Λίγες μέρες πριν φτάσουν στο Αμπού Ντάμπι διαπραγματευτές από περισσότερες από 60 χώρες τον περασμένο μήνα, για τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για το κλίμα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ COP28, ο Σουλτάνος ​​αλ-Τζαμπέρ, που θα προεδρεύσει της διάσκεψης, ταξίδεψε περισσότερα από 1.000 μίλια βόρεια στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τζαμπέρ, ο οποίος απασχολείται σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του προέδρου της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev για να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια ενός ηλιακού πάρκου αρκετά μεγάλου για να τροφοδοτήσει 110.000 σπίτια.

Καθώς ο Τζαμπέρ αποκάλυψε το τεράστιο ηλιακό πάρκο Garadagh 230 MW, η Masdar υπέγραψε επίσης συμφωνίες για τρία ακόμη έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με συνδυασμένη ισχύ 1 GW στο Αζερμπαϊτζάν. Η αξία των συμφωνιών δεν αποκαλύφθηκε, αλλά παράγοντες του κλάδου υπολόγισαν την αξία των έργων σε 1 δισ. δολάρια.

Τα ΗΑΕ χαρακτηρίζουν την επένδυση αυτή ως απόδειξη της δέσμευσής τους να χρησιμοποιήσει μέρος του τεράστιου πετρελαϊκού τους πλούτου για να εξασφαλίσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Global SWF, το έθνος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και την κεντρική τράπεζα.

Το ταξίδι του προέδρου της COP28 βόρεια για να συνάψει μια υψηλού προφίλ επιχειρηματική συμφωνία καθαρής ενέργειας υπογραμμίζει επίσης τη συναλλακτική προσέγγιση των ΗΑΕ στη φετινή σύνοδο κορυφής, η οποία ξεκινά στο Ντουμπάι την Πέμπτη.

Τα αιολικά πάρκα δεν είναι η μόνη προτεραιότητα. Τα έγγραφα ενημέρωσης που διέρρευσαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν πώς οι οικοδεσπότες COP έχουν προγραμματίσει να παρουσιάσουν την ανάπτυξη έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περισσότερες από δώδεκα χώρες κατά τη διάρκεια επίσημων συνομιλιών.

Αλλά, η ανάλυση των FT κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές εταιρείες και ταμεία των ΗΑΕ μπορούν να συνδεθούν με επενδύσεις σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο το τελευταίο έτος πριν από τη σύνοδο κορυφής της COP, κυρίως στην πράσινη ενέργεια.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών επικεντρώνεται αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων κοινοπραξιών για καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο, την Ινδονησία και τη Ζάμπια, ένα μνημόνιο κατανόησης για έργα αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών στη Μαλαισία αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμφωνιών για ενέργεια περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί και οι εμπορικές ομάδες τους έχουν περιοδεύσει σε χώρες από την Κένυα έως την Κολομβία, προβάλλοντας τα ΗΑΕ ως επιχειρηματικό εταίρο.

Αυτό αντανακλά την επιθυμία της χώρας για νέα επιρροή, λέει ο Ben Cahill, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «[Τα ΗΑΕ] θέλουν να προχωρήσουν πέρα ​​από το να είναι απλώς παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου και να γίνουν μια παγκόσμια χώρα με εταίρους σε όλο τον κόσμο. Το κλίμα είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού».

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεγαλοπρέπεια των ΗΑΕ χρησιμεύει επίσης για να «καθαρίσει» τον ρόλο τους ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Η κλίμακα των επενδύσεών τους μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο κορυφαίο φόρουμ του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα, λένε — και ασφαλείς συμφωνίες που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει να αντλεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πλανήτη.

Τα ΗΑΕ «προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αναπτυσσόμενων χωρών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ παράλληλα φέρνουν τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στο επίκεντρο των συζητήσεων για την COP28, λέει ο Harjeet Singh, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής στο Climate Action Network International.

«Αυτή η στρατηγική μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία που, παραδόξως, θα κρατά στη ζωή τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί τα ΗΑΕ ως ηγέτη για το κλίμα μέσω της υποστήριξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει.

Εκπρόσωπος της COP28 αντέκρουσε την ιδέα ότι προσπαθούσε να κερδίσει χώρες μέσω των επενδύσεών της, λέγοντας ότι η «υπόνοια» ότι η «οικονομική ανάπτυξη και τα συμφέροντα των ΗΑΕ σχετίζονται άμεσα με την COP είναι παραπλανητική και αγνοεί δεκαετίες ισχυρής περιβαλλοντικής διαχείρισης και επενδύσεων».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μια «μακροχρόνια, περισσότερα από 50 χρόνια ιστορία, να φέρνουν κοντά τον παγκόσμιο βορρά και τον παγκόσμιο νότο και ένα σαφές ιστορικό θετικών οικονομικών σχέσεων με χώρες σε όλο τον κόσμο», λέει.

«Αυτές οι συνεργασίες έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη εμπνευσμένη θετική δράση για το κλίμα σε όλο τον κόσμο και τοποθετούν μοναδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να φιλοξενήσουν μια μεταμορφωτική COP».

«Μια επενδυτική νοοτροπία»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έμοιαζαν πάντα με απίθανο υποψήφιο να φιλοξενήσει μια παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα.

Μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, το οποίο μαζί με άλλα ορυκτά καύσιμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εταιρεία πετρελαίου της, Adnoc, έχει διαθέσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια για επέκταση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η απόφαση των ΗΑΕ να διορίσει τον Τζαμπέρ, ο οποίος επέβλεπε τα σχέδια της Adnoc για ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου, ως υποψήφιο πρόεδρο της COP28 πυροδότησε ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα της χώρας να προεδρεύσει στις κρίσιμες παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα.

Η δουλειά του προέδρου είναι να ενώσει τις χώρες γύρω από μια σειρά δεσμεύσεων, που θα διαπραγματευθούν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα. Είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής έκβασης της συνάντησης, ακόμη και όταν οι μεταμεσονύχτιες συνομιλίες και οι αντικρουόμενες απόψεις οδηγούν σε βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές μεταξύ πολιτικών και διαπραγματευτών. Ο ΟΗΕ αναμένει από τον οικοδεσπότη να ενεργήσει χωρίς μεροληψία ή προσωπικό συμφέρον.

Οι φετινές συνομιλίες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι χώρες δεν έλαβαν επαρκή δράση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού που επιτεύχθηκε πριν από οκτώ χρόνια στην COP21, οι χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Όμως τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν τώρα ότι ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για άνοδο έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου, ακόμα κι αν τηρηθούν όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Βασική εστίαση για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν από τη σύνοδο κορυφής ήταν η χρηματοδότηση για το κλίμα, με την πρόθεση να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι αξιωματούχοι ξόδεψαν τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής συντάσσοντας υποστήριξη για ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για να αντλήσουν περισσότερα χρήματα σε πράσινες επενδύσεις, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Αυτός είναι ένας τομέας όπου απαιτείται απεγνωσμένα πρόοδος. Έρευνα του ΟΗΕ το 2021 διαπίστωσε ότι 125 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων για το κλίμα θα χρειαστούν έως το 2050, εάν ο κόσμος θέλει να μειώσει τις εκπομπές του και να εκπληρώσει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Ωστόσο, παρά τις διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα – συμπεριλαμβανομένης της νέας εστίασης στο κλίμα στην Παγκόσμια Τράπεζα και ενός καινοτόμου πιστωτικού συστήματος άνθρακα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ – τα χρήματα δεν επενδύονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο με τον ρυθμό και την κλίμακα που απαιτείται.

Οι επενδυτές που επιδιώκουν να στηρίξουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναδυόμενες οικονομίες συνήθως αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού λόγω της πολιτικής αστάθειας και των ασταθών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Τα οικονομικά είναι «το εμπόδιο που πάντα σκοντάφτουμε» όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λέει η Rachel Kyte, επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Blavatnik στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην σύμβουλος του ΟΗΕ για το κλίμα. Τα ΗΑΕ το καταλαβαίνουν αυτό, προσθέτει. «Η προεδρία της COP σκέφτεται: «Κατανοούμε τις επενδύσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας — μπορούμε να το κάνουμε αυτό». Έχουν πολύ επενδυτική νοοτροπία».

Νωρίτερα φέτος, τα ΗΑΕ υποσχέθηκαν 4,5 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να χρηματοδοτήσουν έργα καθαρής ενέργειας, με χρήματα από τη Masdar, το Ταμείο Ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι, την Etihad Credit Insurance, τον οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων της χώρας και την AMEA Power, μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Masdar είπε ότι θα χρησιμοποιήσει το μετοχικό της κεφάλαιο 2 δισ. δολαρίων για να κινητοποιήσει χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στοχεύσει την παράδοση επιπλέον 10 GW δυναμικότητας καθαρής ενέργειας στην Αφρική έως το 2030 στο πλαίσιο συνεργασίας με την Africa50, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην κλιμάκωση της ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την ήπειρο.

Η επένδυση στην Αφρική είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα των επενδύσεων των ΗΑΕ στο εξωτερικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το βασίλειο υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς επενδυτές στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας συμφωνίες σε 122 χώρες και 35 τομείς, σύμφωνα με τον Ahmed Jasim Al Zaabi, Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του κεφαλαίου κεφαλαίου στα ΗΑΕ, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία. Πέρυσι, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε συμφωνία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2035. Η Masdar έχει επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίπου 40 χώρες, αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χώρα σχεδιάζει να επενδύσει 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινη ενέργεια παγκοσμίως τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν ιδιαίτερο στόχο. Μόνο τους τελευταίους μήνες, διάφορα εμπορικά επιμελητήρια των ΗΑΕ, υπουργοί και εταιρείες επισκέφθηκαν χώρες από τη Ρουάντα και το Κοσσυφοπέδιο μέχρι την Κένυα και την Κολομβία. Η κλιματική αλλαγή ή η καθαρή ενέργεια εμφανίζονταν συχνά στις συναντήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου βρισκόταν στην Τουρκία, μήνες αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνίες αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό περιλάμβανε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια για ενεργειακά έργα. Η χώρα σχεδιάζει συμφωνίες αξίας άλλων 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Mohammed Hassan al-Suwaidi, ο νέος υπουργός Επενδύσεων, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που έκαναν περιοδεία, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου Mostafa Madbouly για να συζητήσουν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αντλούν περισσότερα χρήματα στη βορειοαφρικανική χώρα σε τομείς από καθαρή ενέργεια μέχρι τρόφιμα και υποδομές.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός μέγα αιολικού πάρκου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων 10 GW — αρκετό για να αντισταθμίσει σχεδόν το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της αφρικανικής χώρας.

Αλλού, η Masdar και η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ινδονησίας PLN συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα του πλωτού ηλιακού εργοστασίου Cirata στην Ινδονησία, του μεγαλύτερου στη νοτιοανατολική Ασία. Υποσχέθηκε επίσης να πραγματοποιήσει μια επένδυση 8 δισ. δολαρίων στην οικονομία καθαρής ενέργειας της Μαλαισίας τον περασμένο μήνα, ενώ υπήρξαν επίσης συμφωνίες στη Ζάμπια, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και την Αυστρία μεταξύ άλλων χωρών.

Αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις λένε ότι τα ΗΑΕ αναμένεται να ανακοινώσουν περισσότερες προσφορές στο COP28. Υπάρχουν επίσης σχέδια για ένα «δοχείο» ή ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση του κλίματος, που αρχικά υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά γρήγορα ενθαρρύνθηκαν κι άλλοι να συνεισφέρουν, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τα προσχέδια σχεδίων.

Η προσδοκία είναι ότι το ταμείο θα παρέχει χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στα μετρητά που χρειάζονται για τις πράσινες οικονομίες. Το ταμείο θα επιδιώξει επίσης να αξιοποιήσει περισσότερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα από παρόμοιες προσπάθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν στους Financial Times ότι θα ανακοινώσουν ένα «στιβαρό σύνολο πρωτοβουλιών χρηματοδότησης για το κλίμα στο COP28 που αποτελούν παράδειγμα της έκκλησης της προεδρίας να δημιουργήσει διαθέσιμη, οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη χρηματοδότηση για το κλίμα».

Η προοπτική των ΗΑΕ να προσφέρει κάποια από τα μετρητά τους για να συμβάλει στην τόνωση της ενεργειακής μετάβασης και να ενθαρρύνει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στον χώρο έχει επικροτηθεί από τους επενδυτές.

«Θα καλωσόριζα όποιον φέρνει περισσότερα χρήματα στο σύστημα», λέει ο Κέρτις Ράβενελ, αντιπρόεδρος της Χρηματοοικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το Net Zero, ενός συνασπισμού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Θα αναπτυχθεί αποτελεσματικά; . . . Νομίζω ότι είναι δύσκολο να το πούμε γιατί δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες».

Η προθυμία των ΗΑΕ να επενδύσει στον αναπτυσσόμενο κόσμο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις «ανεκπλήρωτες υποσχέσεις πολλών πλουσιότερων εθνών» όσον αφορά τη χρηματοδότηση του κλίματος, λέει ο Singh του Climate Action Network International. Τα δυτικά έθνη έχουν επανειλημμένα αποτύχει να εκπληρώσουν τα χρήματα που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Τι αγοράζουν τα χρήματα

Ωστόσο, ενώ η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι αναμφίβολα βασικό μέρος των συζητήσεων στην COP28, ένα εξίσου πιεστικό ζήτημα είναι το μέλλον της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Η ΕΕ και χώρες όπως η Κένυα, η Αιθιοπία και η Σαμόα πιέζουν για μια παγκόσμια δέσμευση στη σύνοδο κορυφής για σταδιακή κατάργηση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προτείνεται από τον «παγκόσμιο απολογισμό» προόδου του ΟΗΕ προς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τον στόχο του 1,5 C. Η Ρωσία, μεταξύ άλλων, αντιτίθεται στην ιδέα.

Αλλά η συζήτηση για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο κορυφής θα διαμορφωθεί από τον κάτοχο της προεδρίας, ο οποίος έχει τεράστιο, κεκτημένο συμφέρον για τη συνέχιση της παραγωγής υδρογονανθράκων.

Ο Τζαμπέρ έχει πει πολλές φορές ότι η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι «αναπόφευκτη» και «ουσιώδης» και συνεργάζεται με παραγωγούς ορυκτών καυσίμων σε μια πρωτοβουλία μείωσης των εκπομπών που θα παρουσιαστεί στην  COP28. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνέχιση της παραγωγής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απέφυγε μια συγκεκριμένη προθεσμία για οποιαδήποτε σταδιακή κατάργηση.

Καθώς ξεκινούν οι συνομιλίες, η οικονομική δύναμη πυρός των ΗΑΕ τους δίνει ένα ισχυρό χέρι για να επηρεάσει αυτές τις συζητήσεις, υποστηρίζει ο James Lynch, πρώην διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα συνδιευθυντής στην FairSquare, μια ομάδα έρευνας και υπεράσπισης με επίκεντρο την περιοχή του Κόλπου.

«Πολλές ανεπτυγμένες χώρες θα είναι πολύ πρόθυμες να έχουν ισχυρές θετικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεδομένης της οικονομικής τους επιρροής και των δυνατοτήτων για επενδύσεις».

Η προεδρία της COP28 είναι «εξαιρετικά συνειδητοποιημένη» ότι θεωρείται ότι έχει σύγκρουση συμφερόντων, προσθέτει ο Lynch, όπως είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου που επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. «Υπάρχει ένα περίπλοκο σχέδιο για τη διαχείριση αυτών των συγκρούσεων και η επενδυτική στρατηγική αποτελεί μέρος αυτού».

Η αναταραχή της σύναψης συμφωνιών φαινομενικά προστατεύει τα ΗΑΕ από τις συνέπειες της αποτυχίας, λέει ο Nigel Purvis, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων για το κλίμα Climate Advisers και πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αυτά τα θέματα είναι δύσκολα και υπάρχει πιθανότητα ανατίναξης, με τα έθνη να μην καταλήξουν σε συμφωνία», λέει. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται πιθανό να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο αναλαμβάνοντας μεγάλες οικονομικές δεσμεύσεις να επενδύσουν τον κυρίαρχο πλούτο τους στις κλιματικές τεχνολογίες και την καινοτομία».

Ένας διαπραγματευτής αναπτυσσόμενης χώρας λέει ότι δεν πιστεύει ότι το κύμα επενδύσεων είναι μια προσπάθεια επηρεασμού των διαπραγματεύσεων στην COP28. Αν και οι συμμαχίες πολλών χωρών έχουν ωθήσει με επιτυχία σε ορισμένα αποτελέσματα, οποιαδήποτε χώρα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι, μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια συμφωνία COP.

Κάποιοι λένε ότι αυτή η δραστηριότητα δείχνει μια προτίμηση για συμφωνίες έναντι της διπλωματίας για το κλίμα που δεν προμηνύεται καλό για μια επιτυχημένη COP.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος από μια αναπτυσσόμενη χώρα λέει ότι κατά τη διάρκεια διαφόρων συνομιλιών για το κλίμα που οδήγησαν στην COP28 φέτος, ήταν σαφές ότι ο Τζαμπέρ και η ομάδα του ήθελαν να επικεντρωθούν στις επιχειρηματικές ή διμερείς συμφωνίες που θα μπορούσαν να γίνουν, ειδικά με τον ιδιωτικό τομέα.

«Προτιμούν να μιλήσουν με την Κρισταλίνα [Γκεοργκίεβα] ή τον Μαρκ Κάρνεϊ ή τον Λάρι Φινκ», αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΔΝΤ, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock, αντίστοιχα, παρά να τσακωθούν σε «ακατάστατες» συνομιλίες για το κλίμα, λέει ο αξιωματούχος. Ωστόσο, σημείωσε: «Η COP δεν έχει καμία αρμοδιότητα να πει στον ιδιωτικό τομέα τι να κάνει».

Στις προκαταρκτικές συζητήσεις της ατζέντας της συνόδου κορυφής στο Άμπου Ντάμπι τον περασμένο μήνα, ορισμένες αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες παραπονέθηκαν ότι ο Τζάμπερ ήταν πολύ απασχολημένος με επιχειρηματικές κλήσεις για να προεδρεύσει των διαπραγματεύσεων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι ο Τζαμπέρ έχει «εμπλακεί σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο προσέγγισης με τους ενδιαφερόμενους για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, ηγετών επιχειρήσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών».

Ωστόσο, ο κίνδυνος φιλοξενίας μιας COP που οδηγεί σε αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να εμποδίσει τις φιλοδοξίες των ΗΑΕ να θεωρηθούν ως διπλωματικοί διαμεσολαβητές.

Καμία επιχειρηματική συμφωνία ή επένδυση δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτό, λέει ο Kyte. «Η ανακοίνωση νέων κεφαλαίων και νέων μηχανισμών από μόνη της δεν θα τους δώσει τις διπλωματικές συμφωνίες που χρειάζονται».

Πρόσφατα Άρθρα