Όλες οι δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν στον «πόλεμο» για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής: οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές. Άλλωστε, οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πολίτη ακουμπούν κάθε έμβιο ον του πλανήτη, από τον άνθρωπο μέχρι τα βακτήρια, αλλά και τις υποδομές. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι με βάση μαθηματικά μοντέλα, το κόστος για την ελληνική οικονομία λόγω της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται σε 2,6 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο, ετησίως, πολύ μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο κόστος των 1,7 δισ. ευρώ που προξένησαν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023.
Στουρνάρας στο Politico: Αναθεωρεί τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη το 2024
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν έξω από τη μάχη για το κλίμα, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να τις εκθέσει σε υπερβολικές πολιτικές πιέσεις και υποστηρίζοντας το «πρασίνισμα» των χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η ΕΚΤ, το οποίο συνεπάγεται προτίμηση για τίτλους που έχουν εκδοθεί με ρητό σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση στην προσπάθεια αποδέσμευσης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων
Το μέλλον των ορυκτών καυσίμων θα βρίσκεται έως τις 12 Δεκεμβρίου στο επίκεντρο των εργασιών της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που ξεκίνησε χθες στο Ντουμπάι, όπου περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από σχεδόν 200 χώρες θα διαπραγματευτούν για την τύχη της Γης. Το ζητούμενο, για άλλη μια φορά, είναι εάν οι επικεφαλής των κρατών του πλανήτη θα συμφωνήσουν, για πρώτη φορά, να καταργήσουν τη χρήση τους και να τα αντικαταστήσουν με άλλες ενεργειακές πηγές όπως είναι η ηλιακή και η αιολική.
Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του Reuters, ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), υποστηριζόμενος από άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, «ελπίζει να …πουλήσει το όραμα ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το οποίο θα περιλαμβάνει και δεν θα αποφεύγει, τα ορυκτά καύσιμα». Πάντως, σε συνέντευξή του στον «Guardian», ο πρόεδρος της COP28, σουλτάνος Αχμέτ Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι παράλληλα και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Adnoc, υποστηρίζει ότι είναι εφικτό ένα «άνευ προηγουμένου αποτέλεσμα» που θα κρατούσε ζωντανές τις ελπίδες περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση στις ανησυχίες κορυφαίων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι οποίοι, όπως αναφέρει ο “Independent” «αντέδρασαν με τρόμο στην είδηση ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την COP28 για νέες συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Οι αντιμαχόμενες πλευρές
Το ζήτημα της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων θα αποτελέσει και το …μέτρο της επιτυχίας για τη σύνοδο κορυφής. Η ΕΕ έφτασε στο Ντουμπάι με δύο βασικές προτεραιότητες: την κλιμάκωση της εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ, ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ, υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τριπλασιασμό της παγκόσμιας ισχύος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030. Ωστόσο, οι δύο παγκόσμιοι οικονομικοί γίγαντες _ και από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη _ δεν εμφανίζονται πρόθυμοι για μια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Άλλωστε η Κίνα μπορεί να επενδύει στις ΑΠΕ, αλλά επενδύει εξίσου και στον άνθρακα.
Από την άλλη πλευρά, η 39-μελής Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών που ήδη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή ζητούν σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και τελικά εξάλειψη της χρήσης τους, με παράλληλη αύξηση των ΑΠΕ. Θέλουν γεμάτο το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών που συστάθηκε για τη στήριξή τους και ζητούν από τα ανεπτυγμένα κράτη να εκπληρώσουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους και να τα ενισχύσουν οικονομικά, με περισσότερα από 100 δισ. δολάρια που ήταν το κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί προ δεκαετίας.
Το μπλοκ των 134 αναπτυσσόμενων χωρών, ονόματι «G77», το οποίο στηρίζει επίσης η Κίνα (η οποία υποστηρίζει ότι εντάσσεται στις αναπτυσσόμενες), η Ινδία και τα ΗΑΕ, ζητά να λειτουργήσει το Ταμείο, αλλά όχι μόνο για τις νησιωτικές χώρες αλλά και για όλες τις αναπτυσσόμενες. «Βαρίδι» για το μπλοκ αποτελεί η Σαουδική Αραβία που συμφωνεί στη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά όχι των ορυκτών καυσίμων! Επίσης, είναι αντίθετη στις θέσεις ΕΕ και ΗΠΑ που πιέζουν ώστε στο Ταμείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες να συνεισφέρουν και άλλες πλούσιες χώρες που εκπέμπουν υψηλά επίπεδα θερμοκηπιακών αερίων. Στο ίδιο μήκος κύματος με το Ριάντ κινείται και η Μόσχα.
Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία τις παραμονές της COP28 ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων που σχετίζονται με τη φύση συμπεριλαμβανομένου ενός νέου εθνικού πάρκου, μιας στρατηγικής για τα βρετανικά τροπικά δάση και έργα ανάκτησης αγροτικών τοπίων, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βρετανίας να απαντούν στο πακέτο με σκεπτικισμό, δηλώνοντας ότι ισοδυναμεί με «πράσινο πλύσιμο» και μια προσπάθεια «επαναφοράς» της φήμης του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έπειτα από το πρόσφατο πισωγύρισμα στις net-zero πολιτικές.
Απουσίες στη …σκιά των πολέμων
Μεγάλη σκιά στην τρέχουσα COP θα ρίξουν οι γεωπολιτικές αστάθειες στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Πολλοί ηγέτες δεν αναμένεται να παρευρεθούν στις συνομιλίες για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (θα παραστεί η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις), του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με είδηση που μεταδίδουν σχεδόν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αν και ειλικρινής υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα, ακύρωσε το ταξίδι του στο Ντουμπάι «κατόπιν εντολής γιατρού».
Οι απογοητεύσεις της COP 27 και οι νέοι στόχοι της COP28
Η έκβαση της προηγούμενης COP 27 που είχε πραγματοποιηθεί στο Sharm El-Sheikh τον Νοέμβριο του 2022 θεωρήθηκε ως μη ικανοποιητική από πολλούς συμμετέχοντες αντιπροσώπους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παρατηρητές, οι οποίοι ήλπιζαν σε μια πιο επιθετική στάση σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και σε μια ουσιαστική απόφαση για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της μετάβασης.
Η συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Απωλειών και Ζημιών ήταν μια θετική εξέλιξη αλλά υπονομεύτηκε καθώς δεν υπήρξαν πραγματικές δεσμεύσεις, ούτε καθιερώθηκε μεθοδολογία για τη χρήση του. Έτσι, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθεί στην τρέχουσα COP 28 αφορά και πάλι τη χρηματοδότηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς και το μέλλον των υδρογονανθράκων.
Επίσης, θα πρέπει να μπουν τα θεμέλια για τους νέους αναπροσαρμοσμένους εθνικούς κλιματικούς στόχους (Εθνικά Καθορισμένες Προθέσεις Συνεισφοράς – Nationally Determined Contributions ή NDGs) μείωσης των εκπομπών ρύπων, τους οποίους θα πρέπει να θέσουν τα κράτη μέλη τα επόμενα δύο έτη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως κάθε φορά, θα έχει ενδιαφέρον εάν τελικά τα 197 κράτη θα καταφέρουν να διαχωρίσουν τις πολιτικές τους διαφωνίες από την παγκόσμια πρόκληση της σωτηρίας του πλανήτη και να εξασφαλίσουν συμφωνία, έπειτα από μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία για την υπογραφή του τελικού ανακοινωθέντος.
Αγώνας για τους κλιματικούς στόχους
Σύμφωνα με νέα έκθεση τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) που δημοσίευσε το Reuters, τα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση πρέπει να «τρέξουν» με διπλάσιο ρυθμό έως το 2030 για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Βελτιώσεις, όπως η αλλαγή των παλαιών λαμπτήρων σε LED και η αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με αντλίες θερμότητας, είχαν ως αποτέλεσμα η χρήση της ενέργειας να είναι φέτος κατά 1,3 % πιο αποδοτική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΕ η απόδοση πρέπει να υπερδιπλασιαστεί και να φτάσει στο 4% ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι βάσει της COP15 (Συμφωνίας του Παρισιού).
Άλλες φωνές, όπως του εκτελεστικού διευθυντή του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ, σύμφωνα με το Reuters, θεωρεί ότι ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής με ένα «δεύτερο κύμα» κατασκευής πυρηνικών σταθμών, παρόμοιο με αυτό που πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση τη δεκαετία του 1970.
Latest News
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»