Η έντονα ανοδική τάση του χρυσού πάνω από τα 2.000 $ ανά ουγγιά, ενισχύει τα στοιχήματα για εκτίναξη των τιμών σε  νέα ιστορικά υψηλά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν κατά 0,5% τη Δευτέρα, στα 2.013 δολαρίων ανά ουγγιά, καταγράφοντας ρεκόρ εξαμήνου. Αυτό ενίσχυσε τις ελπίδες ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να ξεπεράσει το επόμενο διάστημα το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών των 2.074,88 δολαρίων, που κατέγραψε τον Αύγουστο του 2020.

«Οι τιμές δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ράλι προς νέα νέα υψηλά όλων των εποχών», έγραψε ο Mark Newton, επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής στο Fundstrat, σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι περισσότεροι έμποροι θεωρούν τα 2.050 $ ως το επίπεδο, που θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω εκτίναξη των τιμών.

Χρυσός: Ράλι σε υψηλό εξαμήνου – Σταθερά πάνω από τις 2.000 δολ.

«Ο τεχνικός μου στόχος για τον χρυσό είναι 2500 δολάρια/ουγγιά και φαίνεται ελκυστικό,  δεδομένης της πτώσης των πραγματικών επιτοκίων […]της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής σύγκρουσης», είπε ο Newton.

Ράλι στα 3.000 δολάρια

Από την πλευρά της η Michele Schneider, συνεργάτης και διευθύντρια εμπορικής εκπαίδευσης και έρευνας στο MarketGauge.com , είπε στο Yahoo Finance τον περασμένο μήνα ότι πίστευε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 3.000 δολάρια, σημειώνοντας ότι ενισχύεται «ενόψει ενός σταθερού δολαρίου και των υψηλότερων επιτοκίων».

Ο χρυσός θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. Η άνοδος της τιμής του έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους επενδυτές από τα ομόλογα.

Οι κεντρικές τράπεζες ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, με το πρώτο εξάμηνο του 2023 που έσπασε ρεκόρ.

Τα παγκόσμια επίσημα αποθέματα χρυσού είναι 120% υψηλότερα σε σχέση με το τρίμηνο και το δεύτερο υψηλότερο σύνολο τρίτου τριμήνου μετά την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο World Gold Council. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής, ακολουθούμενη από την Πολωνία και τη Σιγκαπούρη.

Εν αναμονή των στοιχείων

Η εστίαση της αγοράς μετατοπίζεται τώρα στα αναθεωρημένα μεγέθη του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ που αναμένονται την Τετάρτη και στον δείκτη τιμών PCE των ΗΠΑ – τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed – την Πέμπτη.

Πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει τις νομισματικές συνθήκες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι traders αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities