίκη του Μιλέι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια εκρηκτική προεκλογική εκστρατεία που υποσχόταν ριζικές αλλαγές που απευθύνονταν στους Αργεντινούς που είχαν κουραστεί από τον τριψήφιο πληθωρισμό και την επαναλαμβανόμενη κρίση χρέους και ελπίζοντας για μια πιο ζωντανή οικονομία. Δεσμεύτηκε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να κλείσει την κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, πολιτικές που ενδεχομένως να είναι όφελος για τους επενδυτές ομολόγων που ήδη αναμένουν νέα χρεοκοπία.

«Ο Μιλέι σωστά τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για σταδιακό ρυθμό», δήλωσε η Κλόντια Κάλιχ, επικεφαλής του χρέους των αναδυόμενων αγορών στην M&G Investments, η οποία έχει ένα μικρό άνοιγμα σε ομόλογα της Αργεντινής. «Πρέπει να αλλάξουμε την πορεία της χώρας πολύ δυναμικά».

Τα κρατικά ομόλογα αναφοράς σε δολάριο της χώρας ανέβηκαν επίσης, με τα ομόλογα λήξης 2030, 2041 και 2046 να αυξάνονται όλα τουλάχιστον κατά 1,9 σεντς.

Το πέσο πρόκειται να αποδυναμωθεί σε παράλληλες αγορές που χρησιμοποιούνται για να παρακάμψουν τους ελέγχους νομισμάτων, αντανακλώντας το σχέδιο του Μιλέι να το αντικαταστήσει με το δολάριο. Την Κυριακή, έπεσε περίπου στα 990 ανά δολάριο στα τοπικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, περίπου 7% χαμηλότερη από την τιμή της Παρασκευής.

«Το πέσο είναι πιθανό να παραμείνει υπό σημαντική πίεση», δήλωσε ο Λέανδρο Γκάλι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρέους αναδυόμενων αγορών στην JPMorgan Asset Management. Αν και οι προσπάθειες για τη στήριξη του προϋπολογισμού να στηρίξουν τα ομόλογα, η ανοδική πορεία περιορίζεται από τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους μετάβασης, διακυβέρνησης και εφαρμογής, είπε.

Νίκη που διευκολύνει τις πολιτικές Μιλέι

Στη νικητήρια ομιλία του την Κυριακή το βράδυ, ο Μιλέι τόνισε την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας. «Σήμερα είναι η αρχή του τέλους της παρακμής της Αργεντινής», είπε. «Θα αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που η ιστορία έχει δείξει ότι έχουν αποτέλεσμα και μέσα σε 35 χρόνια, θα επιστρέψουμε στο να γίνουμε παγκόσμια δύναμη».

Κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ομιλίας σε υποστηρικτές έξω από το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μιλέι φώναξε το σύνθημα-υπογραφή του: «Ζήτω η ελευθερία, διάολε!».

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Μιλέι κέρδισε την υποστήριξη σχεδόν του 56% των ψηφοφόρων, έναντι 44% του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, ο οποίος αντιπροσώπευε τη συνέχεια της υπάρχουσας κυβέρνησης των Περονιστών (κεντροαριστερά). Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Μιλέι είχε μόνο ένα ελαφρύ πλεονέκτημα ενόψει των εκλογών, επομένως υπήρχε η αίσθηση μεταξύ των επενδυτών ότι η ισχυρή εντολή θα μπορούσε να διευκολύνει την προώθηση των πολιτικών του.

Ενώ ο Μιλέι κέρδισε τη δημοσιότητα λόγω των ιδιορρυθμιών του, που ήταν ασυνήθιστες για έναν πιθανό αρχηγό κράτους – το ασυνήθιστο χτένισμά του, η αγάπη για τα κλωνοποιημένα σκυλιά του και η πολιτική εκστρατεία με… το αλυσοπρίονο – κέρδισε θαυμαστές μεταξύ των επενδυτών για την υπόσχεσή του να εγκαινιάσει μια εποχή φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά στην πραγματικότητα έχει ένα βουνό να ανέβει: η οικονομική ανάπτυξη είναι άπιαστη, το πέσο έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του σε τέσσερα χρόνια και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια.

«Είναι μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά με τεράστιους κινδύνους εκτέλεσης», δήλωσε στο Bloomberg ο Πάτρικ Εστερουέλας, επικεφαλής έρευνας στην Emso Asset Management. «Η ανοδική πορεία θα καλυφθεί από τον σκεπτικισμό σχετικά με το εάν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά από μια προσαρμογή με περιορισμένη υποστήριξη στο Κογκρέσο».

Το κόμμα La Libertad Avanza του Μιλέι ελέγχει μόνο λίγες θέσεις στο Κογκρέσο και πολιτικές όπως η δολαριοποίηση θα ήταν ένα απίστευτα περίπλοκο εγχείρημα ακόμη και με ευρεία πολιτική υποστήριξη. Η μείωση των κρατικών δαπανών θα είναι βάρος για τους φτωχότερους πολίτες της Αργεντινής.

Η δύσκολη μετάβαση

Το διάστημα μέχρι την ορκωμοσία Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου μπορεί επίσης να είναι δύσκολο. Η απερχόμενη κυβέρνηση μπορεί ακόμα να «ασχοληθεί» το νόμισμα, τα επίπεδα αποθεματικών και τις δημόσιες δαπάνες. Επίσης, οι αγορές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ανακοινώσεις σχετικά με τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Οι κινήσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων —ειδικά στην παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία— θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης προοπτικής για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο Μιλέι είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη διάσωση της οικονομίας μετά από χρόνια πόνου στην αγορά. Τα ξένα ομόλογα της χώρας επέφεραν απώλειες άνω του 40% στους επενδυτές από την αναδιάρθρωσή τους το 2020, μεταξύ των χειρότερων εμφανίσεων στις αναδυόμενες αγορές.

«Το ερώτημα αφορά περισσότερο την ικανότητα του Milei να κάνει τα πράγματα», είπε στο Bloomberg ο Ντιέγκο Φέρρο, ιδρυτής της M2M Capital στη Νέα Υόρκη. «Και εκεί νομίζω ότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλλά η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση θα πρέπει να είναι υψηλότερες τιμές των ομολόγων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή