Μικρή στάση για ανάσες έκανε σήμερα η Wall Street, με πολλά χαρτοφυλάκια να παίρνουν μέρος των κερδών τους μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου, καθώς ο Νοέμβριος ήδη δίνει πολύ σημαντικές αποδόσεις προς κατοχύρωση.

ΟΠΕΚ+: Στο τραπέζι οι περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,16% στις 35.333 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,20% στις 4.550 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,07% στις 14.241 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές buy-now-pay-later της Affirm σημείωσαν άλμα άνω του 10%, καθώς οι αγοραστές έψαχναν στο διαδίκτυο για προσφορές της Cyber Monday. Το ράλι έρχεται σε συνέχεια των δεδομένων της Adobe που προβλέπουν ότι η χρήση των επιλογών buy-now-pay-later για αγορές, γνωστή εν συντομία ως BNPL, θα φτάσει σε ιστορικό υψηλό σήμερα. Η Adobe αναμένει ότι η BNPL θα αντιπροσωπεύει 782 εκατομμύρια δολάρια σε διαδικτυακές δαπάνες για την ημέρα, σχεδόν 19% υψηλότερα από την Cyber Monday του 2022.

Από την άλλη, οι μετοχές της iRobot βυθίστηκαν περισσότερο από 18% μετά την ανακοίνωση της αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η εξαγορά της εταιρείας από την Amazon ύψους 1,7 δισ. δολαρίων εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι κοινοποίησε στην Amazon την “προκαταρκτική της άποψη ότι η προτεινόμενη εξαγορά της iRobot μπορεί να περιορίσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των ρομποτικών ηλεκτρικών σκουπών”.

Βελτιωμένο κλίμα

Η Wall Street έχει ήδη καταγράψει τέσσερις εβδομάδες ανόδου, με το κλίμα να παραμένει βελτιωμένο, παρά τις προειδοποιήσεις από ορισμένες λιανεμπορικές αλυσίδες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες εξασθενούν. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης ενημερώσεις σχετικά με την έναρξη της εορταστικής περιόδου αγορών μετά τη Black Friday.

Τα αδύναμα στοιχεία δαπανών θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve αρχίζουν να επιβαρύνουν την ευρύτερη οικονομία. «Η τελευταία έρευνα για τα νοικοκυριά της Fed της Νέας Υόρκης δείχνει ότι ένα υψηλό ποσοστό καταναλωτών λένε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να λάβουν πίστωση… Όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, γίνεται πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να δανειστούν», σχολίασε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management.

“Μια επιβράδυνση της κατανάλωσης θα ήταν πιθανώς καταλύτης για την αγορά, διότι θα βοηθούσε να τεκμηριωθεί η βάση για το ράλι”, σχολίασε από την πλευρά του ο Quincy Krosby, επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial. “Αυτή η αγορά έχει ωφεληθεί από μια ισχυρή στήριξη, την εμπιστοσύνη στο ότι η Fed έχει τελειώσει, όχι μόνο με την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της, αλλά ότι θα ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων το 2024”, πρόσθεσε.

Ομόλογα και επιτόκια

Ο Krosby, ο οποίος δήλωσε ότι η αγορά βρίσκεται σε συνθήκες βραχυπρόθεσμης υπεραγοράς για αρκετές συνεδριάσεις, πρόσθεσε ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου θα είναι καθοριστική για τις κινήσεις αυτή την εβδομάδα.  Πάντως, οι υπεύθυνοι πολιτικής της Fed έχουν δώσει μέχρι στιγμής ελάχιστες ενδείξεις για το πόσο καιρό θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια. Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell, πρόκειται να κάνουν δηλώσεις αυτή την εβδομάδα.

Μία συνεδρίαση πολιτικής της Fed παραμένει φέτος και οι επενδυτές ελπίζουν να αποκτήσουν κάποια σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια τότε. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι δεν είχαν συζητηθεί πιθανές μειώσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street