Με το ζόρι …συνέταιροι στην τσέπη των αγροτών και των κτηνοτρόφων επιδιώκουν να μπουν ιδιώτες. Εκμεταλλευόμενοι τον πολύπλοκο χαρακτήρα και τις διαδικασίες, που επιβάλλει η συμμετοχή τους στα οικολογικά σχήματα, ζητούν υπέρογκη αμοιβή για την υποβολή τους, που φτάνει μέχρι το 7% των επιδοτήσεων, που θα λάβουν οι παραγωγοί.

Ήδη, το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί με τις προβληματικές φετινές παραγωγές σε αρκετές καλλιέργειες, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις κουτσουρεμένες κατά 20% προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης, που έλαβαν τον Οκτώβριο. Όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην ίδια την επιβίωσή τους.

ΚΑΠ: Πώς θα κατανεμηθεί δικαιότερα το αγροτικό εισόδημα – Τι αποκαλύπτει νέα έκθεση

Η παρέμβαση των οικολογικών σχημάτων, που ήρθε για να αντικαταστήσει το «πρασίνισμα» που ούτως η άλλως οι παραγωγοί λάμβαναν, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023 -2027.

Όμως η κατανόηση τους αποτέλεσε εξ αρχής έναν δυσνόητο γρίφο για τους παραγωγούς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχουν σαφή εικόνα για το ποιες αλλαγές φέρνει η νέα ΚΑΠ, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η πληρωμή του τσεκ, που θα λάβουν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023.

«Γιατί τα χρήματα του τσεκ, να τα μοιραστώ με κάποιο ΚΥΔ ή μελετητή;», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας ότι ακόμα οι παραγωγοί «δεν ξέρουμε τι θα πληρωθούμε στην εξόφληση αλλά και τι θα γίνει με τα οικολογικά σχήματα, τα οποία είναι τόσο μπερδεμένα και δυσνόητα».

Συνέταιρο στις …επιδοτήσεις

Οι παραγωγοί ελπίζανε ότι με τα οικολογικά σχήματα ίσως κατάφερναν να καλύψουν ένα  μέρος της απώλειας του εισοδήματος, που είχαν από τις περικοπές έως 20% στη βασική ενίσχυση. «Ελπίζαμε ότι με την με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων ίσως καλυφθεί μέρος των ενισχύσεων που λαμβάναμε με το πρασίνισμα. Όμως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα οικολογικά σχήματα πάνε πίσω, που σημαίνει ότι θα πληρωθούμε τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή βάζουμε και κάποιον συνέταιρο, καθώς όταν ένα ΚΥΔ ή όταν ένας μελετητής πάει να φτιάξει τα οικολογικά σχήματα θέλει μερίδιο από 3 έως 7%»,εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Γκουρομπίνος.

«Με τα χρήματα που παίρνουμε εμείς οι παραγωγοί στο τσεκ, κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα σπείρουμε, τι θα ταΐσουμε, πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις», σημειώνει, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υποβολή των οικολογικών σχημάτων λειτουργεί εις βάρος τους: «Τώρα θα ετοιμάζαμε την επόμενη δήλωση του 2024, και εμείς δεν έχουμε ολοκληρώσει του 2023».

Καμπανάκι για την απώλεια εισοδήματος

Για τον κίνδυνο της απώλειας εισοδήματος και ενισχύσεων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ενημέρωσε πρόσφατα με επιστολή της και η ΕΘΕΑΣ, η οποία σε ότι αφορά τα οικολογικά σχήματα επισήμανε ότι «εκκρεμεί για μερικά ακόμη, η τελική διαδικασία αποτύπωσης της  εφαρμογής τους, για να  μπορεί να γίνει πλήρης αξιοποίηση τους από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών για λήψη ενισχύσεων».

Περιγράφοντας μάλιστα το κλίμα αβεβαιότητας, που υπάρχει, επιβεβαιώνει ότι «βρήκαν την ευκαιρία διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, να ζητούν αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης, για κάθε οικολογικό σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για την συμπλήρωση της Δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, κατά  επιπλέον 35 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Να  γίνουν άμεσα οι διορθωτικές κινήσεις για τη διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων για τα οικολογικά σχήματα και να επιταχυνθεί αμέσως μετά η πληρωμή τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO