Το νέο φορολογικό καθεστώς για τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης περιγράφεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Ο συνταξιούχος που θα λάβει την παροχή του επαγγελματικού ταμείου, θα μπορεί να επιλέξει είτε τη μηνιαία καταβολή ( σύνταξη) είτε το εφάπαξ, δηλαδή το συνολικό ποσό που θα εισέπραττε εάν επιλέξει τη σύνταξη για τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τώρα το εφάπαξ ήταν αφορολόγητο, για αυτό και οι ασφαλισμένοι προτιμούσαν αυτή τη παροχή. Αντιθέτως η σύνταξη φορολογείται ως εισόδημα με βάση την κλίμακα.

Ασφαλιστικό: Έρχονται αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και τις συντάξεις χηρείας

Η φορολόγηση στο εφάπαξ

Στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με την έναρξη της ισχύος του η φορολόγηση του εφάπαξ θα είναι διπλάσια από εκείνη των συντάξεων και να επιβάλλεται κλιμακωτά έως 20% ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ΤΕΑ.

Περισσότερα χρόνια παραμονής θα ισοδυναμούν με μικρότερο φόρο ενώ λιγότερα χρόνια παραμονής με μεγαλύτερο. Επιπλέον προβλέπεται και πέναλτι αν ο ασφαλισμένος εξαγοράσει πρόωρα το ασφάλισμα.

Αναλυτικά, οι συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλονται από Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης φορολογούνται αυτοτελώς ως εξής:

· Για παροχές που αντιστοιχούν σε έως πέντε (5) έτη ασφάλισης, με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον καταβάλλονται με τη μορφή σύνταξης και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ.

· Για παροχές που αντιστοιχούν σε έξι (6) έως δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης, με συντελεστή επτάμισι τοις εκατό (7,5%), εφόσον καταβάλλονται ως σύνταξη και με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ.

· Για παροχές που αντιστοιχούν σε δεκαέξι (16) έως είκοσι πέντε (25) έτη ασφάλισης, με συντελεστή πέντε εκατό (5%), εφόσον καταβάλλονται ως σύνταξη και με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ.

· Για παροχές που αντιστοιχούν σε είκοσι έξι (26) και περισσότερα έτη ασφάλισης, με συντελεστή δυόμιση τοις εκατό (2,5%) εφόσον καταβάλλονται ως σύνταξη και με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ.

Πρόωρη ρευστοποίηση

Οι συντελεστές προσαυξάνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) σε περίπτωση είσπραξης από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης ρευστοποίησης του ατομικού του λογαριασμού.

Δεν θεωρείται πρόωρη εξαγορά κάθε καταβολή που πραγματοποιείται σε εργαζόμενο ο οποίος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή έχει υπερβεί το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας του, ή γίνεται χωρίς τη βούληση του εργαζόμενου, όπως σε περίπτωση απόλυσης του εργαζόμενου ή πτώχευσης του εργοδότη, ή πραγματοποιείται λόγω συμμετοχής του εργαζόμενου σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ειδικά για τα πρόσωπα που ασφαλίστηκαν σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης μετά τα πενήντα πέντε (55) έτη, οι συντελεστές προσαυξάνονται κατά πέντε τοις εκατό (5%) για κάθε έτος που υπολείπεται των πέντε (5) ετών ασφάλισης.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα φορολόγηση θα εφαρμοστεί από την ψήφιση του νόμου και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί από τους ασφαλισμένους των ΤΕΑ, θα διατηρήσουν το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.