Ο Νοέμβριος φέρνει μαζί του την αρχή του τέλους κάθε χρονιάς. Ο πρώτος παγετός σηματοδοτεί την άφιξη του χειμώνα. Η Ημέρα των Ευχαριστιών σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Και από τους ιερούς διαδρόμους κάθε μεγάλης επενδυτικής τράπεζας αναδύονται σελίδες και επί σελίδων με έρευνες για τις «προοπτικές» της οικονομίας, μεταξύ αυτών και της αμερικάνικης. Η εμφάνισή τους σημαίνει ότι η φετινή οικονομική ιστορία έχει ως επί το πλείστον γραφεί. Το επόμενο έτος είναι αυτό που έχει σημασία τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist.

Συχνά ένας επενδυτής που ξεφυλλίζει όλες αυτές τις προβλέψεις θα βιώσει μια εμπειρία déjà vu. Οι ερευνητές θα αναλύσουν γιατί η πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό αποκλίνει 0,3 ή 0,4 μονάδες από την αντίστοιχη των ομολόγων τους.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Ωστόσο, η φετινή κατάσταση δίνει χώρο για διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι ισχυρή, στο 2,1%, περίπου διπλάσια από το επίπεδο που προβλέπουν οι οικονομολόγοι της UBS. Ορισμένες τράπεζες βλέπουν τον πληθωρισμό να μειώνεται κατά το ήμισυ το 2024. Άλλες πιστεύουν ότι θα παραμείνει επίμονος, πέφτοντας μόνο κοντά στο 3%, που εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι προσδοκίες για το τι θα κάνει τελικά η Fed με τα επιτόκια έχουν ένα σημαντικό εύρος, αντίστοιχα, από ουσιαστικά 0 έως 2,75 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης τους.

Παγκόσμια οικονομία: ο ορίζοντας της στασιμότητας

Οι διαφορές μεταξύ αυτών των σεναρίων καταλήγουν σε κάτι περισσότερο από απλή διαφωνία σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι της Goldman μπορεί να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ εκείνοι της UBS πιστεύουν ότι και τα δύο θα επιβραδυνθούν απότομα. Αλλά η Bank of America αναμένει κατά κάποιον τρόπο στασιμοπληθωρισμό, συνδυάζοντας μόνο μια μέτρια μείωση του πληθωρισμού με μια αρκετά απότομη πτώση της ανάπτυξης (και επομένως μικρή αλλαγή των επιτοκίων πολιτικής της Fed). Η Morgan Stanley αναμένει το αντίθετο: μια εκδοχή ενός…τέλειου αποπληθωρισμού, κατά την οποία ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει στον στόχο χωρίς η ανάπτυξη να πέσει κάτω από την τάση πολύ περισσότερο.

Απόλυτη αβεβαιότητα

Το γεγονός ότι κάθε ένα από τα αποτελέσματα που περιγράφουν οι οικονομολόγοι των τραπεζών μοιάζει εξαιρετικά πιθανό αποτελεί απόδειξη του απόλυτου επιπέδου αβεβαιότητας που υπάρχει. Σχεδόν όλοι έχουν εκπλαγεί με τη σειρά τους από το πόσο «καυτός» ήταν ο πληθωρισμός, την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων που απαιτούνται για την ανάσχεσή του και στη συνέχεια την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Είναι σαν να έχει δώσει στους οικονομικούς αναλυτές μεγαλύτερη ευχέρεια στο να κάνουν επανειλημμένα λάθος.

Το αποτέλεσμα είναι μια συγκεχυμένη σειρά από εκτιμήσεις. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank πιστεύουν ότι η οικονομία οδεύει πίσω στη δεκαετία του 1970, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Οι αντίστοιχοι της UBS αναμένουν μια “αναδρομή στη δεκαετία του ’90” – με επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς τα επιτόκια τσιμπάνε προς τα πάνω, ακολουθούμενη από μια έκρηξη καθώς η νέα τεχνολογία οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας. Ο Jan Hatzius της Goldman Sachs πιστεύει ότι οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες δεκαετίες είναι “πολύ απλoϊκές” και μπορεί να παρασύρουν τους επενδυτές.

Ωστόσο, υπάρχει μια ομοιότητα στις ιστορίες που λένε οι οικονομολόγοι. Πολλοί φαίνεται να πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. “Το τελευταίο μίλι” ήταν ο τίτλος του εγγράφου με τις προοπτικές της Morgan Stanley- “Τα δύσκολα τελείωσαν”, επανέλαβε η Goldman. Θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι αυτό ισχύει τόσο για την οικονομία όσο και για τη δυσκολία σε σχέση με τις προβλέψεις. Το 2024 οι αντιφάσεις της αμερικανικής οικονομίας θα πρέπει να λυθούν από μόνες τους. Ίσως το 2025 να υπάρξει και πάλι σύμπλευση ως προς τις προβλέψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή