Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων του NextGenerationEU (NGEU), τα οποία χρηματοδοτούνται από τα πράσινα ομόλογα NGEU, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 44 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που αντιστοιχεί στο 1,2% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης συνολικής ποσοτικοποίησης των αναμενόμενων κλιματικών επιπτώσεων της κατανομής των Πράσινων Ομολόγων NextGenerationEU που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς έχουν ήδη περάσει πάνω από δύο χρόνια από την πρώτη έκδοση των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων, το πρόγραμμα Green Bond έφερε κοντά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ πράσινων ομολόγων υψηλής αξιολόγησης στην αγορά με τη δυνατότητα να γίνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινων ομολόγων στον κόσμο .

Οι πολλές αποχρώσεις των πράσινων ομολόγων

Τα Σχέδια Ανάκαμψης

Η έκθεση κατανομής και επιπτώσεων δείχνει ότι τα Πράσινα Ομόλογα NGEU υποστηρίζονται από μια σημαντική ομάδα έργων και επενδύσεων που σχετίζονται με το κλίμα στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRPs), από καθαρές μεταφορές έως υποδομές και ενεργειακή απόδοση, επιλέξιμα για πράσινη χρηματοδότηση, συνολικής αξίας 190 δισ. ευρώ.

Ο αντίκτυπος της υλοποίησης όλων των μετρήσιμων ενεργειών που σχετίζονται με το κλίμα στο πλαίσιο των RRPs θα αυξηθεί σταδιακά έως το 2026 και θα διατηρηθεί πολύ πέρα ​​από αυτό το έτος για τη διάρκεια ζωής των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .

Στο πλαίσιο του μέσου NGEU, τουλάχιστον το 37% των δαπανών στα Σχέδια Ανάκαμψης των κρατών μελών θα χρησιμοποιηθεί για βιώσιμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως οι πράσινες υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα έσοδα από τα Πράσινα Ομόλογα NGEU χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων.

Οι εκδόσεις NGEU Green Bond υποστηρίζονται από το πλαίσιο NGEU Green Bond. Το πλαίσιο, που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι ευθυγραμμισμένο με τις αρχές του Green Bond της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της αγοράς σχετικά με τη χρήση, τη διαχείριση και την αναφορά των εσόδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green