Οι επενδυτές ενδιαφέρονται τελευταία λιγότερο για τη θωράκιση των χαρτοφυλακίων έναντι απειλών, όπως διαπιστώνει η UBS. Η ζήτηση για αντισταθμιστικές θέσεις σε περίπτωση πτώσης των μετοχών έχει μειωθεί κατά 30% και έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, όταν οι ανησυχίες για την υγεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αυξάνονταν, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Όπως εξηγεί η UBS, αυτό συμβαίνει εν μέσω του θετικού κλίματος για τις μετοχές, με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται πλέον 5% κάτω από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στις αρχές του 2022. Το Bloomberg επικαλείται επίσης στοιχεία της EPFR Global που δείχνουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες εισροές σε μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια από την εποχή περίπου αυτής της κορύφωσης της αγοράς. Οι εισροές για τον Νοέμβριο είναι σε καλό δρόμο για να είναι οι δεύτερες καλύτερες του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

UBS: Οι 3 καταλύτες που θα καθορίσουν τον κόσμο το 2024 – Τα 5 D που πρέπει να θυμούνται οι επενδυτές 

Χαμηλά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της απειλής κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent βρίσκεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι και είναι τώρα περίπου 16% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με τη UBS.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της, ενώ αναμένουμε θετικές προοπτικές για τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κατά το επόμενο έτος, οι κίνδυνοι παραμένουν και οι ευκαιρίες αντιστάθμισης φαίνονται ελκυστικές Η προστασία των χαρτοφυλακίων έναντι των πωλήσεων στις αγορές μετοχών έχει γίνει πιο προσιτή. Η τιμή της αντιστάθμισης κινδύνου έναντι μιας πτώσης της αγοράς κατά περίπου 10% έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία το 2013 από το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας των αμερικανικών μετοχών, ένας δημοφιλής δείκτης του φόβου στις αγορές, διαπραγματεύεται επί του παρόντος στο 12,7, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του, του 20 από τη δεκαετία του 1990. Η χαμηλή μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, βελτιώνει τους όρους των δομημένων επενδύσεων με χαρακτηριστικά διατήρησης κεφαλαίου.

Τα παραπάνω, δημιουργούν ελκυστικές συνθήκες όσον αφορά την προστασία από την πτώση έναντι της συμμετοχής στην άνοδο. Οι επενδυτές που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά από την περαιτέρω κλιμάκωση στους πολέμους Ισραήλ-Χαμάς ή Ρωσίας-Ουκρανίας μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιστάθμισης χαρτοφυλακίων μέσω επενδύσεων στην αγορά πετρελαίου ή ενεργειακών μετοχών.

Βέβαια, για την UBS, το βασικό σενάριο είναι ότι η απειλή και από τις δύο στρατιωτικές συγκρούσεις θα περιοριστεί. Ωστόσο, οι πόλεμοι αυτοί παραμένουν αβέβαιοι και τα σενάρια κινδύνου θα μπορούσαν ακόμη να υλοποιηθούν. Οι επενδυτές με υψηλή ανοχή στον κίνδυνο μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν έκθεση μέσω συμβολαίων Brent μεγαλύτερης διάρκειας ή να πουλήσουν τον κίνδυνο πτώσης των τιμών του Brent.

Έτσι, ενώ αναμένει θετικές αποδόσεις για τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2024, οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν μια σειρά στρατηγικών για την εξομάλυνση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου και τον μετριασμό των μειώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή