Το «κομάντο»

Δεν νομίζω να ξεμπερδέψει εύκολα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας – και η γενικότερα η κυβέρνηση, φυσικά – με την ακρίβεια. Μπορεί να έχει «ενδυθεί» τον ρόλο του … «κομάντο της αγοράς», αλλά στο τέλος «ξυρίζουν τον γαμπρό» που λένε και στο χωριό μου!

Μείωση

Λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari στην Ελλάδα το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει σημαντική μείωση της αγοραστικής του δύναμης, λόγω του πληθωρισμού! Να σας θυμίσω ότι ο «πληθωρισμός των τροφίμων» του Οκτωβρίου ανήλθε στο 9,9%! Ζωή να ‘χει….

Να σεβαστούν!

Χθες πάντως ο κ. Σκρέκας επανέλαβε την παραίνεση του προς τις εταιρείες των καταναλωτικών προιόντων «να σεβαστούν τον νόμο, να αντιληφθούν την κοινωνική ανάγκη για διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και δεύτερον, να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δικών τους επιχειρήσεων».

Τα πρόστιμα

Δεν είμαι αισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματα αυτών παραινέσεων αν και οφείλω όμως να ομολογήσω ότι τα πρόστιμα που προσφάτως επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στις πολυεθνικές εταιρείες, είχαν κάποιες θετικές επιδράσεις. Όπως πχ ότι μειώθηκαν οι τιμές των προιόντων, στα οποία διαπιστώθηκε παράβαση των περιθωρίων κέρδους, ως και 25%! Ενημερώθηκαν σχετικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ….

«Ταμείο»

Τώρα βέβαια πλησιάζοντας η 30η Νοεμβρίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης θα «κάνουν ταμείο» σχετικά με τα αποτελέσματα της «πρωτοβουλίας μείωσης τιμών 5%». Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των προιόντων που θα συμμετέχουν θα υπερβεί τα 1.000, αλλά και ο αριθμός των εταιρειών θα είναι σημαντικός.

Γράφει η … ΕΛΣΤΑΤ

Ετσι ο σχεδιασμός να μετρηθεί η μείωση από την ΕΛΣΤΑΤ – κατ΄ αρχήν τον Δεκέμβριο και επί της ουσίας τον Ιανουάριο – στην εξέλιξη του πληθωρισμού, θα αποδώσει. Το θέμα είναι πόση θα είναι η μείωση που θα δείξει. Και τι πρόκειται να συμβεί τον καινούργιο χρόνο. Εχω όμως την εντύπωση πως με την ακρίβεια θα πάμε – κατ΄ αρχήν – μέχρι τις ευρωεκλογές και βλέπουμε….

Το φορολογικό

Μπορεί να λήγει τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 22:00 η δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει πολλές αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν πιάσει δουλειά από τώρα….

Με την εντολή της πολιτικής ηγεσίας έχουν ήδη ξεκινήσει να … διαβάζουν τα σχόλια που έχουν γράψει οι ενδιαφερόμενοι κάτω από κάθε άρθρο του προς διαβούλευση νομοσχεδίου. Μαθαίνουν!

Ομοβροντία

Μέχρι στιγμής μόνο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν καταχωρισθεί 1.822 σχόλια – που έπιασε απροετοίμαστους πάνω από 750.000 επαγγελματίες!

Τα περισσότερα αφορούν το επίμαχο άρθρο 13 με τίτλο «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος».

Συνολικά για το συγκεκριμένο άρθρο έχουν γραφτεί 821 σχόλια δηλαδή το 45% επί των συνολικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Δεύτερο άρθρο σε σειρά σχολίων είναι το άρθρο 7 που αφορά «Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας». Συνολικά για αυτό το άρθρο έχουν γραφεί 239 σχόλια, ενώ τρίτο σε σειρά έρχεται το άρθρο 10 που αφορά τη «μείωση τέλους επιτηδεύματος – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 31 ν. 3986/2011» με το συνολικό αριθμό των σχολίων να ανέρχεται σε 105.

Κατάργηση

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περισσότερα σχόλια αφορούν την κατάργηση του επίμαχου άρθρου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται αναλυτικά προτάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους επαγγελματίες.

Η τροπολογία

Χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει διατάξεις για χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα, όρους δόμησης κλπ.

Μία ημέρα πριν την ψήφιση του κατατέθηκε μία τροπολογία με ένα άρθρο, το οποίο αν έχω καταλάβει καλά λίγοι αντιλήφθηκαν τη σημασία του.

Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση, η οποία όσο κι αν φαίνεται παράξενο, χώρεσε σε μόλις λίγες παραγράφους.

Δάση

Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει είναι στη διαχείριση της δασικής βιομάζας που παράγουν οι εθνικοί μας δρυμοί.

Σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με την τροπολογία αυτή επιδιώκεται πέρα από το προφανές που είναι ο καθαρισμός των δασών και η πρόληψη έναντι των πυρκαγιών αλλά και η παραγωγή υπεραξίας από την ξυλεία και τις εργασίες στα δάση.

Αξίζει να τονιστεί, όπως μου εξηγούσαν ειδικοί, με απλά λόγια το κράτος που μέχρι σήμερα δεσμεύει πόρους για την προστασία των δασών με το όφελος να καρπώνονται οι δασικοί συνεταιρισμοί και η αγορά χωρίς κανείς να γνωρίζει την αξία που παράγεται ή που καταλήγει η ξυλεία, πλέον αυτή θα βγει στο ξέφωτο…

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Πως θα γίνει αυτό;

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο της τροπολογίας η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διενεργεί ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες.

Με βάση τις τιμές αυτές θα επιλέγονται εκείνοι για τον καθαρισμό των δασών και την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας.

Τα έσοδα δε, των δημοπρασιών θα κατευθύνονται στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου και με αυτά θα χρηματοδοτείται η προστασία των δασών.

Στην πράξη

Η επιλογή του PPF για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης αν μη τι άλλο φανερώνει την εμπιστοσύνη που δείχνει η κυβέρνηση για την προώθηση αποτελεσματικών διαδικασιών έναντι της γραφειοκρατίας.

Αρκεί βέβαια να αποδειχτεί και στην πράξη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories