H τελική κατανάλωση των νοικοκυριών στην ΕΕ αυξήθηκε το 2022 κατά 4,7% σε σύγκριση με το 2021, ενώ ήταν κατά 1,0% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Σε σύγκριση με το 2021, το 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες που μειώθηκε άνευ προηγουμένου το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Deloitte: Πού θα κινηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες για Black Friday-Cyber Monday

Μακράν μπροστά οι δαπάνες για εστιατόρια και ξενοδοχεία

Το 2022, οι δαπάνες για εστιατόρια και ξενοδοχεία αυξήθηκαν σε όγκους κατά 33,8%, για αναψυχή και πολιτισμό κατά 14,7%, για ένδυση και υπόδηση κατά 11,5% και για μεταφορές κατά 4,7%. Η οικιακή κατανάλωση αυξήθηκε για όλες τις κατηγορίες εκτός από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά (-3,1%) και τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό και τα ναρκωτικά (-1,0%).

Αν και η κατανάλωση των νοικοκυριών ξεπέρασε τα προ-COVID επίπεδα το 2022, ορισμένες κατηγορίες εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τα προ-COVID στοιχεία. Συγκεκριμένα, το 2022, η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν ακόμα κάτω από τους όγκους του 2019 για τις μεταφορές (-7,8%), τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία (-2,4%) και την εκπαίδευση (-1,5%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση