Σε συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές κατέληξαν οι χώρες που συμμετέχουν στην 28η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP28, που ξεκίνησε σήμερα στο Ντουμπάι.

COP28: Ένα «πράσινο ξέπλυμα» για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων;

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η συμφωνία υιοθετήθηκε ύστερα από την εναρκτήρια τελετή της COP28 και έγινε δεκτή με τις ενθουσιώδεις επευφημίες των συνέδρων.

Η συμφωνία είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπει τη δημιουργία ταμείου που θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Μάχη

Στην COP28 πάντως αναμένεται σκληρή μάχη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά την έναρξη των εργασιών ο Αιγύπτιος προεδρεύων της περσινής COP27, Σάμεχ Σούκρι, επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για «όλους τους αμάχους που βρήκαν τον θάνατο στην εν εξελίξει σύγκρουση στη Γάζα» και παράλληλα για δύο βετεράνους διπλωμάτες της COP που πρόσφατα απεβίωσαν.

Το αλ Τζαμπέρ

Ο προεδρεύων της COP28, σουλτάνος Αχμέντ αλ Τζαμπέρ, άνοιξε τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν κοινό έδαφος σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Ο Αχμέντ αλ Τζαμπέρ

Ο Τζαμπέρ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της ADNOC, προσπάθησε να μιλήσει με συμφιλιωτικό τόνο ύστερα από μήνες επικρίσεων αναφορικά με τον διορισμό του ως επικεφαλής της COP28. Στις εναρκτήριες δηλώσεις του αναγνώρισε ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές για τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο. Σας ζητώ να συνεργαστείτε».

«Είναι σημαντικό να μην μείνει κανένα ζήτημα εκτός τραπέζης. Και ναι, όπως έχω δηλώσει, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και να εξασφαλίσουμε την συμπερίληψη του ρόλου των ορυκτών καυσίμων».

Συμβιβασμοί

Από την έναρξη της διαδικασίας πάντως είχε καταστεί σαφές ότι το να επιτευχθεί γρήγορα μια σημαντική πρόοδος για το ταμείο καταστροφών, όπως εν τέλει συνέβη, μπορεί να βοηθήσει να εκκινήσουν διαδικασίες και για άλλους συμβιβασμούς κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της διάσκεψης.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα της διάσκεψης θα είναι οι συμμετέχουσες χώρες να αξιολογήσουν την πρόοδό τους αναφορικά με τους παγκόσμιους στόχους για το Κλίμα –κυρίως τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green