Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών ανέρχονται σήμερα Δευτέρα οι τιμές του χρυσού, λαμβάνοντας ώθηση από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο χρυσός spot σημειώνει άνοδο 0,4% στα 2.010,87 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τις 16 Μαΐου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης 0,4% στα 2.011,90 δολάρια.

«Αυτό που κινεί τον χρυσό αυτή τη στιγμή είναι το χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ λόγω των πρόσφατων ευνοϊκών δεδομένων», σχολιάζει στο Reuters, ο Kyle Rodda, αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο Capital.com και προσθέτοντας ότι τα οικονομικά μεγέθη που βγαίνουν από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και στον πληθωρισμό, θα αποτελέσουν καταλύτη για το αν ο χρυσός θα υποχωρήσει ή αν θα παραμείνει πάνω από τα 2.000 δολάρια.

Λάμπει στα 2.000 δολάρια ο χρυσός – Ποιοι καταλύτες εκτοξεύουν το πολύτιμο μέταλλο

Σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή του Reuters, Wang Tao, ο χρυσός σποτ μπορεί να επεκτείνει τα κέρδη σε ένα εύρος από 2.026 $ έως 2.032 $ ανά ουγγιά, καθώς έχει διαπεράσει την αντίσταση των 1.999 $.

Το ασήμι κερδίζει 1,5% στα 24,67 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα παραμένει σταθερή στα 930,51 δολάρια και το παλλάδιο σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.070,76 δολάρια ανά ουγγιά.

Εν αναμονή των στοιχείων

Η εστίαση της αγοράς μετατοπίζεται τώρα στα αναθεωρημένα μεγέθη του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ που αναμένονται την Τετάρτη και στον δείκτη τιμών PCE των ΗΠΑ – τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed – την Πέμπτη.

Πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει τις νομισματικές συνθήκες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι traders αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities