Έντονη παρουσία και με σημαντική ελληνική συμμετοχή θα έχει η διεθνής ναυτιλία στην COP28 στο Ντουμπάι.  Στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της COP28 (UN Climate Change Conference – United Arab Emirates, 30 Νοεμβρίου -12 Δεκεμβρίου), το συνέδριο «Shaping the Future of Shipping: Delivering a Net Zero World» το οποίο είναι μια πλατφόρμα συνάντησης των ηγετών της ναυτιλίας και του ενεργειακού τομέα με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων, τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Από ελληνικής πλευράς στους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, και ο Δημήτρης Φαφαλιός πρόεδρος της Intercargo και γενικός γραμματέας της ΕΕΕ.

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Η ελληνική ναυτιλία παραμένει ηγέτιδα παγκοσμίως [γραφήματα]

Στο συνέδριο θα μιλήσουν ακόμη οι Emanuele Grimaldi, Chairman, International Chamber of Shipping, ο Kitack Lim, γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, ο John Kerry, αντιπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή και άλλοι επίσημοι.

Καύσιμα 

Αντικείμενο της συνάντησης η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας σε μία εποχή χωρίς άνθρακα. Η διεθνής ναυτιλία θα συζητήσει με τους προμηθευτές καυσίμων πως θα εξασφαλισθεί η διάθεση νέων καυσίμων μειωμένης περιεκτικότητας σε άνθρακα στα λιμάνια όλου του κόσμου.

Ο κόσμος θα χρειαστεί τη διαθεσιμότητα καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα από νέα μέρη, σε στρατηγικές τοποθεσίες, σε ευρεία κλίμακα, τονίζει το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) και προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή και η διαθεσιμότητα καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κοντά στα λιμάνια, ώστε να μεταφέρονται αυτά τα νέα καύσιμα, σε όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς μεταφέρονται σήμερα τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως εκτιμάται η ναυτιλία αναμένεται να μεταφέρει τουλάχιστον το 50% αυτών των καυσίμων παγκοσμίως.  Επιπλέον μόνο η μελλοντική ζήτηση καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ναυτιλία, είναι ισοδύναμη με την τρέχουσα παγκόσμια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνει το ICS, καθώς η ναυτιλία θα είναι χρήστης αυτών των καυσίμων χαμηλών εκπομπών

Όπως επισημαίνει το ICS η Διάσκεψη του COP28 για το κλίμα, είναι ένα βασικό ορόσημο στην πορεία προς την παγκόσμια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αποτελώντας το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 και του 2030 και αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για την αξιολόγηση της προόδου και τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων. Αυτή η εκδήλωση θα βασιστεί στη νέα αναθεωρημένη στρατηγική που συμφωνήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή της ναυτιλίας των Ηνωμένων Εθνών και τις συζητήσεις στο COP28, για να καθορίσει μια πορεία για τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία