Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό DAX να κάνει τη διαφορά και να κλείνει θετικός, αν και ενδοσυνεδριακά δέχτηκε πιέσεις μετά τα στοιχεία από το ινστιτούτο Ifo.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,07% στις 7.455 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 15.992 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 7.250 μονάδες.

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών προς τις οικονομίες της περιφέρειας

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η γαλλική Ubisoft σημείωσε απώλειες 9%, αφού ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει 494,5 εκατ. ευρώ σε placement ομολόγων μετατρέψιμων σε ίδια κεφάλαια. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για γενικές εταιρικές δραστηριότητες, μαζί με έως και 250 εκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά ομολόγων σε κυκλοφορία.

Από την άλλη, η Rolls-Royce κέρδισε 6% μετά την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου στόχου για την πορεία της λειτουργικής κερδοφορίας, στο εύρος των 2,5 δισ. έως 2,8 δισ. στερλινών.

Επίσης, η EasyJet σημείωσε άνοδο 4%, καθώς επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να επαναφέρει το μέρισμά της μετά από τριετή παύση. Η εξέλιξη αυτή ήρθε καθώς η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων για το σύνολο του έτους χρήσης ύψους 455 εκατ. λιρών, έναντι ζημιών 178 εκατ. λιρών το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 42%, καθώς η εταιρεία αύξησε τις τιμές και αύξησε τον αριθμό των επιβατών κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αρνητικά στο κλίμα πάντως επέδρασαν και τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, για την επιφυλακτικότητα των γερμανικών εταιρειών να προσλάβουν νέο προσωπικό τον Νοέμβριο. Ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών στο Ifo, είπε ότι οι γερμανικές εταιρείες αναβάλλουν τις προσλήψεις αναμένοντας «ένα στοιχείο για την οικονομική ανάκαμψη που δεν φαίνεται όμως ακόμα».

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι μεταποιητικές εταιρείες αρκούνταν με λιγότερους υπαλλήλους, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ενώ οι λιανοπωλητές και οι κατασκευαστικές εταιρείες ήταν ακόμη πιο προσεκτικοί. Οι πάροχοι υπηρεσιών ανέφεραν μια πιο θετική εικόνα όσον αφορά τον αυξανόμενο αριθμό προσωπικού.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τράπεζες και ΔΕΗ «κράτησε» τους πωλητές

«Αργής καύσης» ήταν και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέρασε αρκετές ώρες μέχρι να «αποφασίσει» την κατεύθυνσή του, αλλά δεν επέτρεψε στιγμή να απειληθεί σοβαρά το επίπεδο των 1.260 μονάδων, αφήνοντας ένα παράθυρο για την πορεία της αγοράς. Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μάλιστα, ο τζίρος κορύφωσε στις δημοπρασίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 1.264,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.259,13 μονάδων (-0,49%) και 1.266,66 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 117,6 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 26,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια αξίας 24 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 3.084,05 μονάδες, ενώ στο +0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.107,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 1.070,77 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές