
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η συζήτηση δέσμης μέτρων, προτάσεων κανονισμών και οδηγιών, που αφορούν τους τομείς των οδικών και των διατροπικών μεταφορών. Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του διαλόγου θα βρεθούν τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και ειδικότερα η αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Άδειες Οδήγησης, καθώς και για τη Διασυνοριακή Ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με παραβάσεις που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια.
Σταϊκούρας: Τα οφέλη από το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε., Αντίνα Βαλεάν, ενώ θα μετάσχει σε άτυπο γεύμα εργασίας με αντικείμενο τη χρηματοδότηση έργων υποδομών του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών (ΔΕΔ–Μ), κυρίως στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.
Την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα επισκεφθεί το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του, από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤ.ΥΠ).
Η ατζέντα της συνάντησης
Ειδικότερα, οι υπουργοί θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν γενική προσέγγιση επί των προτάσεων της Επιτροπής σχετικά με τα ακόλουθα:
- μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις άδειες οδήγησης
- αναθεώρηση οδηγίας που στοχεύει στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών για τροχαίες παραβάσεις σχετικές με την οδική ασφάλεια
- τροποποίηση κανονισμού όσον αφορά τα διαλείμματα και τις περιόδους ανάπαυσης στον κλάδο των έκτακτων μεταφορών επιβατών
- Οδηγία για τις άδειες οδήγησης
- Οδηγία για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών για τροχαίες παραβάσεις σχετικές με την οδική ασφάλεια
- Κανονισμός σχετικά με τα διαλείμματα και τις περιόδους ανάπαυσης στον κλάδο των έκτακτων μεταφορών επιβατών
Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν γενική προσέγγιση αναφορικά με πρόταση κανονισμού σχετικά με τη λογιστική καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των υπηρεσιών μεταφορών και θα λάβουν υπό σημείωση έκθεση προόδου σχετικά με αναθεωρημένη οδηγία για τα βάρη και τις διαστάσεις των βαρέων οχημάτων, στο πλαίσιο των εργασιών τους σχετικά με τη δέσμη νομοθετικών μέτρων για τον οικολογικό προσανατολισμό των εμπορευματικών μεταφορών.
Ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών
Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία για γενική προσέγγιση όσον αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για αναθεωρημένες οδηγίες σχετικά με τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος λιμένα, τη ρύπανση από τα πλοία, την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους σημαίας και τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στο πλαίσιο των εργασιών του σχετικά με τη δέσμη νομοθετικών μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Υποδομές μεταφορών
Κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος, οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα της χρηματοδότησης των υποδομών μεταφορών.
Λοιπά θέματα
Η Προεδρία θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των ακόλουθων νομοθετικών φακέλων υπό εξέταση:
- τη δέσμη μέτρων για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό που αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας
- τον αναθεωρημένο κανονισμό για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) που προβλέπει την παροχή βιώσιμων και αποτελεσματικών μεταφορών σε ολόκληρη την Ένωση, με παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής
- την οδηγία σχετικά με την ισχύ ορισμένων αποφάσεων έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης σε επίπεδο Ένωσης
Η κροατική, η κυπριακή, η ελληνική, η ιταλική, η μαλτέζικη και η πορτογαλική αντιπροσωπία θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με θέματα που εγείρουν ανησυχία όσον αφορά τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές που συνδέονται με την εφαρμογή της οδηγίας για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ), ενώ η ολλανδική αντιπροσωπία θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα της κόπωσης των ευρωπαίων πιλότων.
Η πολωνική, η σλοβακική και η ουγγρική αντιπροσωπία θα ενημερώσουν επίσης το Συμβούλιο σχετικά με τον αντίκτυπο στον τομέα των μεταφορών της λειτουργίας της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.
Τέλος, η βελγική αντιπροσωπία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της αναλαμβάνουσας Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.


Latest News
![Ακίνητα: Νέα άνοδος 6,6% στις τιμές διαμερισμάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Νέα εκτίναξη τιμών στα νεόδμητα διαμερίσματα - Οι περιοχές [πίνακας]
Τι ισχύει για τις τιμές στα ακίνητα ανάλογα με την παλαιότητα - Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ττΕ)

ΙΟΒΕ: Η Ελληνικός Χρυσός θα ενισχύσει το ΑΕΠ με 550 εκατ. ετησίως
Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ
![ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,2% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Ιανουάριο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/42_p12_2_pic-1-1.jpg)
Άνοδος 2,2% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Ιανουάριο [γραφήματα]
ΕΛΣΤΑΤ: Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση

Στουρνάρας: Διπλάσια η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ από της ευρωζώνης - Πώς θα έρθουν επενδύσεις
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, πλέον «τα 4/5 των ιδιωτικών επενδύσεων είναι σε παραγωγικό κεφάλαιο και το υπόλοιπο 1/5 σε κατοικίες»

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Δήμο Αθηναίων από τη Moody's - Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς του
Δήμος Αθηναίων: Οι θετικές αξιολογήσεις του οίκου Moody’s αναβαθμίζουν συνεχώς τη θέση της Αθήνας

Θεοδωρικάκος: θα πάρουμε πίσω 480 εκατ. για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ
Ο Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «για τους αναπτυξιακούς νόμους των 2004 -2011, έχουν δοθεί χρήματα για επενδύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν»

Έτοιμοι οι νέοι κανόνες για τη δόμηση στους οικισμούς
«Φρένο» έβαλε το ΣτΕ στο «ξεχείλωμα» των οικισμών της χώρας. Που χτίζεις και πόσο; Τί προβλέπει το διορθωμένο ΠΔ που έχει προωθηθεί για υπογραφή

Τι κρατά τον ελληνικό πληθωρισμό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;
Ποια προϊόντα και υπηρεσίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και πώς επηρεάζεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
![Golden Visa: Οι Κινέζοι κυριαρχούν, ακολουθούν Τούρκοι, Λιβανέζοι και Βρετανοί – Πού επενδύουν [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-600x352.png)
Golden Visa: Οι Κινέζοι κυριαρχούν, ακολουθούν Τούρκοι και Λιβανέζοι – Πού επενδύουν [πίνακας]
Η απόκτηση της Golden Visa συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Για 6 στους 10 μισθωτούς δεν βγαίνει ο μήνας - Οι 9 στους 10 κόβουν και από τα τρόφιμα
Τι αποκαλύπτει έρευνα της ΓΣΕΕ για το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων