Δυο χρόνια μόνο κράτησε η καθοδική πορεία των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones, οι οποίες ανέκαμψαν τον Οκτώβριο μετά από πτώση επί 27 συνεχόμενους μήνες σε ετήσια βάση, με αιχμή την επάνοδό τους στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με στοιχεία της Counterpoint Research.

Σύμφωνα με την έκθεση και το CNBC, οι συναλλαγές πώλησης ή ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Smartphones: Σε χαμηλό 11ετίας οι πωλήσεις στην Ευρώπη

«Η ανάπτυξη καθοδηγήθηκε από τις αναδυόμενες αγορές με συνεχή ανάκαμψη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπως και από την επιστροφή της Huawei στην Κίνα και την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην Ινδία», διευκρίνισε η εταιρεία ερευνών. Οι ανεπτυγμένες αγορές με σχετικά υψηλότερο κορεσμό smartphone είδαν μια πιο αργή ανάκαμψη, πρόσθεσε.

Ο Οκτώβριος κατέγραψε επίσης τις υψηλότερες μηνιαίες πωλήσεις smartphone από τον Ιανουάριο του 2022, ανέφερε η έκθεση.

Τι έκαναν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Η Huawei σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των κατασκευαστών smartphone στην Κίνα το τρίτο τρίμηνο, αφού η εταιρεία κυκλοφόρησε το smartphone Mate 60 Pro τον Σεπτέμβριο, το οποίο προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον των καταναλωτών λόγω του προηγμένου τσιπ του.

Η κυκλοφορία της σειράς iPhone 15 της Apple στα τέλη Σεπτεμβρίου βοήθησε επίσης στην ενίσχυση των πωλήσεων smartphone. «Σε σύγκριση με πέρυσι, το λανσάρισμα καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα, γεγονός που σήμαινε ότι η πλήρης επίδραση των πωλήσεων των νέων iPhone έγινε αισθητή τον Οκτώβριο», δήλωσε η Counterpoint Research.

Η νοτιοκορεατική Samsung συνέχισε να ηγείται της παγκόσμιας αγοράς smartphone το τρίτο τρίμηνο, με μερίδιο 20% των συνολικών πωλήσεων smartphone, σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research. Η Apple τερμάτισε δεύτερη με μερίδιο αγοράς 16%, ακολουθούμενη από τις κινεζικές μάρκες Xiaomi (12%), Oppo (10%) και Vivo (8%).

Γιατί επήλθε η πτώση

Οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone έχουν επηρεαστεί από τις ελλείψεις εξαρτημάτων, τη συσσώρευση αποθεμάτων και τους μεγαλύτερους κύκλους αντικατάστασης.

«Αυτά τα ζητήματα έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας ενός αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones μειώνονταν σε ετήσια βάση κάθε μήνα για περισσότερα από 2 χρόνια», δήλωσε η εταιρεία ερευνών.

Η εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Canalys τόνισε τον περασμένο μήνα ότι η πτώση των παγκόσμιων πωλήσεων smartphone επιβραδύνεται με τις αποστολές του τρίτου τριμήνου να μειώνονται μόλις 1% σε σύγκριση με πτώση 10% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για νέες προτάσεις στις αναδυόμενες αγορές ωθεί τις μάρκες και τα κανάλια προς τα εμπρός καθώς πλησιάζει η περίοδος των διακοπών», εξήγησε ο Sanyam Chaurasia, ανώτερος αναλυτής της Canalys.

Η Counterpoint Research αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά smartphone θα αυξηθεί περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο. «Μετά την ισχυρή ανάπτυξη τον Οκτώβριο, αναμένουμε ότι η αγορά θα αυξηθεί σε ετήσια βάση και το 2023 το τέταρτο τρίμηνο, θέτοντας τον κλάδο σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης τα επόμενα τρίμηνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή