Σε ουρανοξύστη (και) κατοικιών θα εξελιχθεί τελικά ο πύργος γραφείων που θα αγόραζε η Eurobank στο Ελληνικό, ενώ την ίδια ώρα η Lamda Development αναζητά αγοραστές για 168 διαμερίσματα της νέας γειτονιάς «Little Athens» (Μικρή Αθήνα), έχοντας πουλήσει ήδη 30 με χαμηλότερη τιμή τα 6.500 ευρώ ανά τ.μ.

Ταυτόχρονα η Lamda Malls φαίνεται να αποκτά τη διαχείριση και ενός άτυπου εμπορικού κέντρου, καθώς η «Μικρή Αθήνα» θα φιλοξενήσει εκτός από 1.115 σπίτια και 115 καταστήματα στο ισόγειο των οικιστικών μονάδων που θα αναπτυχθούν πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στα σύνορα με τον Άλιμο.

Από τον Πύργο μέχρι το mall στην Βουλιαγμένης – Η πρόοδος στα έργα του Ελληνικού

Κατοικίες με θέα αντί για γραφεία

Με τη Eurobank να εγκαταλείπει τα σχέδιά της για «απόβαση» στη νέα «έξυπνη» και «πράσινη» πόλη στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Lamda Development προχωρά στον ανασχεδιασμό των χρήσεων του πύργου γραφείων στην πλευρά της Βουλιαγμένης, μετατρέποντας τους 15 υψηλότερους ορόφους σε κατοικίες.

«Δεν είναι εύκολος σχεδιασμός, αλλά δεδομένης της ζήτησης για κατοικίες σε ψηλά κτίρια -και από το εξωτερικό- σκεφτόμαστε σοβαρά να πάμε προς τα εκεί», σχολίασε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν περί τα 45 διαμερίσματα ενώ οι χώροι γραφείων θα περιοριστούν στους χαμηλότερους ορόφους του ουρανοξύστη.

SPV για γραφεία

Όσον αφορά συνολικά τις γραφειακές εγκαταστάσεις και σε συνέχεια της απόφασης όχι μόνο της Eurobank αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς να μείνει εκτός του The Ellinikon, ο σχεδιασμός της Lamda Development, είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV) και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 να διατεθεί σε επενδυτές (funds, εγχώριες ΑΕΕΑΠ κ.λπ.).

Στο SPV θα μπουν περί τα 100.000 τ.μ., από τα 200.000 τ.μ. γραφείων που θα αναπτυχθούν στο πλάι της λεωφόρου που θα ενώνει τη Βουλιαγμένης με το παραλιακό μέτωπο (Commercial Hub), ενώ μπορεί να ενταχθεί και ο ουρανοξύστης που τελικά θα είναι μικτής χρήσης (κατοικίες και γραφεία) ή να προωθηθεί αυτόνομα.

Λανσάρεται η «Μικρή Αθήνα»

Με τις κατοικίες στο Ελληνικό να γίνονται ανάρπαστες και ήδη, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, να έχει δημιουργηθεί ζήτηση και για μεταπώληση με σημαντική υπεραξία, η Lamda Development προχωρά στο λανσάρισμα 168 κατοικιών διαφορετικών τυπολογιών στη «Μικρή Αθήνα» σε πιο προσιτές τιμές σε σχέση το Riviera Tower.

Το Park Rise ύψους 50 μέτρων αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο της «Μικρής Αθήνας». Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels Group (BIG ), η ανάπτυξη θα φιλοξενήσει 88 πολυτελείς κατοικίες ενός έως πέντε υπνοδωματίων (70 έως 350 τ.μ.), σε 5 πυρήνες κτιρίων: δύο θα ανέβουν σε 5 ορόφους, δύο θα ανέλθουν σε 8 ορόφους και μία θα ανέλθει στους 12 ορόφους.

Ήδη έχουν πουληθεί 30 διαμερίσματα και πρόκειται να «πέσουν» στην αγορά ακόμη 30 τον Δεκέμβριο εφέτος. Μόνο από τον 50μετρο πύργο αναμένονται έσοδα 147 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 Architects μπροστά από το Park Rise και πίσω από τις τριώροφες κατοικίες (condos) θα αναπτυχθούν 156 κατοικίες (Upper Mainstream) εκ των οποίων οι 58 θα μπουν προς πώληση επίσης τον Δεκέμβριο.

Στους ισόγειους χώρους του εν λόγω συγκροτήματος πρόκειται να αναπτυχθούν και 21 εμπορικοί χώροι.

Από το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο θα αναπτυχθούν ακόμη 79 διαμερίσματα στα σύνορα με τον Άλιμο, με χαρακτηριστικό τους τα στρογγυλά μπαλκόνια, επιφάνειας 60 έως 200 τ.μ.

Συγκρότημα 56 διαμερισμάτων και 7 καταστημάτων θα κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή σε σχέδια της Deda & Architects, ενώ η Tsolakis Architects έχει την ευθύνη του σχεδιασμού 80 διαμερισμάτων στο ίδιο plot.

1.427 κατοικίες

Συνολικά σ’ αυτή τη φάση θα λανσαριστούν στην αγορά 459 κατοικίες εκ των 1.115 συνολικά και 28 εμπορικών χώρων από τους 115 που θα αναπτυχθούν στη «Μικρή Αθήνα».

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο όσον αφορά την κατασκευή ανέρχεται σε 4.500 ευρώ, ενώ οι τιμές πώλησης από το πρώτο πιλοτικό launching ξεκινούν από τα 6.500 ανά τ.μ.

Σύμφωνα με τον κo Αθανασίου, η έναρξη των εργασιών θα γίνει το 2024 με στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2027, ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως στο τέλος του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της πρώτης 5ετίας, αλλά παραδέχτηκε ότι επικρατεί προβληματισμός από την έλλειψη εργατών για τις οικοδομικές εργασίες.

Με βάση την τελευταία εταιρική παρουσίαση της Lamda, τα υπό σχεδιασμό 1.115 διαμερίσματα και οι 115 εμπορικοί χώροι θα αποφέρουν στην εταιρεία μεικτό έσοδο 1,1 δισ. ευρώ και μεικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Lamda έχει ήδη πουλήσει 170 διαμερίσματα στον ουρανοξύστη Riviera Tower, 115 τριώροφες κατοικίες (condos) και 27 οικόπεδα για βίλες.

Ας σημειωθεί ότι όταν η ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ολοκληρωθεί θα έχουν κατασκευαστεί περίπου 8.500 σπίτια.

Νέα «προίκα» για τη Lamda Malls

Στη Little Athens, που χαρακτηρίζεται ως γειτονιά των 15 λεπτών, καθώς όσοι κατοικούν εκεί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα όσα έχει να προσφέρει το Ελληνικό μέσα σε 15 λεπτά, νέα «προίκα» θα αποκτήσει και η Lamda Malls.

Κι αυτό γιατί τα καταστήματα, (γραφεία, φιλοξενία, ευεξία, σπορ και φαγητό), που θα αναπτυχθούν στο ισόγειο των οικιστικών συγκροτημάτων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όσων διαμένουν στη γειτονιά θα τα διαχειρίζεται η εταιρεία των εμπορικών κέντρων της Lamda Development.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις