Καζάνι που βράζει είναι ο κτηνοτροφικός κόσμος στην Κρήτη, ο οποίος μετά και την απόφαση των θεσσαλών συναδέλφων τους, διαμηνύουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την προβληματική πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.

Συγχρόνως, οι κτηνοτρόφοι οργανώνουν τρόπους αντίδρασης με κινητοποιήσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην Αθήνα, καθώς από τη μία το υψηλό κόστος παραγωγής και από την άλλη οι «κομμένες» επιδοτήσεις, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο.

Θεσσαλία: Προβληματική η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, λένε οι κτηνοτρόφοι

Ειδικότερα, σε μια μαραθώνια σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα Ρεθύμνου, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης, συζήτησαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε οργανωμένη αντίδραση με δυναμικές κινητοποιήσεις για τη μείωση των επιδοτήσεων αλλά και να καταθέσουν αγωγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταλογίζοντας στη διοίκηση, ξεκάθαρα ευθύνες για όποια λάθη έφεραν τον κτηνοτροφικό κόσμο σε δύσκολη κατάσταση.

Στην σύσκεψη που κάλεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Αμαρίου. Επιπλέον, υπήρξε τηλεφωνική συμμετοχή με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων της Κορινθίας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας οι οποίοι μετέφεραν το κλίμα από την υπόλοιπη χώρα όπου η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη.

Θα σταλεί εξώδικο

Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε να σταλεί εξώδικο στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, απαιτώντας λεπτομερή πληροφόρηση για τον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων, καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ανασφάλεια σχετικά με τον τρόπο καταβολής των χρημάτων.

Το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή – μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την συγκεκριμένη πληρωμή εξετάζουν και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι με απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Οι θεσσαλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία και με άλλες κτηνοτροφικές οργανώσεις για την από κοινού αντίδρασή τους, ενώ ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκης, ώστε να ενημερωθούν για «την κάκιστη πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Οι δύο προτάσεις

Ειδικότερα, οι δύο προτάσεις που συζητήθηκαν, σύμφωνα με το cretalive, και τις οποίες κατέθεσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου Γιώργου Τζουλιαδάκη, είναι η άνοδος των κτηνοτρόφων της Κρήτης στην Αθήνα στο πλαίσιο οργανωμένης αντίδρασης σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας και κινητοποιήσεις στα περιφερειακά τμήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη την Κρήτη, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους άλλων περιοχών.

«Σε άλλες περιπτώσεις είδαμε μεγάλες μειώσεις σε ποσοστό 20%. Αλλού 30% κι αλλού περισσότερο. Τι έγινε; Γιατί πήγαμε σε οριζόντιο κόψιμο; Για όλα αυτά η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να μας απαντήσει», επισήμανε ο κ. Τζουλιαδάκης.

Η τελική απόφαση των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τον τρόπο που θα αντιδράσουν και πώς θα οργανώσουν τις κινήσεις τους σε συνεργασία και με άλλους κτηνοτροφικούς συλλόγους θα παρθεί σε νέα σύσκεψη ως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO