Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μίλεϊ. Το θέμα της συνομιλίας ήταν η οικονομία της χώρας, η οποία ταλανίζεται από τον τριψήφιο πληθωρισμό και την κατακορυφη υποχώρηση του νομίσματος στις διεθνείς αγορές.

«Συζητήσαμε τις σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της Αργεντινής και τις αποφασιστικές δράσεις πολιτικής που απαιτούνται», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ανάρτησή της στο X, την πλατφόρμα που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Twitter.

«Το ΔΝΤ», πρόσθεσε, «θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη μείωση του πληθωρισμού της χώρας, που σήμερα ξεπερνά το 140%, τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της και την “αύξηση της ανάπτυξης με γνώμονα τον ιδιωτικό τομέα».

Η Αργεντινή προσπάθησε και δεν καθυστέρηση την αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς  κατέβαλε τον Οκτώβριο 2,6 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα των 43 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα του δανειστή. Περισσότερο από το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Ο Μιλέι, που επίσης γράφει στο Χ για την πρόσκληση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να βοηθήσει στην εξεύρεση των διαρθρωτικών λύσεων που χρειάζεται η Αργεντινή. Ο φιλελεύθερος οικονομολόγος είπε ότι ο ίδιος και η Γκεοργκίεβα μίλησαν για το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και το νομισματικό του πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή