Απροσδόκτηση συρρίκνωση κατά 1,1% σε ετήσια βάση κατέγραψε η καναδική οικονομία το τρίτο τρίμηνο,  αποφεύγοντας ωστόσο την ύφεση. Η πτωτική πορεία του ΑΕΠ στέλνει σημάδι κινδύνου για την οικονομία της χώρας και αναμένεται να προβληματίσει την κεντρική τράπεζα ( BoC) που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει για την νομισματική πολιτική.

Τα στοχεία για την ανάπτυξη ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν ανάπτυξη κατά 0,2% και της Τράπεζας του Καναδά που ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%.

Καναδάς: Σήμα ολοκλήρωσης της αύξησης των επιτοκίων από τον κεντρικό τραπεζίτη

Η οικονομία απέφυγε να διολισθήσει, η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικές τριμηνιαίες συρρικνώσεις, επειδή τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκαν σε αύξηση κατά 1,4% από την αρχική αναφορά για μείωση 0,2%, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

«Νομίζω ότι η μεγάλη εικόνα εδώ είναι ότι η οικονομία αγωνίζεται να αναπτυχθεί, αλλά διατηρείται λίγο πάνω από την ύφεση» εξηγεί στο Reuters o Doug Porter, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets, Ντούγκ Πόρτερ.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το καναδικό δολάριο διαπραγματευόταν 0,2% χαμηλότερα στα 1,3620 δολάρια ΗΠΑ, ή 73,42 σεντς ΗΠΑ, καθώς το δολάριο σημείωνε κέρδη έναντι του  καλαθιού σημαντικών νομισμάτων.

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας

Η BoC προχώρησε στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων, τα οποία ανήλθαν στο 5%  σε υψηλό 22 ετών τον Ιούλιο. Οι αγορές χρήματος να τα διατηρήσει αμετάβλητα την Τετάρτη και να ξεκινήσει τη μείωση τον Μάρτιο.

Ο διοικητής, Τιφ Μάκλεμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια μπορεί να βρίσκονται στο ανώτατο σημείο τους, επειδή η υπερβάλλουσα ζήτηση έχει συρρικνωθεί  και η αδύναμη ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί για πολλούς μήνες.

Η BoC θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς ο πληθωρισμός και η οικονομία επιβραδύνονται, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters

«Εάν εξετάσετε τα δεδομένα συνολικά για την Τράπεζα οι συνθήκες είναι αρκετά σφιχτές προς το παρόν» σημειώνει ο Μπίμπαν Ρέι , επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Βόρεια Αμερική της CIBC Capital Markets.

Το πραγματικό ΑΕΠ πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο μετά από αύξηση 0,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Statscan.

Η μείωση των εξαγωγών και η βραδύτερη συσσώρευση αποθεμάτων επιβάρυναν την οικονομία το τρίτο τρίμηνο και αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξήσεις των κρατικών δαπανών και των επενδύσεων σε κατοικίες,σημειώνει η Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή