Η Novo Nordisk ανακοίνωσε την Πέμπτη επένδυση ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής των εξαιρετικά δημοφιλών φαρμάκων της για την απώλεια βάρους και το διαβήτη σε μια εγκατάσταση στο Chartres της Γαλλίας, καθώς αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Η επένδυση θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα για τα τρέχοντα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των Ozempic και Wegovy, καθώς και για άλλες θεραπείες παχυσαρκίας που αναπτύσσονται, δήλωσε η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία.

Υπάρχει μια αυξανόμενη κρίση στην Ευρώπη σχετικά με την προμήθεια της θεραπείας διαβήτη Ozempic, η οποία χρησιμοποιεί το ίδιο συστατικό σεμαγλουτίδη με το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy, το οποίο δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμο στην Ευρώπη.

Περιορισμοί για αγορές «εκτός συνταγής»

Η εταιρία Novo Nordisk εισήγαγε αυτή την εβδομάδα περιορισμούς στη χρήση του Ozempic, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για την απώλεια βάρους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω αυτής της χρήσης «εκτός ετικέτας». Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές του φαρμάκου. Το Βέλγιο απαγόρευσε τις συνταγές της εβδομαδιαίας ένεσης, εκτός εάν πρόκειται για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε τον Ιούλιο να εμποδίσει το Ozempic να φτάσει σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά μια έκθεση του Reuters διαπίστωσε ότι άτομα χωρίς διαβήτη εξακολουθούν να αγοράζουν το φάρμακο για απώλεια βάρους.
Η ανακοίνωση της Πέμπτης έρχεται αφού η Novo νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε επένδυση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πατρίδα της, τη Δανία, για την ενίσχυση της παραγωγής.

Μια νίκη για τον Μακρόν

Η απόφαση για την επένδυση στη Γαλλία ενισχύει το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση απειλεί να ακυρώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον περιορισμό της γαλλικής ανεργίας. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους,  πριν από την ανακοίνωση,  ότι έπεισε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novo Nordisk να πραγματοποιήσει την επένδυση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία», νωρίτερα φέτος. Η εταιρεία δεν σχολίασε αμέσως το γεγονός αυτό.

Η επένδυση της Novo Nordisk ανακοινώνεται μετά από μια παρόμοια κίνηση της αμερικανικής ανταγωνίστριας Eli Lilly (LLY.N), η οποία την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε σχέδια για την κατασκευή μιας παραγωγικής μονάδας προϋπολογισμού 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση για τις νέες θεραπείες της για τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Αγορά 100 δισ. δολαρίων

Αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία θα αξίζει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Η Novo δήλωσε ότι η γαλλική επένδυση θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητά της για διάφορους τύπους παραγωγής που απαιτούνται για την παραγωγή των φαρμάκων της για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη από την κατηγορία φαρμάκων GLP-1. Αυτές είναι οι εξειδικευμένες εργασίες πλήρωσης των ενέσιμων στυλό με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, καθώς και η συναρμολόγηση και η συσκευασία των ενέσιμων στυλό.

Η Novo Nordisk δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αυξάνει την εσωτερική παραγωγική της ικανότητα για την πλήρωση ενέσιμων στυλό για το Ozempic και για την ευρωπαϊκή έκδοση του Wegovy, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η εταιρεία απασχολεί σχεδόν 2.000 άτομα στο εργοστάσιο Chartres δυτικά του Παρισιού. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 500 επιπλέον θέσεις εργασίας, δήλωσε η Novo. Η κατασκευή έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μεταξύ 2026 και 2028.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή