Έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος της σκληρής προσγείωσης για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους και την αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική. Ωστόσο η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024, εκτιμά ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις του για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας ο ρυθμός ανάπτυξης θα συγκρατηθεί από το 2,9% φέτος στο 2,7% το 2024, προτού επιταχυνθεί το 2025 στο 3%.

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2024 από 2,4% φέτος

Η ανάπτυξη στις 38 προηγμένες οικονομίες μέλη του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι οδεύει προς μια ήπια προσγείωση, με την οικονομία των ΗΠΑ να παρουσιάζει μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ανθεκτικότητα.

«Προβλέπουμε μια ήπια προσγείωση, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο» εξήγησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κλαρέ Λαμπαρντέλι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Η νομισματική πολιτική χρειάζεται προσεκτική βαθμονόμηση για να φέρει τον πληθωρισμό στους στόχους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Αυτές οι κρίσεις είναι τώρα πιο δύσκολες από ό,τι νωρίτερα στον κύκλο και οι κίνδυνοι σφαλμάτων πολιτικής είναι μεγαλύτεροι», πρόσθεσε.

Η οικονομία των ΗΠΑ

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από 2,4% φέτος σε 1,5% το επόμενο έτος, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του από τον Σεπτέμβριο, όταν προέβλεπε ανάπτυξη των ΗΠΑ 2,2% το 2023 και 1,3% το 2024.

Αν και ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού έχει μειωθεί ωστόσο ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι, δεδομένων των αδύναμων αγορών κατοικιών, των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του υποτονικού δανεισμού.

Η οικονομία της Κίνας

Η οικονομία της Κίνας αναμένεται επίσης να επιβραδυνθεί καθώς παλεύει με τη φούσκα ακινήτων, ενώ οι καταναλωτές αποταμιεύουν περισσότερο υποκινούμενοι από την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας.

Η ανάπτυξή της εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 5,2% φέτος σε 4,7% το 2024 – αμφότερα οριακά υψηλότερα από τα αναμενόμενα τον Σεπτέμβριο – πριν επιβραδυνθεί περαιτέρω σε 4,2% το 2025 , σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Η οικονομία της ευρωζώνης

Στη ζώνη του ευρώ, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί από 0,6% φέτος σε 0,9% το 2024 και σε1,1% το 2025, καθώς η Γερμανία – η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής – βγήκε από την ύφεση.

The newly released 50€ banknote / Το νέο χαρτονόμισμα των 50 €

Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι, λόγω του υψηλού επιπέδου τραπεζικής χρηματοδότησης στην ευρωζώνη, ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων παραμένει αβέβαιος και θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία, η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια στον τρέχοντα κύκλο, αναμένεται να δει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται από 1,7% φέτος σε 1 % το 2024, προτού ανακάμψει σε 1,2% το 2024.

Το βάρος του υψηλού χρέους

Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης των χωρών αποκλίνουν, οι δημοσιονομικές πιέσεις είναι παρόμοιες, με το βάρος του χρέους να προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται για τα επόμενα χρόνια στις χώρες της G7, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να αποτρέψουν το χρέος του να γίνει μη βιώσιμο. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για τον περιορισμό των ελλειμμάτων με την πάροδο του χρόνου, τη μείωση του κόστους της γήρανσης και τη διατήρηση των δαπανών που είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές» κατέληξε η Λαμπαρντέλι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή