Η εξόρυξη κοιτασμάτων βαθέων υδάτων ή βαθιάς θάλασσας είναι ένας εξελισσόμενος τομέας και υπάρχει συνεχής διαμάχη και συζήτηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και ηθικές επιπτώσεις της εξόρυξης αυτών των κοιτασμάτων.

Τα συστήματα ταξινόμησης πόρων, όπως αυτά ορίζονται από τους διεθνείς κώδικες αναφοράς αποτελεσμάτων έρευνας, ορυκτών πόρων, και αποθεμάτων, συνδέονται κατά βάση με την χερσαία εξόρυξη.

Η εφαρμογή τους σε κοιτάσματα βαθέων υδάτων κατά την αξιολόγηση του οικονομικού δυναμικού και της γεωλογικής βεβαιότητάς τους είναι απαραίτητη, ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να διαφέρει σε ορισμένες πτυχές από την εφαρμογή τους στην ξηρά, λόγω των μοναδικών προκλήσεων και χαρακτηριστικών της εξόρυξης βαθέων υδάτων. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η εξέλιξη και προσαρμογή των συστημάτων ταξινόμησης και συνολικά των κωδικών αναφοράς για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.

Κώδικες αναφοράς και συστήματα ταξινόμησης

Οι παραδοσιακές κατηγορίες ταξινόμησης ορυκτών πόρων είναι οι εξής:

1.                   Μετρημένοι πόροι: Αυτοί είναι οι ορυκτοί πόροι υψηλότερης εμπιστοσύνης. Βασίζονται σε δεδομένα που λαμβάνονται από λεπτομερή και στενά κατανεμημένη δειγματοληψία και δοκιμή του κοιτάσματος. Τα δεδομένα συλλέγονται συνήθως από γεωτρήσεις ή άλλες μεθόδους άμεσης δειγματοληψίας. Έχουν υψηλό βαθμό γεωλογικής βεβαιότητας.

2.                   Δεικνυόμενοι πόροι: έχουν χαμηλότερο επίπεδο γεωλογικής εμπιστοσύνης σε σύγκριση με τους μετρημένους πόρους. Βασίζονται σε δεδομένα που λαμβάνονται από δειγματοληψία μικρότερης πυκνότητας από τους μετρημένους πόρους και μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια παρεμβολή μεταξύ σημείων δεδομένων.

3.                   Υποθετικοί πόροι: έχουν το χαμηλότερο επίπεδο γεωλογικής εμπιστοσύνης. Βασίζονται σε περιορισμένα δεδομένα και συχνά συνεπάγονται υψηλότερο βαθμό αβεβαιότητας. Οι υποθετικοί  πόροι συνήθως εκτιμώνται από γεωλογικά στοιχεία και μπορεί να περιλαμβάνουν υποθέσεις σχετικά με τη συνέχεια και τη γεωμετρία του κοιτάσματος.

O Ιωάννης Καπαγερίδης, PhD CEng CSci MIMMM, είναι πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Αναπληρωτής Καθηγητής Μεταλλευτικής Πληροφορικής Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό