Ειλικρινής!

Σας το έχω ξαναπεί. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης είναι ένας ειλικρινής άνθρωπος. Γι΄ αυτό κι είναι η αδυναμία μου! Το ομολογώ!

Ηταν αρκετή μία ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Πα.Σό.Κ. κ. Γιώργος Μουλκιώτης σχετικά με την εκκρεμότητα της έκδοσης των Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών του ΕΦΚΑ, για να μας ενημερώσει ο κ. Γεωργιάδης ότι αυτές θα μειωθούν!

Ναι, το είπε ευθέως – ως συνήθως – και χωρίς καμία συστολή….

Παροχές

Τι αφορούν αυτές οι παροχές; Αποζημιώσεις για ασθένειες, για την μητρότητα, τα εργατικά ατυχήματα, αλλά και την αναπηρία. Πολύ ωραία!

Θα χάσουν

Και τι είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων; Είπε πως «όταν έρθει ο ενιαίος κανονισμός παροχών, να ξέρετε, θα μετρήσουμε και ποιοι θα συναντηθούμε στο να το ψηφίσουμε. Γιατί αυτοί που παίρνουν τα πολλά περισσότερα είναι οι λίγοι. Αυτοί που παίρνουν τα πολλά λιγότερα είναι οι πολλοί. Άρα, όταν μιλάμε για ενιαίο κανονισμό παροχών είναι αυτοί οι λίγοι να χάσουνε πολύ και οι πολλοί να κερδίσουν λίγο».

Δεν έχουμε λεφτά!

Και στη συνέχεια το έκανε και «πενηνταράκια» για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το τι πρόκειται να συμβεί – αφού όμως προηγουμένως απέδωσε δίκιο, εκ προοιμίου, σε όσους θα διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «ενιαίος κανονισμός παροχών για να πάνε όλοι στα 1.600 ευρώ προφανώς δεν βγαίνουν τα νούμερα, δεν έχουμε τα λεφτά»!

Πολύ πιο κάτω από τα 1.600

Ως εκ τούτου «θα πρέπει να συναντήσουν τα 750, τα 1.000 και τα 1.600 σε έναν μέσο όρο. Αυτά μας λέει η Επιτροπή. Ο μέσος όρος επειδή είναι πολύ περισσότεροι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, αρκετοί του Δημοσίου και ελάχιστοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα είναι πολύ πιο κάτω από τα 1.600». Ετσι ακριβώς….

Το 2027

Αλλά μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Κι αυτό το τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Μόνο που δεν διευκρίνισε το χρονικό ορίζοντα. Δηλαδή στην παρούσα κυβερνητική θητεία. Διότι μετά από τις εκλογές πχ του Ιουνίου του 2027, το θέμα θα ανοίξει. Τουλάχιστον κατά τον υφυπουργό του κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Ο κορωνοϊός!

Μία μόνο ελπίδα υπάρχει. Ο κορωνοϊός! Όπως μου εξήγησαν λόγω του κορωνοϊού μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής. Κι αυτό είναι κάτι … καλό για το ασφαλιστικό σύστημα! Ως εκ τούτου αν το 2027 που, σύμφωνα με το νόμο πρόκειται να γίνουν οι σχετικές μελέτες, προκύψει ότι το προσδόκιμο είναι χαμηλό, τότε όσοι είναι να συνταξιοδοτηθούν θα την βγάλουν καθαρή….

Διότι το μοντέλο συνταξιούχος που ζει πολύ, δεν το αντέχει, ρε παιδιά, το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ευαίσθητο το έρμο….

——————-

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης

Ένα από τα πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ στη διάρκεια της αντιπολίτευσης του κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν η ενέργεια.

Πράγματι, τόσο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Χάρης Δούκας (δήμαρχος Αθηναίων από την 1η Ιανουαρίου) είχαν αναπτύξει σημαντικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ταυτόχρονα αποδομούσαν τεκμηριωμένα τις θέσεις και αποφάσεις της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αδιάβαστος

Χθες λοιπόν, έχοντας ανοιχτό το κανάλι της Βουλής για να ακούσω τη συζήτηση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία έπιασαν τον κ. Ανδρουλάκη να επιχειρεί να απαντήσει σε θέματα κλιματικής κρίσης και ενέργειας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προς έκπληξη μου, όμως, τον έπιασα αδιάβαστο. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός πως ο έμπειρος κ. Δούκας μετακομίζει πια και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ πιάνεται στη Βουλή, με λειψά έως και ανακριβή στοιχεία.

Είπε λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του: «Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν μια τεράστια εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Και αυτό μας κάνει πρωταθλητές. Όχι στην πράσινη ενέργεια αλλά στην εξάρτησή μας στην ηλεκτροπαραγωγή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο».

Ανέτρεξα λοιπόν στα τωρινά στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και είδαν ότι το ορυκτό καύσιμο συμμετέχει με 29,5%. Πήγα πιο πίσω, στην εποχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα το 2010 και 2011. Τα ποσοστά συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν 20% και 28%, αντίστοιχα! Ουπς…!

Ισπανία

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περνώντας στο περιβόητο μοντέλο της Ιβηρικής που εφαρμόστηκε κατ’ εξαίρεση σε Ισπανία και Πορτογαλία την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Είπε λοιπόν: «Αυτός ήταν ο λόγος, που όταν οι χώρες της Ιβηρικής εξασφάλισαν την εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία δεν πήραν καμία εξαίρεση».

Και εδώ ο κ. Ανδρουλάκης πιάστηκε αδιάβαστος. Μετά την εφαρμογή του Ιβηρικού μοντέλου στην ηλεκτροπαραγωγή το φυσικό αέριο στην Ισπανία ανέβηκε κατακόρυφα. Διαβάζω τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πως το 2021% το φυσικό αέριο συμμετείχε κατά 26% στην ηλεκτροπαραγωγή και το 2022 εκτινάχθηκε στο 30%… Ουπς…!

«Χάρη Δούκα γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα…» που λέει και ο στίχος ενός άσματος…

———————-

Αποκρατικοποιήσεις

Προχθές κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2024 στη Βουλή.

Και ανάμεσα στις σελίδες και τα κεφάλαια του βρίσκεται και το κομμάτι της πορείας των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως θα διαβάσατε χθες στον ΟΤ, για το 2024 προβλέπονται έσοδα από τις παραχωρήσεις και τις πωλήσεις μετοχών της τάξης των 5,770 δισ. ευρώ.

Με μία πιο προσεχτική ανάγνωση της πηγής των εσόδων προκύπτει πως τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από τις παραχωρήσεις της Αττικής Οδού (3,270 δισ.

Ευρώ) και της Εγνατίας Οδού (1,350 δισ. ευρώ).

Έχει επίσης ενδιαφέρον και ποιος είναι ο «αιμοδότης» των 4,620 δισ. ευρώ, ήτοι του 80% του συνόλου των εσόδων. Τους δύο διαγωνισμούς κέρδισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τις προαναφερόμενες προσφορές.

—————–

Πανηγυρικός…

Με ένα ….πανηγυρικό δελτίο τύπου, ο υπό αποχώρηση Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ανακοίνωνε ότι ολοκλήρωσε την υποβολή φακέλου μεγάλου έργου για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Έλαβε μάλιστα, όπως αναφέρεται, και …απόδειξη. Για να είμαστε ακριβείς έλαβε «αποδεικτικό παραλαβής από την ΕΕ».

Κατά τον κ. Πατούλη βρίσκεται «σε φάση υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο πράσινης ανάπτυξης στην Αττική και στη χώρα, μετά από σημαντική δουλειά δύο ετών της Περιφέρειας Αττικής και με τη σφραγίδα του Jaspers». Ένα έργο που η πρώτη φάση του έχει ακόμη εκκρεμότητες, ενώ ακόμη δεν έχει προκηρυχτεί η δεύτερη.

Πέρασε και δεν άγγιξε…

Με άλλα λόγια, όπως το παρέλαβε έτσι το αφήνει το έργο ο κ. Πατούλης, αφού από το 2018 η περιοχή του φαληρικού όρμου παραμένει ένα τεράστιο εργοτάξιο. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου «μετά από τη σχετική εξέλιξη (σ.σ. της υποβολής του φακέλου) το έργο μπαίνει στη φάση υλοποίησής του και σφραγίζεται η χρηματοδότησή του από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνολικοί προγραμματισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι αγγίζουν τα 464.422.290,21 ευρώ».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories