Σύννεφα

Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά τα πράγματα για το 2024 δεν είναι καθόλου καλά! Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα – διότι εδώ αντί για ψωμί θα τρώμε … παντεσπάνι! – αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Η ετήσια οικονομική έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων – η οποία διαπίστωσε ιστορικό χαμηλό στους προηγούμενους 12 μήνες – προβλέπει «ελαφρά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος». Ελαφρά έτσι; Και τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από τις απαντήσεις 43.000 ευρωπαίων επιχειρηματιών.

Αβεβαιότητα

Τι λένε, λοιπόν, οι ερωτηθέντες; Λένε πως «οι επίμονες προκλήσεις, όπως η προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών, το εργατικό κόστος και οι ελλείψεις σε ειδικευμένους εργαζόμενους υπονομεύουν τις προσδοκίες και συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα». Μάλισταααα.

Δύσκολο 2024

Ως εκ τούτου μετά την απότομη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που καταγράφηκε στα τέλη του 2022 σχετικά με το 2023, «οι συμμετέχοντες στην «Οικονομική Έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων 2024» (EES 2024) ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη δύσκολο έτος»!

Απαισιοδοξία(;)

Και με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εθνικές ενώσεις των επιμελητηρίων – από την Ελλάδα τα συγκέντρωσε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων – «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι οριακά λιγότερο απαισιόδοξες για το επόμενο έτος όσον αφορά στις εγχώριες πωλήσεις, στις εξαγωγές, στην απασχόληση και στις επενδύσεις σε σύγκριση με 12 μήνες πριν».

Και οι ελληνικές εξαγωγές(;)

Λένε πως «οι υψηλές τιμές για τον καταναλωτή και η χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση επιβαρύνουν σημαντικά τις εγχώριες πωλήσεις. Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα επιτόκια αναμένεται να επιβαρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις». Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο από τον περασμένο Απρίλιο οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν μία εμφανή κόπωση – νομίζω πως η αξία τους πέρασε και σε αρνητικό πρόσημο πλέον. Και με βάση αυτές τις προβλέψεις οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ακόμη μία δύσκολη χρονιά….

Προβλήματα

Πιο συγκεκριμένα «οι επιχειρηματίες προσδιορίζουν την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών ως την πιο πιεστική και επιτακτική πρόκληση για το 2024. Το αυξανόμενο εργατικό κόστος και οι ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αναμένεται επίσης να παραμείνουν σημαντικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις το επόμενο έτος».

Φρένο

Στην εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, κ. Vladimír Dlouhý, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να πατήσουν φρένο για πάρα πολύ καιρό και αυτό είναι εις βάρος της ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητάς μας».

Εδώ όλα καλά…

Αλλά σας είπα πως όλα αυτά τα ζοφερά αφορούν τους άλλους(;) όχι εμάς. Διότι στην ανακοίνωση της ΚΕΕΕ, όπου αναφέρονται τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος της κ. Γιάννης Μασούτης έσπευσε να προσθέσει μία ολόκληρη σελίδα με τα κυβερνητικά επιτεύγματα και τις ανάλογες προσδοκίες. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μην υπάρξει καμμία παρανόηση ότι αφορούν εμάς…. Εντάξει;

Νέες εξαγορές (;)

Η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, έχει τονιστεί ποικιλοτρόπως, για τη σημασία της.

Τόσο για τον ίδιο τον ενεργειακό όμιλο όσο και συνολικά για την οικονομία και την αγορά.

Η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού έρχεται πλέον και μέσα από το καταστατικό της να ενσωματώσει αυτές τις αλλαγές και κατά κάποιους ίσως με αυτές ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης να κλείνει το μάτι… και για νέες εξαγορές.

Θα δείξει

Η απαλοιφή

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει συγκαλέσει για τις 14 Δεκεμβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της με θέμα σειρά αλλαγών στο καταστατικό της.

Όπως σας είχα ενημερώσει αυτές είχαν να κάνουν με τις τελευταίες εξαγορές του Κωτσόβολου και της Enel Romania.

Αναρτήθηκαν λοιπόν, στη σελίδα της ΔΕΗ, οι επεξηγήσεις του θέματος της ΕΓΣ των μετόχων με την απαρίθμηση νέων άρθρων στο καταστικό και το σβήσιμο ή τη ανασκευή παραγράφων στο ισχύον κείμενο.

Με την απαλοιφή, λοιπόν, μίας και μόνο φράσης η ΔΕΗ σηματοδοτεί πως οι δραστηριότητες της δεν έχουν από δω και πέρα αρχή και τέλος μόνο την ενέργεια.

«Σκοπός της Δ.Ε.Η. είναι η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό», αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη στο καταστατικό και από την ισχύουσα αφαιρείται ο προσδιορισμός «… στον τομέα της ενέργειας…».

Επίσης άλλο άρθρο της τροποποιείται και προστίθεται η δυνατότητα της εμπορίας, προμήθειας, και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, συναφών προϊόντων και υπηρεσιών και κάθε είδους προϊόντων και εξοπλισμού τεχνολογίας. Προστίθεται η τελευταία λέξη.

Άλλες αλλαγές

Στις αλλαγές που προτείνει η ΔΕΗ στους μετόχους περιλαμβάνονται επίσης και η δυνατότητα ίδρυσης ή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών.

Επίσης προσδιορίζεται και η δραστηριοποίηση της στις υπηρεσίες πληροφορικής.

Εκτός οι συνδικαλιστές

Ψάξε, ψάξε τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της ΔΕΗ, βρήκα και μία επίσης ενδιαφέρουσα.

Η διοίκηση της εισηγμένης κλείνει κάθε πόρτα συμμετοχής των συνδικαλιστών στο διοικητικό συμβούλιο.

Κάτι που βέβαια επιτρέπεται από τη νομοθεσία, ενώ να σημειώσω πως σε καμία από τις εισηγμένες και δη τις μεγάλες και δη εκείνες με συμμετοχή του δημοσίου δεν συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ.

Πιο συγκεκριμένα, αφαιρείται η δυνατότητα συμμετοχής στο ΔΣ ενός εκπροσώπου των εργαζομένων ακόμα και με την υποβολή πρότασης στην Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, Αμοιβών και Προσλήψεων.

Στην COP 28 ο κ. Χ. Δούκας

Για πρώτη φορά, όπως θα διαβάσετε σήμερα στον ΟΤ, οργανώνεται ελληνική αποστολή στην COP 28 με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες στο περίπτερο της χώρας που έχει στήσει το υπουργείο Περιβάλλον και Ενέργειας θα παρουσιάσουν τα «πράσινα» projects ενώ ταυτόχρονα έχουν οργανωθεί και θεματικές συζητήσεις.

Όμως πέραν αυτής της αποστολής, στο Ντουμπάι στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή θα βρεθεί και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας. Όπως άλλωστε συμμετείχε και στις προηγούμενες Διασκέψεις και ο προκάτοχος του κ. Κώστας Μπακογιάννης ως ομιλητής.

Το μήνυμα και οι συναντήσεις

Την παρουσία του στην COP 28 γνωστοποίησε ο ίδιος μέσα από την ιστοσελίδα της παράταξης του.

Θα συμμετέχει, όπως μας πληροφορεί μέσα από άρθρο του, ως ομιλητής σε πάνελ στο ελληνικό περίπτερο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου και θα συζητήσει με την Καθηγήτρια Ryna Cui (University of Maryland), τον Καθηγητή Steve Pye (University College London), και τον Ειδικό Επιστήμονα Alaa Al Khourdajie (Imperial College London).

C40

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο κ. Δούκας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους δημάρχους σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως του Μιλάνου, του Παρισιού και πολλών άλλων, καθώς και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου, μέσα από το διεθνές δίκτυο C40. «Με το κοινό μας όραμα για ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στο τοπικό επίπεδο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία, και θα συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό σχέδιο πράσινης και δίκαιης αστικής ανάπτυξης», σημειώνει στο άρθρο του για να καταλήξει: «Ένα σχέδιο που θα έχω και εγώ την τιμή να υλοποιήσω ως Δήμαρχος Αθηναίων, από 1η Ιανουαρίου 2024, τοποθετώντας την πρωτεύουσά μας στο πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική αλλαγή…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories