Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου Brent, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ανάλογη πτώση καταγράφει και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, το οποίο διαμορφώνεται στα 75,18 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη ανοδική εβδομάδα μετά από πέντε, εν μέσω ανησυχιών  ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν να  συζητήσουν σχέδια περαιτέρω μείωσης της παραγωγής τους.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου, συνάντησή του και να τη μεταφέρει για τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαφορές στους στόχους παραγωγής για τους Αφρικανούς παραγωγούς.

Τα όρια του ΟΠΕΚ στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου

Η Νιγηρία και η Αγκόλα ήταν μεταξύ πολλών χωρών που έλαβαν χαμηλότερους στόχους στην τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο μετά από χρόνια αποτυχίας να επιτύχουν τους προηγούμενους.

Από τον Οκτώβριο, η Αγκόλα αντλούσε λιγότερα από την ποσόστωσή της για το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων πηγών που επικαλείται ο ΟΠΕΚ.

Η Νιγηρία αντλεί κοντά στην ποσόστωσή της για το 2024, δηλαδή κοντά στα 1,38 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά λιγότερο από το επίπεδο του 2024 των 1,58 εκατομμυρίων βαρελιών που εξετάζεται για αυτήν, με την επιφύλαξη ανεξάρτητων αξιολογήσεων.

Προβληματισμός για τις ποσοστώσεις

Από τότε, ο όμιλος έχει πλησιάσει πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ την Παρασκευή.

Οι αναλυτές της ING δήλωσαν ότι το κλίμα της αγοράς παραμένει αρνητικό δεδομένης της διαμάχης εντός του ΟΠΕΚ+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής, αν και αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα μεταφέρει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος.

«Σαφώς, αν δεν το δούμε αυτό, θα ασκούσε περαιτέρω πτωτική πίεση στην αγορά, δεδομένου του πλεονάσματος κατά το 1ο τρίμηνο του 24ου έτους», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING.

Δεν είναι γνωστό, αν θα γεφυρωθούν οι διαφωνίες αυτές και ποια θα είναι η απόφαση την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν μπορεί να επιτύχει μαξιμαλιστικούς στόχους, όπως τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία χειμάζεται. Όπως σημείωσε αναλυτής, κάθε προσπάθεια να αυξηθούν οι τιμές θα οδηγεί απλά σε ακόμη μεγαλύτερη της ζήτησης, με αποτέλεσμα αυτές να μειωθούν ξανά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities