Μια αξιοσημείωτη αντιστροφή της τάσης βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που μια σειρά δημοσιονομικών κρίσεων, έφερε το ευρώ στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τότε οι λεγόμενες χώρες της περιφέρειας, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν προκαλέσει την οργή των επενδυτών εξαιτίας του υπέρογκου χρέους τους, παραβιάζοντας τους κανόνες και τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό πλέον έχει αλλάξει, και στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι «καλοί μαθητές» της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία που καλούνται να δίνουν εξηγήσεις όλο και πιο συχνά εν μέσω δημοσιονομικών κρίσεων και δημοσιονομικών σχεδίων, που έρχονται σε αντίθεση με τα δημοσιονομικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Societe Generale: Ανοίγει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα – Τι εκτιμά για το 2024

Και όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενώ μια επανάληψη της κρίσης του 2012 δεν φαίνεται πιθανή, το νέο δημοσιονομικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών, οι οποίοι πλέον στρέφονται στα περιφερειακά κρατικά ομόλογα του μπλοκ, ποντάροντας σε καλύτερες αποδόσεις.

Για παράδειγμα, η JPMorgan Asset Management έχει «φορτώσει» ισπανικό χρέος, όπως και η Neuberger Berman, η οποία επενδύει παράλληλα σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Societe Generale SA από την πλευρά τους προβλέπουν ότι τμήματα της περιφέρειας της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη απόδοση το επόμενο έτος.

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί βρίσκονται ψηλά στις επιλογές των ξένων αναλυτών – Τι βλέπουν JPMorgan, Citi, Goldman, SocGen

Τέλος στα…. PIIGS

Είναι τέτοια η αλλαγή που η Commerzbank AG υποστηρίζει ότι οι ταμπέλες «ομόλογα σκουπίδια» που δόθηκαν κάποτε στις χώρες αυτές, έχουν καταστεί παρωχημένες. Αυτό θα σήμαινε ένα τέλος όχι μόνο στον «πυρήνα» και την «περιφέρεια», αλλά στο χονδροειδές αρκτικόλεξο PIIGS, που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, και ανάγκασε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να μπουν σε τεράστια επώδυνα προγράμματα διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η PΙIGS (στην ελληνική γλώσσα «Γουρούνια») είναι το αρκτικόλεξο το οποίο χρησιμοποιείται από δυτικοευρωπαίους και γενικά αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές της χρηματιστηριακής κοινότητας προκειμένου να χαρακτηρίσουν αρνητικά τους λαούς της Πορτογαλίας (Portugal), της Ιταλίας (Ιtaly), τις Ιρλανδίας (Ireland) της Ελλάδας (Greece) και της Ισπανίας (Spain) ως υπαίτιους της οικονομικής κρίσης. Συνιστά δε, πέρα από το καταφανώς προσβλητικό περιεχόμενο του, ένα μέσο απαξίωσης των λαών του ευρωπαϊκού Νότου.

To selloff

Η αλλαγή αυτή έχει διαφύγει εν μέρει από τα επενδυτικά ραντάρ, κυρίως εξαιτίας του ευρύτερου ξεπουλήματος  στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Όμως, καθώς το μαζικό selloff πέρασε από τα αμερικανικά ομόλογα στα ευρωπαϊκά, μικρότεροι εκδότες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα βγήκαν κερδισμένες, με το spread να περιορίζεται σημαντικά. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης φέτος, ενώ στην Ελλάδα σε ποσοστό διπλάσιο αυτού του ποσού.

Αναβαθμίσεις

Η στροφή προς τα περιφερειακά ομόλογα ήρθε παράλληλα με τις αναβαθμίσεις αξιολογήσεων. Το Bloomberg, υπενθυμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε από την Moody’s Investors Service και η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings.

Ακόμη και η Ιταλία, το επί μακρόν σήμα κατατεθέν της Ευρώπης για ανεύθυνα δημοσιονομικά σχέδια, βγήκε κερδισμένη όταν η Moody’s αφαίρεσε το αρνητικό outlook, αποσύροντάς το αξιόχρεο της χώρας από το χείλος των σκουπιδιών.

«Οι μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και οι θετικές προοπτικές τους αντανακλώνται στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων», σχολίασε ο Sean Kou, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της SocGen. «Η αποκλίνουσα δυναμική θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στις τιμές της αγοράς».

Καταλύτες

Υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα που προσελκύουν τους επενδυτές στο περιφερειακό χρέος. Η Goldman Sachs επισημαίνει τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα που θα στηρίξουν τα ομόλογά τους το επόμενο έτος, παράλληλα με πιο μέτρια καθαρά επίπεδα έκδοσης.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα τρία έθνη το 2024 σε σύγκριση με σχεδόν τετραπλάσια από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, η πρόσφατη επικίνδυνη ιστορία εξακολουθεί να καθιστά ευάλωτα τα περιφερειακά ομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας η αγορά ομολόγων συνέβαλε στη διατήρηση των περιθωρίων υπό έλεγχο , έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο backstop – το Μηχανισμό Προστασίας Μεταφοράς – για όταν τελειώσουν τα τρέχοντα προγράμματα της.

Πολλές χώρες της περιφέρειας πλήρωσαν υψηλό τίμημα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση, επιβάλλοντας χρόνια λιτότητας που μείωσε σοβαρά τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ενώ τα επιθετικά όρια δαπανών παραμένουν αμφιλεγόμενα, η προσπάθεια έβαλε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα σε τροχιά για πρωτογενή πλεονάσματα το επόμενο έτος  ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο οδεύουν προς τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα σε χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω του ότι μεγάλο μέρος του χρέους εξακολουθεί να ανήκει σε επίσημους πιστωτές. Σύμφωνα με την S&P η Ελλάδα επωφελείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που χρηματοδοτεί το 76% του χρέους της.

Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι έχει επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα ψηλά στις επενδυτικές επιλογές των ξένων αναλυτών μετά από ένα δίμηνο αναταράξεων που οδήγησε μάλιστα την απόδοση του 10ετούς ελληνικού από το 4,5% στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα στο top των επιλογών

Αν παρατηρήσει κανείς τις αγορές χρέους, θα διαπιστώσει ότι από την αρχή του μήνα, έχει αρχίσει μια τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, με αρκετούς αναλυτές να συστήνουν θέσεις long στους ελληνικούς τίτλους. Η Societe Generale,  συστήνει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, έναντι των ιταλικών, όπως και long θέσεις στα ιρλανδικά, έναντι των γερμανικών.

Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μόλις τον Οκτώβριο ανέκτησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P και πιθανότατα θα λάβει άλλη μία τον Δεκέμβριο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 3,78%, με την αγορά να εστιάζει στην προσεχή αξιολόγηση το οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία την 1η Δεκεμβρίου.  To ελληνικό χρέος είναι ψηλά στις επενδυτικές και της Citigroup, ενώ πρόσφατα η Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι τα κρατικά ομόλογα «καλής ποιότητας» στην περιφέρεια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα υπεραποδώσουν το επόμενο έτος.

Οι εκδόσεις του 2024

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ομαλοποιηθεί και η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, καθώς παρά τα ακόμη υψηλά αποθέματα ρευστότητας της τάξης των 30 δισ. ευρώ που διαθέτουν τα ελληνικά ταμεία, η Ελλάδα πιθανό να κάνει συχνά εμφανίσεις στις κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της DZBank, η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα 15 δισ. ευρώ το 2024, καθώς θα αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων περίπου 9 δισ. ευρώ (συμπ. GLF, EFSF, SMP), αλλά και ένα έλλειμμα προϋπολογισμού περί τα 5 δισ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων βοήθειας από την κρίση που πέρασε, αναφέρει η DZ Bank. Αυτά από το ΔΝΤ έχουν ήδη αποπληρωθεί πλήρως, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης νέα πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του GLF μέχρι το τέλος του έτους. Από τα αρχικά 53 δισ. ευρώ, τα 45 δισ. ευρώ εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές