Την ευνοϊκή συγκυρία μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές τράπεζες για να χτίσουν πρόσθετα κεφαλαιακά μαξιλάρια, ενόψει της έναρξης των συζητήσεων με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Η όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις σε εγχώριους τίτλους διαφάνηκε από την πρόσφατη επιτυχημένη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το οποίο η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά 8 φορές.

Μπρα ντε φερ αγορών – τραπεζών για τα επιτόκια: Τι συμβουλεύει η UBS [γραφήματα]

Λίγες ημέρες αργότερα, η Eurobank βγήκε στις αγορές, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγων υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), με την υπερκάλυψη να ξεπερνά τις 3 φόρες.

Μάλιστα, το ετήσιο τοκομερίδιο διαμορφώθηκε στο 5,85%, αισθητά μειωμένο από το 7% που είχε πετύχει η τράπεζα τον περασμένο Ιανουάριο σε αντίστοιχη έκδοση, όταν τα επιτόκια στην ευρωζώνη βρίσκονταν 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η υποχώρηση των αποδόσεων συνδέεται τόσο με την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε, όσο και τη μείωση του ρίσκου χώρας μετά την ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας από τον πρώτο μεγάλο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P) και ενόψει της αντίστοιχης αναβάθμισης από την Fitch την ερχόμενη Παρασκευή.

Σήμερα ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στοχεύει στην άντληση 500 εκατ. ευρώ με την πώληση επίσης senior preferred τίτλων.

Στην έκδοση του περασμένου Ιουλίου, ο συστημικός όμιλος είχε αντλήσει το ίδιο ποσό με επιτόκιο 7,25%. Μένει να φανεί πόσο θα υποχωρήσει στη νέα έκδοση.

Ο σχεδιασμός

Οι κινήσεις αυτές είναι μέρος του σχεδιασμού για κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL).

Σύμφωνα με αυτές, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει ξεπεράσει το 27% έως την Πρωτοχρονιά του 2026.

Παρ΄ ότι έχουν ήδη, από το 9μηνο του 2023, υπερβεί το ενδιάμεσο στόχο του 2024, οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν αποφασίσει να κινηθούν εμπροσθοβαρώς, με στόχο την όσο τη δυνατόν μεγαλύτερη και με λογικό κόστος ενίσχυσή του τα επόμενα τρίμηνα.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα, σε συνδυασμό με την υψηλή κερδοφορία και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, που θα χρησιμοποιήσουν για να πείσουν τον επόπτη να ανάψει το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος την ερχόμενη χρονιά, για πρώτη φορά μετά από 15 έτη.

Από τις πρώτες επαφές με τον SSM οι ενδείξεις είναι θετικές. Ωστόσο, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά τους κεφάλαια, οι τράπεζες θέλουν να εισέλθουν στον τελικό γύρο των συζητήσεων με όσο το δυνατόν υψηλότερους δείκτες.

Η ανταμοιβή των μετόχων

Όπως έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη οι διοικήσεις τους το προηγούμενο διάστημα, από εδώ και στο εξής η επιβράβευση των μετόχων είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής που εφαρμόζουν.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επιστροφή κεφαλαίου αποτελεί την πρώτη επιλογή, ενώ πιθανή θεωρείται και η ενεργοποίηση προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών, για τα οποία επίσης είναι απαραίτητη η έγκριση από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή, οι επερχόμενες τακτικές γενικές συνελεύσεις του 2024 θα είναι οι πρώτες από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 που θα αποφασίσουν τη διανομή μερίσματος.

Όπως επισημαίνει, Eurobank και Εθνική Τράπεζα που έχουν προβάδισμα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1), στοχεύουν να επιστρέψουν στους μετόχους τους το 25% – 30% των καθαρών κερδών του 2023.

Στην Alpha Bank η διοίκησή της έχει επισημάνει ότι θα αιτηθεί στον SSM τη διανομή του 20% των κερδών της, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος είναι να μοιραστεί το 10% του καθαρού της αποτελέσματος, ως συμβολική κίνηση, πριν την αύξησή του σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις