Αντιμέτωπες με αρνητικές προοπτικές θα βρεθούν οι τράπεζας το 2024, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης  Moody’s, καθώς θα πρέπει να διαχειριστούν τον υψηλότερο κίνδυνο αθέτησης των δανείων, πιέσεις στην κερδοφορία τους και την επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

H σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και η αυξανόμενη ανεργία στις προηγμένες οικονομίες θα έχουν αποτυπωθούν στο ενεργητικό ανέφερε η Moody’s Investors Services στην έκθεση για τις προοπτικές, προσθέτοντας ότι τα ανοίγματα σε ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο.

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού

Επιπλέον οι θύλακες άγχους στις αγορές ακινήτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι επίσης πιθανό να συνεχιστούν, αναφέρει η έκθεση.

Οι παγκόσμιες τράπεζες ανέφεραν μικτές επιδόσεις φέτος, καθώς τα έσοδά τους από τους καταναλωτές ενισχύθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια που όρισαν οι κεντρικές τράπεζες για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, την ίδια στιγμή που τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής επιβαρύνθηκαν από τη βαθιά ύφεση των συναλλαγών.

Η Moody’s ανέφερε στην έκθεσή της ότι αναμένει η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική, μειώνοντας την οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Η ανάπτυξη της Κίνας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί εν μέσω των συγκρατημένων δαπανών των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, των αδύναμων εξαγωγών και της συνεχιζόμενης κρίσης των ακινήτων.

Τι θα επηρεάσει την κερδοφορία

Η κερδοφορία των τραπεζών είναι πιθανό να συμπιεστεί από το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, τη χαμηλότερη αύξηση των δανείων και τη δημιουργία αποθεματικών για την κάλυψη πιθανών αθετήσεων, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Ωστόσο, τα επίπεδα κεφαλαίου – τα οποία στηρίζουν την οικονομική ευρωστία των τραπεζών – αναμένεται να διατηρηθούν σε γενικές γραμμές, αναφέρει η έκθεση.

“Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα θέσουν προκλήσεις, αλλά η κεφαλαιοποίηση θα παραμείνει σταθερή, επωφελούμενη από την οργανική δημιουργία κεφαλαίων και τη μέτρια αύξηση των δανείων και καθώς ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα συσσωρεύουν κεφάλαια”, δήλωσε ο Felipe Carvallo, ανώτερος πιστωτικός αξιωματούχος της Moody’s Investors Service.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή