Η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις επιδόσεις των εμπορικών κέντρων της Lamda Development, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση για οικιστικά project στο Ελληνικό συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με την εισηγμένη να «ρίχνει» στην αγορά 168 νέες κατοικίες το επόμενο δίμηνο.

Lamda Development: «Μικρή Αθήνα» με 1.115 διαμερίσματα στο Ελληνικό – Με νέα «προίκα» η Lamda Malls

«Ο Οκτώβριος κινείται πάντα σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά ακολουθεί το πιο δυνατό δίμηνο των εορτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Απόστολος Ζαφόλιας, Chief Strategy & IR Officer του ομίλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κο Γκορίτσα CFO της Lamda, η ανανέωση αριθμού των συμβολαίων μισθώσεων στα υφιστάμενα malls θα γίνει βάσει του δείκτη πληθωρισμού, κάτι που θα ενισχύσει τα μεγέθη του ομίλου το 2024.

Τα ορόσημα

Στα επόμενα αναπτυξιακά ορόσημα για εμπορικά κέντρα περιλαμβάνονται η υπογραφή οριστικών συμβολαίων μίσθωσης στα δύο υπό ανάπτυξη malls της Lamda στο Ελληνικό. Αυτό υπολογίζεται να γίνει του πρώτου τριμήνου του 2024. Ήδη τα υπογεγραμμένα head of terms φθάνουν στο 64% για το Vouliagmenis Μall και το 46% για το Riviera Galleria.

Το Vouliagmenis Μall θα είναι το μεγαλύτερο στη νότια Ευρώπη, 1,5 φορά μεγαλύτερο του The Mall Athens, με 280 καταστήματα, ενώ υπολογίζεται ότι θα υποδέχεται 17 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Τον Αύγουστο 2023 επιλέχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ως ανάδοχος για τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ οι εκσκαφές ξεκίνησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Όσον αφορά το Riviera Galleria, ένα κτήριο ορόσημο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατεδαφίσεις και είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου. Σε 22.000 τ.μ., θα φιλοξενεί κορυφαίους οίκους μόδας, ορισμένοι, εκ των οποίων, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες σχεδιαστές. Τον Ιούνιο 2023 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα malls της Lamda συμπεριλαμβανομένου και του νέου αποκτήματος, του Designer Outlet Athens (ενοποίηση από 06.08.2022), αυξήθηκαν 28% στα 61,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας σε εννεάμηνη βάση.

Οι κύριοι παράγοντες της ενίσχυσης των κερδών EBITDA των εμπορικών κέντρων είναι η αύξηση των εσόδων από μισθώματα και η αύξηση των εσόδων στάθμευσης. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) πλέον περιθωρίου περίπου 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες.

Εισπράξεις 448 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα

Σχετικά με την ανάπτυξη των ακίνητων στο Ελληνικό έως το τέλος του 2023, οι εισπράξεις της Lamda εκτιμώνται σε σχεδόν 270 εκατ. ευρώ

Από την έναρξη του mega project μέχρι τις 6 Νοεμβρίου οι εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων έχουν φθάσει στο ποσό των 448 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κος Ζαφόλιας, Chief Strategy & IR Officer του ομίλου.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, από το ποσό των 448 εκατ. ευρώ μόνο 130 εκατ. ευρώ φαίνονται μέχρι στιγμής στα βιβλία της εισηγμένης. Τα αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, τα οποία δεν συμμετείχαν στην ενοποίηση του 9μήνου αλλά αναμένεται να αναγνωριστούν σταδιακά στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων ανέρχονται σε 253 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα ορόσημα για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου για το 2024 είναι το λανσάρισμα του Park Rise, που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων, καθώς και ακόμα τριών διαφορετικών αναπτύξεων στα σύνορα με τον Άλιμο, που σχεδιάζουν τα γραφεία 314 Architecture Studio, Deda & Architects και Tsolakis Architects.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το επόμενο δίμηνο θα βγουν στην αγορά 168 κατοικίες. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2023 θα ξεκινήσει η προπώληση για 88 κατοικίες, ενώ τον Ιανουάριο του 2024 ξεκινά η προπώληση 80 κατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 2023 ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό 33 διαμερισμάτων στο οικιστικό έργο Park Rise. Μέχρι την 06.11.2023 είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 21 διαμερίσματα, συνολικού ποσού περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το α’ Τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής).

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών στο Riviera Tower, η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου του πύργου, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023.

Άλμα 121% στα EBITDA το εννεάμηνο

Με τα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες να εμφανίζουν ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και τα έσοδα από τις πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων να κινούνται ανοδικά, λόγω της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών, η Lamda Development ανακοίνωσε αύξηση 148% των ενοποιημένων εσόδων της στο 9μηνο, στα (205,8 εκατ. ευρώ έναντι 83 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 76,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο 121%.

Τα εν λόγω αποτελέσματα περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση συνολικού ποσού 42 εκατ. (έναντι θετικής επίπτωσης 32 εκατ. το 9μηνο 2022), βάσει εκτίμησης από ανεξάρτητους εκτιμητές της αξίας των Επενδυτικών Ακινήτων του Ομίλου την 30ή.06.2023 (Εμπορικών Κέντρων και λοιπών ακινήτων καθώς και των Επενδυτικών Ακινήτων που περιλαμβάνονται στο έργο του Ελληνικού).

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ήταν ζημία 6,1 εκατ. έναντι ζημίας 55,2 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν την επιβάρυνση σχετικά με χρηματοοικονομικά έξοδα που δεν έχουν επίπτωση στα ταμειακά διαθέσιμα και αφορούν τη λογιστική αναγνώριση μελλοντικών υποχρεώσεων σχετικά με το έργο στο Ελληνικό (αρνητική επίπτωση 32,8 εκατ. έναντι 27,7 εκατ. το 9μηνο 2022).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις