Θα ξεπεράσουν συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ, τα τελευταία μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα είναι η τελευταία φορά που επιχορηγεί τους λογαριασμούς καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται η ελεύθερη τιμολόγηση.

Μέτρα στήριξης: Επτά παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων μέσα στον Δεκέμβριο

Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2023 παύουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα τιμολόγησης της κατανάλωσης ρεύματος. Για το διάστημα Αυγούστου 2022 – 31 Δεκεμβρίου 2023 οι πάροχοι διαθέτουν μία κατηγορία τιμολογίου μέσα από τα προγράμματα τους. Με βάση αυτό αναρτούσαν κάθε 20 του μηνός τις τιμές χρέωσης ρεύματος που ίσχυαν από την 1η του επόμενου μήνα. Ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής αυτού του τρόπου τιμολόγησης και οι χρεώσεις ανακοινώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου. Επίσης για όλο αυτό το διάστημα (Αύγουστος 2022 – Δεκέμβριος 2023)  η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει παγωμένη.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης

Σύμφωνα με τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2024 παύει να ισχύει αυτό το πλαίσιο και πλέον η αγορά επανέρχεται στην κανονικότητα.
Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καθιέρωσαν τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων, τις οποίες σήμαναν την κάθε μία χωριστά και με ένα χρώμα.
Είναι τα:

  • Σταθερά τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Διακρίνονται με το μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Το χρώμα τους είναι το κίτρινο. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

1. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και
2. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.

  • Δυναμικά τιμολόγια τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών. Το χρώμα τους είναι το προτοκαλί.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων αυτών, πλην των σταθερών (μπλε) προκύπτουν από μαθηματικούς τύπους (σαν ρήτρα αναπροσαρμογής).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια