Προβάδισμα στο σενάριο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο 2024 και μάλιστα τον Απρίλιο δίνουν τώρα οι traders οι οποίοι τιμολογούν πλήρως αυτό το ενδεχόμενο, όταν έναν μήνα πριν το έβλεπαν για τον επόμενο Ιούνιο.

Οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25%, ενώ τιμολογούν με πιθανότητες 45% μια μείωση έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Μάρτιο.

Τράπεζες: Γιατί θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων το 2024

Την εξέλιξη αυτή τροφοδότησαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, τα οποία εξελίχθηκαν πιο αισιόδοξα από όσο αναμενόταν, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία.

Οι σκεπτικιστές

Η πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν την περιοριστική πολιτική τους νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως δεν φαίνεται να κλονίζεται από τις προειδοποιήσεις στελεχών κεντρικών τραπεζών ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Πιστεύουμε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου έως ότου η ΕΚΤ αναγνωρίσει επίσημα ότι έχει αυστηροποιήσει [επαρκώς] την πολιτική της», δήλωσε στον Bloomberg ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης FX στη Monex Europe. Προσθέτει ότι αυτό θα επιβαρύνει το ευρώ, το οποίο μπορεί να πέσει κάτω από το 1,09 δολάρια.

Η σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη, προβλέπουν οι αναλυτές, ενώ, στο μεταξύ, η επίδραση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας που σημειώθηκε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει εξαλειφθεί, επαναφέροντας την αύξηση των τιμών καταναλωτή προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Πόσο θα μειώσουν ΕΚΤ και Fed

Επί του παρόντος, οι αγορές προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων κατά 113 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2024, σε σύγκριση με τις 82 μονάδες βάσης που προέβλεπαν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Για τη Fed, οι προσδοκίες είναι για χαλάρωση 121 μονάδων βάσης, έναντι προσδοκιών για 84 μονάδες βάσης την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο εκ των γερακιών της ομοσπονδιακής τράπεζας, Κρίστοφερ Γουόλερ, συνέβαλε στην ενίσχυση των στοιχημάτων για μείωση επιτοκίων, όταν τις προηγούμενες μέρες δήλωσε ότι το τρέχον επίπεδο πολιτικής φαίνεται καλά τοποθετημένο για να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό. Ορισμένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν, λένε ότι η χαλάρωση θα ξεκινήσει ακόμη νωρίτερα από ό,τι προβλέπουν οι επενδυτές.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι πιέζουν ενάντια σε αυτό το αφήγημα, λέγοντας ότι η μάχη για την τιθάσευση του πληθωρισμού απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της.

«Βρίσκουμε την τιμολόγηση της αγοράς για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% από το καλοκαίρι του επόμενου έτους σαν σενάριο Goldilocks και τους κινδύνους να στρέφονται ανοδικά», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής στη Danske Bank.

Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τα ομόλογα από το που σημείωσαν τον Νοέμβριο, με έναν δείκτη του Bloomberg για το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος να κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2008, όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον δανεισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές