Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά σε δύο ημέρες στο Ντουμπάι, η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει επί τάπητος έναν οδικό χάρτη για την σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων μέχρι το αργότερο το 2050. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη καταγραφή της εφαρμογής της Διάσκεψης των Παρισίων του 2015 για το κλίμα. Αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν αρκεί η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ίσως θα χρειαστεί περισσότερο για να μην είναι μην ανατρέψιμες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο και της φύσης.

Πυρηνική ενέργεια: Στο τραπέζι των συζητήσεων της COP28 για το κλίμα

«Η Ανταρκτική καλεί σε δράση»

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες το εξέφρασε πολύ χαρακτηριστικά. «Η ανθρωπότητα άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» είπε σε δηλώσεις του χθες στη Ν. Υόρκη, μετά την επιστροφή του από ταξίδι στην Ανταρκτική. «Χωρίς αλλαγή πορείας οδεύουμε σε ολέθρια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι θερμοκρασίες στη επιφάνειας της θάλασσας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αν συνεχίσουμε έτσι, κι ελπίζω να μην το κάνουμε, τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της δυτικής Ανταρκτικής θα λιώσουν» . Οπάγος αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου και καθώς εξαφανίζεται προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότερες καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία σε όλο τον πλανήτη και περισσότερο λιώσιμο των πάγων, δηλαδή λιγότερος πάγος, και περισσότερη θερμότητα.

Στη Διάσκεψη στο Ντουμπάι οι ηγέτες πρέπει να σπάσουν αυτόν τον κύκλο. Οι λύσεις είναι γνωστές… η Ανταρκτική καλεί σε δράση».

Βέβαια οι εργασίες της Διάσκεψης συμπίπτουν με μια περίοδο, κατά την οποία η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη σε δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Γάζα. Και ο προβληματισμός είναι μήπως οι εξελίξεις και οι διπλωματικές διεργασίες επισκιάσουν τις ίδιες τις εργασίες της Διάσκεψης. Ο επικεφαλής της του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Τάαλς μιλώντας στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι και το 2020 υπήρξαν φόβος ότι η πανδημία θα ρίξει βαριά τη σκιά της στην κλιματική αλλαγή. «Αλλά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα, εάν δεν τη θέσουμε υπό έλεγχο» υπογράμμισε.

Γκουτέρες: «Πιο ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή»

Οι μονομερείς υπέρ των Παλαιστίνιων δηλώσεις της Γκρέτας Τούνμπεργκ, της ιδρύτριας του περιβαλλοντικού κινήματος Fridays for Fututer,προκάλεσαν αντιδράσεις, τα ίδια τα μέλη αποστασιοποιήθηκαν από τη στάση της. Αλλά και ο ίδιος ο Γ. Γραμματέας των ΗΕ κατακρίθηκε από την ισραηλινή πλευρά όταν, ευρισκόμενος προ εβδομάδων στο μεθοριακή διάβαση της Ράφα, κατήγγειλε την ανθρωπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από τους μαζικούς βομβαρδισμούς. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε την Παλαιστινιακή Αρχή, υπευθυνότητα να κυβερνήσεις στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Να δημιουργήσει τις συνθήκες για να διασφαλίσει ότιθα προχωρήσει η λύση των δύο κρατών. Κι αυτή τη φορά να προχωρήσει με τρόπο που να μην είναι αναστρέψιμη. Αυτό θα οδηγήσει προφανώς σε μια ενισχυμένη, πιο ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή. Και πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει αν είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό της».

Προς το παρόν βέβαια, οι μετέχουσες χώρες και οι μεγάλοι ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑκαι η Κίναθα πρέπει να δεσμευτούν στους στόχους και να τιμήσουν την υπογραφή τους κάτω από τη Συμφωνία των Παρισίων. Για πρώτη φορά οΔιεθνής Οργανισμός Ενέργειαςαναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές ότι η ζήτηση για άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο ίσως κορυφωθεί πριν από το 2030, και είναι πολύ πιθανό να μειωθεί στη συνέχεια.

APTV, Reuters, DPA

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green