Προληπτική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να εφαρμόζει η Κίνα το 2024 για να πετύχει σταθερή ανάπτυξη, υποστηρίζει πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε μια περίοδο που παλεύει να βρει τη δυναμική που απώλεσε κατά τη μεγάλη διάρκεια των lockdown, ενώ οι παρατηρητές της αγοράς φοβούνται ότι η σοβαρή δυστυχία για το χρέος μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών ακινήτων θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Κίνα: Μεγαλώνει η κρίση – Αυξάνονται οι κακοπληρωτές

«Αναμένεται ότι το επόμενο έτος η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει θετική δημοσιονομική πολιτική, νομισματικές πολιτικές που είναι σύμφωνες με τη θετική δημοσιονομική πολιτική, με ένα σχετικά μεγάλο περιθώριο για τη μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών» τόνισε ο Sheng Songcheng, πρώην διευθυντής στατιστικής και ανάλυσης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Με τα επιτόκια και τα βασικά επιτόκια δανείων σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για τη μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών (RRR) παρά για τη μείωση των επιτοκίων,εξήγησε

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το RRR τον Σεπτέμβριο για δεύτερη φορά φέτος για να ενισχύσει τη ρευστότητα και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Οι αναλυτές αναμένουν νέα μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

Ο σταθμισμένος μέσος όρος του RRR για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαμορφώθηκε σε  περίπου 7,4% μετά τη μείωση.

Η Κίνα είναι συνετή στη μείωση των επιτοκίων, καθώς η νομισματική της πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εσωτερική και εξωτερική ισορροπία, δήλωσε ο Sheng.

“Αναμένεται ότι η διαφορά επιτοκίων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίησης, οπότε το ρενμίνμπι (γιουάν) είναι πιθανό να διατηρήσει μια ήπια τάση ανατίμησης, αλλά η ανατίμηση είναι περιορισμένη”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή