Με πολύ κόπο κρατά το θετικό του πρόσημο το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, προσπαθώντας να απορροφήσει τις πιέσεις των βραχυπρόθεσμων που θέλουν να ενθυλακώσουν τις πρόσφατες ανοδικές κινήσεις, ειδικά σε τίτλους που «τράβηξαν» τον γενικό δείκτη υψηλότερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 1.267,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 50,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.087,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,14% στις 1.069,25 μονάδες.

Μικρά βήματα

Ένα παίγνιο αγοραστών – πωλητών σε τίτλους αιχμής παρακολουθεί η αγορά τις τελευταίες ημέρες, με τους «μικρούς» να περιορίζονται στα «μικρά» και τους «μεγάλους» να αναζητούν τιμές χαμηλότερες του ταμπλό. Στη μεγάλη εικόνα όμως η αγορά δείχνει να θέλει να κρατηθεί πάνω από τις 1.260 μονάδες, δημιουργώντας μια βάση – βατήρα για μια πιο αποφασιστική κίνηση.

Βέβαια, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να περάσει ο σκόπελος του κλεισίματος του μήνα, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αρκετές οι κινήσεις που θα προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά, δεδομένου του κλεισίματος του έτους από τους ξένους διαχειριστές. Το διακύβευμα είναι αυτά τα κεφάλαια να παραμείνουν ή και να ανανεώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά και οικονομία.

Πάντως, οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά μόνο θετικές είναι, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 2% για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλίσεις, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ανάπτυξη 2,5% και ο ΟΟΣΑ 2% το 2024 (σημερινές προβλέψεις, μεταξύ άλλων), κάτι που όπως αναφέρεται από την αγορά θα κριθεί από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ έχουν πάρει τα ηνία της ανόδου, με κέρδη 2,21% και 2,02% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Aegean, Jumbo, Cenergy, Πειραιώς, Motor Oil, Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Από την άλλη, πιέσεις δέχονται οι ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank, οι οποίες υποχωρούν κατά 1,32% και 1,33% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνταιοι Quest, Σαράντης, Εθνική, Τιτάν, ΔΕΗ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών