Δεύτερη ημέρα απωλειών σήμερα για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χρειάστηκε τις στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους προκειμένου να μη χάσει τα επίπεδα των 1.270 μονάδων και να οριοθετήσει τις διορθωτικές κινήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.270,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.258,03 μονάδων (-1,36%) και 1.276,64 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,6 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,5 εκατ. τεμάχια αξίας 19,4 εκατ.  ευρώ.

Wall Street: Συνεχίζει και σήμερα την πτωτική πορεία

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 3.079,83 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.164,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 1.050,44 μονάδες.

Οι «επόμενες» των αναβαθμίσεων

Οι συνεδριάσεις που διαδέχονται τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, από τον Σεπτέμβριο, δεν εξελίσσονται θετικά για την αγορά, η οποία βλέπει να χάνει αρκετές μονάδες, κυρίως την εβδομάδα που ακολουθεί. Βέβαια, στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, το ΧΑ θα πρέπει να περάσει από τη βάσανο των αναδιαρθρώσεων θέσεων αρκετών χαρτοφυλακίων, που πλέον κάνουν και τις τελευταίες κινήσεις του έτους, αυξάνοντας τη νευρικότητα επί του ταμπλό.

Άλλωστε και τα επίπεδα του γενικού δείκτη ευνοούν αυτές τις ανακατατάξεις, καθώς οι ήπιες πιέσεις δεν απειλούν στην παρούσα κάποιες στηρίξεις, ούτε και δοκιμάζουν την ενεργοποίηση profit taking κινήσεων, ώστε να αλλάξει κάτι στην θετική μέχρι τώρα τεχνική εικόνα της αγοράς. Άλλωστε, η αγορά χρειάζεται κάποιες ανάσες, καθώς στη μεγαλύτερη εικόνα έχει προσθέσει αρκετές μονάδες από τις 1.105 μονάδες που βρισκόταν στις 9 Οκτωβρίου. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, έχοντας φτιάξει κλιμακωτές θέσεις στο εύρος μέχρι τις 1.200 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι επερχόμενες εξελίξεις ευνοούν κάποιες κινήσεις για κατοχύρωση κερδών προς ενίσχυση της ρευστότητας. Η οποία πιθανόν θα χρειαστεί από τους ενδιαφερόμενους για το placement του 10% των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά και την πολυαναμενόμενη είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους.

Επίσης, οι ροές δείχνουν μια τάση στην ανάδειξη τίτλων στις μικρότερες κατηγορίες, καθώς πάντα είχαν μια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά χαρτοφυλάκια, τα οποία δραστηριοποιούνται κατά κόρον κατά τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Η αναζήτηση καλών σημείων εισόδου, προοπτικών για το νέο έτος, αλλά και λόγους θετικών προσδοκιών, είναι πλέον η τριπλέτα των κινήσεων που κυριαρχούν τις δεκεμβριανές συνεδριάσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς δέχτηκε ισχυρές πιέσεις υποχωρώντας κατά 3,27%, με την Alpha Bank να προσγειώνεται στα 1,51 ευρώ καθώς έχασε 2,01%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Σαράντη και ΔΕΗ, με τις Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ και Jumbo να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Στον αντίποδα, οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Quest και ΟΠΑΠ παρείχαν σημαντικά στηρίγματα, καθώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Εθνική, Eurobank και Autohellas. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Τιτάν, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών